Linksamling om søvn

 

Sund-forskning har samlet en række artikler i en linksamling om søvnproblemer.

Artiklerne giver tips og gode råd til hvordan man kan behandle søvnproblemer ved hjælp fra naturens urteapotek, god kost, vitaminer og mineraler samt fedtsyrer.

Artiklerne er skrevet med udgangspunkt i det hele menneske og bør bruges som støtteterapi.

Tag altid din læge med på råd, hvis du har søvnproblemer.

Rigtig god fornøjelse!

 

Marianne Palm
September 2021

 

 

Børn og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urter-til-boern-engelsk-artikel/

Børn har stor gavn af urter, når de har problemer med forkølelse, søvn, fordøjelse, immunforsvar, kolik, feber og luftveje. Artiklen er på engelsk.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrk-dit-barns-mentale-sundhed/

Bøgerne ”Hjertesmarte børn og Hjernesmart pædagogik” beskriver hjernes spilleregler ud fra amygdalaaktivitet. Både børn og voksne kan få meget stor gavn af at lære at styre deres amygdala-aktiviteter og opnå bedre mental sundhed, ro og balance i hverdagen. Det vil også give en rolig og afbalanceret søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-born-og-unge-har-svaert-ved-at-sove/

Både ældre og børn kan have søvnproblemer. Der er udarbejdet en del studier på søvnproblemer hos den ældre gruppe. En gruppe engelske forskere har studeret, hvordan de sure kirsebær fra sorten Montmorency fra USA eventuelt kunne støtte de unge til en bedre søvnbalance. De sure kirsebær har et højere niveau af melatonin end i de andre variationer af kirsebær. Arten Montmorency dyrkes, fordi den har særlige sundhedsfremmende egenskaber.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bomstaerk-om-dagen-efter-en-rolig-nat/

Både voksne og børn kan have svært ved at finde ro før sengetid og undgå tankemylder. Det er ikke kun et spørgsmål om at gå tidligt i seng. Søvnkvaliteten og forholdet mellem melatonin og serotonin spiller også ind hjulpet på vej af tryptofan. Tryptonat Kids er udviklet til alle med et uroligt sind før sengetid. Tyggetabletterne er nemme at tygge eller sluge og gerne en halv times tid før sengetid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/plantebaseret-mad-pa-skolens-menukort/

På Vejlefjordskolen har man siden 1930 serveret vegetarisk mad for sine elever. Skolen har afdelinger fra vuggestue til gymnasium og har elever fra hele landet. Skolen har fokus på bæredygtig livsstil, livsstil, kost, motion og søvn, der giver eleverne de bedste forudsætninger for uddannelse. Skolen er et skønt sted og ligger i flotte omgivelser.

 

 

Fedtsyrerne og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-new-zealand-til-de-danske-inflammationer/

Mange mennesker går og døjer med begyndende symptomer på slidgigt, inflammation og andre smerter i kroppen. Symptomerne kan stamme fra prostaglandin-syntesen, som har indflydelse på omsætningen af fedtstoffer i kroppen. Søvn, diverse smerter og inflammation kan bedres ved at tage ekstra omega 3 fedtsyrer fx fra Original Muslingeolie fra New Zealand.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kokken-og-biopaten-knaek-nodden-og-lev-laengere-eller-sundere/

Nødder er sprængfyldt med omega-3 fedtsyrer. Et nøddefad kan erstatte fredagsslikket. Nødder booster immunforsvaret, har god virkning på nattesøvnen og er med til at sænke kolesterolet. På www.nøddebazaren.dk kan man finde opskrifter med nødder.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-til-skole-og-studietid/

Det kræver sit at gå i skole og studere. Derfor bør man styrke sine kostvaner og sørge for at der spises gode ting, som kroppen vil elske og kvittere for i form af god evne til at fokusere, koncentrere sig, holde sin energi oppe og lære nyt. Alt for mange børn og unge har dårlige kostvaner. Fedtsyrekapslerne Equazen har været undersøgt nøje og resultaterne taler for sig selv. De små kapsler støtter de kognitive evner i hjernen,  motorikken, det følelsesmæssige og er med til at forbedre ord- og talblindhed. Forsøgene er samlet på  www.sund-forskning.dk

 

 

Generelle problemstillinger og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gar-du-i-seng-med-problemkemi/

Især børn tilbringer mange timer med at sove. Derfor bør man kigge lidt nærmere på deres sovemiljø. Kemiske stoffer findes i både hovedpude, dyne, sengetøj og madrassen. Køb økologisk og svanemærket for et sikkert og rent sovemiljø.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smerter-og-ubehag-i-mave-tarm-regionen/

Homøopati kan fx bruges til problemstillinger i mave-tarmregionen fx mavekatar med årsag i bakterien Helicobacter Pylori og Candida svamp. Har man svært ved at sove, har tankemylder og angstsymptomer kan man anvende Neurexan eller Nervoheel.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/god-energi-begynder-med-en-god-nats-sovn/

Årsagen til søvnproblemer dækker bredt. Der kan være for mange forstyrrende ting i soveværelset, for meget lys og man kan have indtaget for mangle stimulanser som kaffe, the og alkohol. Prøv fx Marianne Palms gratis ”Afspænding og fantasirejse” som et middel til den gode søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/histaminintolerance-kan-give-vat-i-hovedet/

Et ubehag i kroppen og symptomer, der minder om allergi kan meget vel stamme fra en fødevareintolerance (histaminintolerance). Tabletten DAO-sin kan man hjælpe kroppen til bedre at fordøje aminerne korrekt, så man kan tåle fødevarerne. Andre symptomer kan være søvnproblemer, manglende evne til at koncentrere sig og hudproblemer mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/boganmeldelser/

En anmeldelse af Tryk og glad bogserien af Katrine Birk. De handler om babymassage, babysøvn, glad babymave, børnemeditation, zoneterapi og akupressur til børn mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/syv-af-de-staerke-til-opbygning-for-alle-aldre/

Aminosyrerne er vigtige for kroppen og de skal tilføres via kosten. De kan hjælpe på mangeltilstande og hjælpe på fx stress, søvnløshed eller hvis man er småtspisende. Aminosyrerne som omtales hedder: L-arginin, L-carnitin, L-cystein, L-glutamin, L-Lysin. L-taurin og L-tryptofan.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/guide-til-at-fa-styr-pa-dine-tanker-og-bekymringe/

Vi kan lære at få styr på vores tanker og bekymringer ved at blive bevidst, når hjernen serverer den ene tanke efter den anden i et tankemylder. Tankemylder kan være årsag til søvnløshed. Der kan være tanker som kører negativt, i en bestemt retning og om et særligt emne. Vi kan stoppe tankerne ved at sige stop. Dermed sender vi et signal til hjernen, om at der findes andre muligheder og at vi er villige til en forandring

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lavt-stofskifte-dette-kan-du-selv-gore/

Vægtøgning, skøre negle og lavt immunforsvar kan være tegn på lavt stofskifte. Man kan gøre en hel del selv. Brug kokosolie i madlavningen. Kokosolie øger stofskiftet. Mangel på selen og zink kan hæmme omdannelsen af det passive T4 hormon til det aktive T3 hormon. D3 vitamin støtter immunforsvaret og hæmmer udviklingen af autoimmune sygdomme mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/smerteterapi-styret-af-din-krop/

En artikel om de store fitplastre, der kan bruges på albuer, knæ, nakke, lænd og ankler. Materialet i fitplastrene sender kroppen infrarøde frekvenser tilbage til kroppen og giver smertelindring inden for kort tid. De infrarøde frekvenser har en stribe af virkninger på kroppen. De forbedrer iltoptagelsen og muskelfunktionen. De holder på kropsvarmen og forbedrer søvnkvaliteten mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/den-rene-symfoni/

En artikel med en pose af blandede sundhedsråd til problemstillinger i kroppen her under hjælp til søvnen. Zen bev er til dig, der let bliver nervøs og ængstelig – eller bare ikke kan sove. Zen bev kan tages fra morgenstunden. Ønsker man at bruge det til at sove på, tages det en halv time før sengetid.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/en-tilstand-der-handler-om-os-alle-om-metabolisk-syndrom/

Mange mennesker er overvægtige i dag og verden over og har måske udviklet metabolisk syndrom, som er en ubalance i energiomsætningen i kroppen. Problemet ligger i for dårlige madvaner, for meget mad, stor indtagelse af sukker fra fx sodavand, mangel på motion og lyst til bevægelse. Tilstanden giver også dårlig søvnkvalitet, træthedsanfald i løbet af dagen, svimmelhed og manglende overskud i hverdagen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forsta-immunsystemet/

Vores immunforsvar består af et ikke-specifikt og et specifikt forsvar. Det ikke-specifikke forsvar er det som vi fødes med. Det specifikke forsvar, er det som vi erhverver, når vi vokser op og udsættes for diverse patogener fra miljøet fx virus mv. Et godt immunsystem afhænger af vores kost og livsstil, fysiske aktivitet, søvn, stressniveauer, fordøjelsen o.m.a.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mit-andedraet-virker-fint/

Ved at sove med et stykke tape for munden – ej gaffatape – kan man forbedre sit åndedræt og øge iltoptagelsen med 10 – 20% i blodet. Man træner sig i at trække vejret gennem næseborene i stedet for munden. Ved at trække vejret med næsen aktiveres hele lungen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/grundlaeggende-naeringsterapi-for-cellerne/

For optimal trivsel af vores krop og celler, skal der jævnligt tilføres makronæring i form af fedt, kulhydrat og protein for at danne bl.a. energi. Cellerne har brug for, at der tilføres essentielle fedtsyrer og mikronæring som vitaminer og mineraler for at holde kroppen kørende. Både kost, levevis og søvnen spiller en rolle sammen med mange andre faktorer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/holistisk-skonhed/

Mette My Opperman, er indehaver af GreenZone i Næstved, som tilbyder holistiske ansigtsbehandlinger. Hudplejen anskues ud fra et holistisk synspunkt, hvor ro, næring, væske, glæde i livet, søvn og individualiserede ansigtsbehandlinger går op i en højere enhed. Vand og god søvn, de rette fedtsyrer mv. er alfa omega i en god hudpleje.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gode-nyheder-til-dig-som-lider-af-sovnproblemer/

I 2017 gik nobelprisen i fysiologi og medicin til 3 forskere for deres bidrag til kroppens døgnrytme, det cirkadiske system. Kroppen har en indbygget 24 timers klokke, som regulerer dag- og natrytmen. Det cirkadiske system reagerer på lys, mørke og hvordan vi sover. Det har indflydelse på vores opførsel, hormonniveauer, kropstemperatur, stofskifte og andre kropsfunktioner om dagen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fa-mere-energi-og-fa-succes-med-din-nye-livsstil/

Vejen til success med sin nye livsstil er det vigtigt at finde ind til faktorerne, som blokerer for en nattesøvn. Høje kortisol niveauer, dårlig søvn, næringsstofmangler, for lidt vand eller motion, et ustabilt blodsukker, infektioner, overvægt mv kan spille ind. Vi har brug for mellem 7-9 timers sammenhængende søvn for at føle os friske dagen efter.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/infrarodt-lys-og-varme-til-huden/

Terapi med infrarødt lys til ansigtet påvirker dannelsen af kollagene fibre i ansigten. Det øger hudens fasthed, øger kredsløbet og næring til cellerne i dermis (læderhuden). Der ses en målbar effekt fra behandling til behandling. Infrarødt lys findes også i infrarød sauna. Her behandles hele kroppen. Man kan opnå færre smerter, mindre ømme muskler, et naturligt friskere udseende og bedre søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/et-puslespil-at-laegge/

Hjernen samarbejder med ENS og nervus vagus. Det forplanter sig til fordøjelsen, åndedrættet og nervesystemet og i sidste ende til søvnen om natten. For at samspillet kører godt, bør man have fokus på gode madvaner og evt tilførsel af kosttilskud som Equazen (Eye Q) eller Keen Mind til hjernen og Ginsana, hvis man mangler energi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/overspringshandlinger-de-smas-tandfrembrud-og-hoste/

Produktet Neurexan har udmærket sig i forsøg, hvor det viser sig, at midlet kan reducere modtageligheden for distraherende impulser i hjernen, så man kan fastholde sit fokus på det man er i gang med. Tandfrembrud hos små børn kan man behandle med Viburcol, som fås som orale pipetter eller som stikpiller. Produktet indeholder kamille som virker beroligende.  Hoste kan behandles med Brocosin, som er en forkølelsessaft. Immunforsvaret bør man også behandle med fx Engystol og Echinacea comp.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stop-tankemylderet-og-fa-styr-pa-din-eksamensangst/

Tiden op til eksamen ved det grønne bord kan være præget af uro, dårlig søvn og tanker om hvordan det skal gå. Tibetanerne har sammensat 10 tibetanske urter tilsat magnesium til uroen i kroppen. Produktet hedder Padma NervoTib og kan bruges i perioder med stress, ved eksamener eller hvis der sker meget, som kræver at man er i balance. Doseringen er to kapsler morgen og to kapsler aften.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/knivskarp-og-klar-til-eksamen/

Eksamenstiden er en krævende tid for mange af os. Tankerne om udfaldet til eksamen kan køre om natten og påvirke søvnen. Produktet Glyc Stay Sharp med indhold af urterne safran, grøn te, schisandra og rosenrod kan støtte kroppen under eksamen og give balance, overskud og mental ydeevne. Fås som tabletter, der kan tages hver dag eller i ekstra pressede perioder som fx ved eksamen eller store forandringer i livet.

 

 https://sund-forskning.dk/artikler/sovnloshed-tankemylder-og-stress/

Tusindvis af danskere har svært ved at falde i søvn eller vågner midt om natten og kan ikke falde til ro. Ane Katrine Beck, der er psykolog og hypnotisør har indtalt et par podcasts, som ligger på YouTube. Prøv fx ”Søvnhypnose ved tankemylder”, ”Ro i nervesystemet” eller kort ”smertehypnose. Søgeordet er www.youtube.comrigtig god fornøjelse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/faste-for-alle/

Det er en kendsgerning at vi ældes alle med forskellig hastighed. Hvad er årsagen til dette ? En af årsagerne er epi-genitikken og de forandringer, der sker i cellerne, som bevirker at visse gener med tiden lukker ned. Vores gener er nedarvet fra vores forældre. Måske kan man sænke kroppens aldring ved at leve efter principperne for periodisk faste. Læs og bliv klogere i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ayurveda/

Mette Westerholt skriver om Ayurvedaen, som stammer fra Indien. Her er tankerne om tre helt særlige fordøjelses-og kropstyper opstået. Det drejer sig om Vata-, Pitta og Kapha-personer. En Vata-person i balance er inspirerende, entusiastisk, energisk og kreativ. En Pitta-person i balance er en god leder, en ildsjæl og målrettet. En Kapha-person er typisk rar, loyal, afslappede og tryghedssøgende. Læs mere om Mette og den ayurvediske lære på ayus.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vinterhygge-i-dit-hjem-kan-skabes-gennem-dine-sanser/

Hos det fransk firma Florame har man fokus på bæredygtigheden. Produkterne bruges i en bærbare og smart lille diffuser og må ikke smøres på huden, da det er en æterisk olie. I serien er der: letting go til afslapning uden ønske om søvn, relax til børn og voksne som har svært ved at falde i søvn, yoga til brug under yogatræningen, stop odeur til sko, sokker og sweatre der lugter samt rolig sommer med en duft af citron og eukalyptus mv. Læs mere på Bijodans hjemmeside www.bijodan.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/klumme-4-ser-der-kan-pavirke-dit-helbred-og-sundhed/

Julie Feldborg har på sin uddannelse til sygeplejerske lært om sundhedsfremme og forebyggelse. KRAM-faktorerne var en del af uddannelsen. KRAM er forkortelsen for Kost, Rygning, Alkohol og Motion. Det er faktorer som har indvirkning på sundheden. Julie Feldborg er stødt på andre faktorer, som også har indvirkning på sundheden og det er de fire S’err: Stress, Søvn, Seksualitet og Sociale relationer. Læs mere i klummen om de fire S’er.

 

 

Hjernen og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ehs-electro-hyper-sensitivity-hvad-er-det/

EHS, elektro hypersensitivity eller mikrobølgesyndrom er en tilstand som påvirker centralnervesystemet. Der er tale om en overfølsomhedsreaktion. Strålingen kommer fra elektomagnetiske felter og fra radarudstyr, mobilmaster og WIFI mv. Symptomerne er træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær og søvnforstyrrelser mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-hjerne-og-krop-mener-om-stress/

En smule stress er med til at udvikle os som mennesker. Overstiger mængden af stresspåvirkninger kan de blive til belastninger som kroppen har svært ved at håndtere. Styrk kroppen med vitaminer, mineraler og urter. Brug Tryptonat til søvnen og Q10 fra Pharma Nord.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vask-din-hjerne-om-natten/

Forskerne har opdaget, at hjernen renser sig selv om natten, når vi sover og via ”glymfatiske system”, som er et ekstra lymfesystem i hjernen, der kører via gliacellerne. Søvnen er vigtig og man har set at mineralerne magnesium og calcium spiller en vigtig rolle for om søvnen bliver god og for hukommelsen og indlæringen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-at-hente-dag-og-nat-hvis-du-er-deprimeret/

Tryptofan findes i produktet Zen-Bev, som er et pulver man kan drikke opløst i vand til natten. Tryptofan er forstadiet til melatonin, som er søvnhormonet, der hjælper os med at falde i søvn. Brug også Yumalite lysterapi, hvis man er ramt af depression.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-til-vores-neuroner/

Amyloid-beta aflejres mellem neuronerne i hjernen og på sigt kommer signaloverførslen imellem nervecellerne i hjerne til at køre dårligt og bunden til demens er måske lagt. Et stof som ellagin-syre har vist sit potentiale, da stoffet hæmmer dannelsen af plak i hjernen. Et andet stof er aminosyren L-theanin som kan dæmpe stress i hjernen og øge afslapningen så en god søvn kan opnås.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/at-sove-handler-om-meget-mere-end-at-vagne-udhvilet-og-klar-til-dagens-dont/

Hjernen renser sig selv om natten for de affaldsstoffer som dannes i løbet af dagen. Det sker via gliacellerne og ”det glymfatiske system” i hjernen, som er modpolen til lymfesystemet i kroppen. Mineralerne i kosten spiller en afgørende rolle i forhold til om udvaskningen virker optimalt. Sørg derfor at spille godt mineraler i fx de grønne grøntsager mv. tilpas til søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gor-dig-og-din-krop-klar-til-eksamen/

Eksamensperioden er krævende for mange mennesker. Løsningen på at komme godt igennem den er styrkende støtteterapi med fx Ginsana, KeenMind, god kost med gode vitaminer, mineraler og fedtsyrer, så hjerne og nervesystem styrkes bedst muligt og at man sover godt om natten.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-handler-ikke-kun-om-hormoner/

Hormonerne er ikke i spil alene i kroppen. Det er kroppens øvrige organsystemer også. De rette næringsstoffer skal der til for at danne hormonerne. Hypothalamus og hypofysen i hjernen holder styr på binyrerne, skjoldbruskkirtel og æggestokke/testikler. Styringen er som regel god, men de kan også komme i ubalance og skabe problemer i fx stofskiftet og insulinniveauerne. Er der for meget kortisol tilsted og man er stresset, vil det gå ud over søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/lad-signalstofferne-blive-din-stotte/

En omfattende og teknisk velfunderet gennemgang af alle signalstofferne i kroppen og hvorledes de virker og hvor de virker ind. Signalstofferne er med til at forme vores personlighed. De dannes i hjernen. Der gives almene råd til kost og livsstil. Søvnen påvirkes bla af lave dopaminniveauer, som øger søvnbehovet. Serotonin indgår i dannelsen af melatonin, som er søvnhormonet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyt-om-migraenens-mysterier/

Der er mange teorier, hvorfor migræne opstår. En af dem går på at kroppen frigør aminer i hjernestammen, som migrænetypen med aura kan genkende. Symptomerne opstår når der er støj, lys, uregelmæssig søvn og jetlag. En anden teori går på at der mangler ligger en magnesiummangel til grund for migrænen og meget mere som nævnes i artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-tarmens-bakterier-hjaelper-vores-hjerner/

Tarmbakterierne har stor indflydelse på hjernens trivsel og velvære livet igennem. Søvnen, stress-niveauerne og ernæringsstatusen har indflydelse på om balancen imellem tarmen og hjernen bevares. Bacillus arterne bygger på en god forskning og de er med til at styrke tarmen lokalt og de findes fx i produkterne BioKult, BioBoosted og snart BioMind.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmflora-nervesystem-og-sovn/

Børn sover meget og voksne har brug for mellem seks til otte timers søvn hver nat. Under søvnen repareres og ryddes der op i hele kroppen. Mange mennesker lider af søvnbesvær hver uge. Tarmfloraen og søvnen er gensidigt afhængige af hinanden, sådan at dårlig søvn forstyrrer tarmfloraen og påvirker risikofaktorer for de fleste degenerative lidelser. NDS Engholmgruppen har udviklet en række probiotiske produkter så både børn og voksne kan få styr på den dårlige søvn. De vises i slutningen af artiklen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naermere-foryngelsens-kilde-med-ayurveda/

Ayurvedaen stammer fra Indien. Det er et holistisk sundhedssystem, som har mere end 5000 år på bagen. Den dybe søvn er vigtig for kroppens aldringsproces og genopbygning af hjernens og kroppens væv. Søvnmangel kan få huden til at se grå og kedelig ud. Dårlig søvn påvirker huden, giver flere linier, ujævn pigmentering og slaphed. Der ligger et budskab gemt i begrebet ”skønhedssøvn”.

 

 

Stress og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/giv-din-qi-et-kick/

Qi er en vital energi, som gennemstrømmer alt levende. Den adaptogene urt astragalus membranaceus regulerer binyrernes, så stress, mangel på søvn, svækket immunsystem mv. afhjælpes. Qi styrkes også med sund kost, sunde aktiviteter og gåture i naturen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/traethed-og-stress/

Mange voksne døjer med træthed. En god nats søvn skulle gerne bidrage til at trætheden forsvinder. Modpolen til træthed er stress. Den sunde stress får os til at yde lidt mere og gør os mere vågne. Den usunde stress bliver for meget for kroppen. De adaptogene urter kan hjælpe kroppen ved at regulere kroppen, så man bedre kan klare de stressede perioder i sit liv. De adaptogene urter kan tages året rundt og virker støttende på kroppen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/homoopati-kan-reducere-stress-hjaelpe-til-at-fokusere-og-give-bedre-sovn/

Stress kan være en fysisk, mental eller følelsesmæssig påvirkning af kroppen. Stress styres af stress-hormonerne adrenalin og kortisol. I oktober 2020 kom der et studie på det homøopatiske middel Neurexan og midlets virkning på stress. I fire relaterede forsøg testede man Neurexan på en gruppe personer med middel til mellemsvær stress. Resultatet af de fire test viste, at Neurexan kunne reducere stress.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-homoopatiske-hjorne-om-stress/

Coronarestriktionerne i Danmark påvirker og begrænser mange mennesker. Det viser sig som uro, angst og tankemylder og nedsat immunforsvar. Her kan man anvende Engystol til at styrke immunforsvaret og de beroligende midler Nervoheel og Neurexan til nervesystemet. Det er også vigtigt at holde tankerne mod det positive.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/duft-dig-til-velvaere/

Aromaterapi virker på flere måder dels via huden og dels gennem næsen via lugtesansen. Firmaet Florame sælger økologiske æteriske olier og en næsten lydløs diffuser. Diffuseren kan bruges sammen med æteriske olier i soveværelset til at fremme en god nattesøvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kalorietaelling-maske-er-det-en-meget-foraeldet-made-at-se-vaegtproblemer-pa/

Vejen til vægttab går via en livsstilsændring. Den bør være sund og noget som man kan holde resten af livet. Man ved at mennesker, der mangler søvntimer indtager flere søde sager og velsmagende forarbejdede produkter. Det bevirker, at hjernen bliver mere modtagelig og reagerer mere over for stress. Det påvirker også hormonniveauerne og signalstofferne, der har med mæthedsfølelsen at gøre.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stress-i-ojnene/

Vi kan udvikle stress i øjnene, hvis vi sidder alt for mange timer foran TV- og computerskærme, Iphones og Ipads. Det er det blå lys som skaber det. For meget blåt lys før sengetid kan forstyrre vores evne til at falde i søvn. Dæmp lyset om aftenen på fjernsyn og computer og anvend evt. produktet Blue Berry Eye Stress fra New Nordic med indhold af blåbær, tagetes og forskellige typer alger.

 

 

Smerter og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/musik-som-et-smertelindrende-og-helbredende-vaerktoj/

I Tyskland har man en del syngesundhedscentre og syngesygehuse. Danske regioner har med succes indført musik i deres ambulancer, da musik beroliger. Især hjertepatienter, folk med hjerneblødninger eller fødende har haft gavn af den beroligende musik. Beroligende musik får stresshormonerne til at falde til ro og musikken hjælper en med at falde til ro, så man kan sove.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/naturens-hjaelp-til-god-sovn/

Hjernen afgifter i løbet af natten og udleder affaldsstoffer og plak som dannes i løbet af dagen. Mangel på søvn kan bevirke at hjernen ikke afgiftes nok går det ud over immunforsvaret og vores evne til at holde os raske. Produktet Tryptonat fra Naturdrogeriet kan støtte op om den gode søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/undga-vinterdepression-med-en-ny-generation-af-lysterapi/

Lysterapi kan bruges til at behandle mennesker, der er ramt af vinterdepression. Den canadiske læge og psykiater Craig Hudson har i mange år studeret søvnrytmer og tryptofan. Han har set gode resultater hos mennesker med vinterdepression, der deltog i et forsøg med lysterapi, hvor man anvendte apparatet YumaLite lysterapi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/magnesium-giver-kroppen-livskraft/

En artikel om magnesium. Behovet stiger under store indtag af kaffe, sukker, alkohol, fastfood mv. Optagelsen af magnesium hæmmes af miljøet forurenet af flour- og aluminiumforbindelser i medicin, tandpasta og drikkevand mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vinterdepression/

Mange bliver ramt af en vinterdepression, når årstiden skifter til vinter. Symptomerne ligner dem man får ved en egentlig depression: træthed, manglende lyst til at stå op og tristhed.  Symptomerne går som regel væk igen, når lyset vender tilbage om foråret. Man kan forsøge sig med perikon i behandlingen af vinterdepressionen. Symptomerne går væk igen, når lyset vender tilbage om foråret.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sov-godt-med-urter/

Mange danskere lider af søvnbesvær hver nat. Forskellige undersøgelser har vist, at citronmellise i kombination med baldrin har en god effekt på stress, angst og søvnbesvær. Ved mangel på søvn stiger behovet for sukker og andre stimulanser som kaffe. Grøn the med indhold af L-theanin har vist sig også at have en god effekt på hjernen og dermed søvnen. Artiklen opfodrer til at man finder ind til kernen af sit søvnproblem.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urter-gron-te-magnesium-og-b-vitamin-gor-undervaerker-for-din-sovn/

Planteriget har to milde og ikke vanedannende urter kamille og citronmelisse også kaldet Melissa officinalis. De virker beroligende og afslappende på nervesystemet, hvis man har problemer med at sove. I undersøgelser har man set, at personer med søvnproblemer fik en bedre søvn, da de indtog baldrian og citronmelisse.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nervos-over-studiestart-og-eksaminer/

Psykiater og læge Craig Hudson har udviklet produktet ZenBev, der består af tryptofan fra græskarkerner, som er affedtet og stabiliseret og tilsat dextrose. Tryptofan fra græskarkerner har en slow-release-depotlignende virkning, der gør dig rolig og afslappet, uden at det går ud over din ydeevne eller koncentration. I et studie i Holland fik studerende naturlig tryptofan før eksamener. Studiet viste, at de studerende følte sig mere afslappede, samtidig med at deres ydeevne og resultat ved eksamenen blev højere.

 

 

Vitaminer, mineraler, urter og søvn

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sov-godt-med-safran/

Danskerne sover ikke nok og ofte for dårligt. Stress, uro og bekymringer er årsagerne. En god nattesøvn er lige så vigtig som god kost og motion. Studier viser, at safran har en positiv effekt på søvnen. I Danmark kan man købe kosttilskud med safran fås i produkterne Saframyl Positive Mood og Saframyl Positive Sleep.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ikke-i-aften-skat/

I overgangsalderen daler kvinders hormonniveauer. Hedeturene og de måske søvnløse nætter indfinder sig. Det kan smitte af på lysten til sex. Et tilskud, hvor urterne rødkløver, baldrian og daimiana indgår kan meget vel vække lysten igen. Daimiana har i århundreder været brugt af maya-indianerne mod nedsat sexlyst og depressioner

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fem-gode-grunde-til-at-du-skal-have-mere-magnesium/

Der er mange gode grunde til at øge sit indtag af magnesium. Mineralet giver stærkere knogler, forebygger diabetes, giver et sundere hjertekredsløb, hjælper mod migræne og angst. Bio-Magnesium fra Pharma Nord omtales.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kamp-om-sovnen/

De tre hormoner serotonin, tryptofan og melatonin spiller en rolle i forhold til den gode søvn. Tryptofan er forstadiet til melatonin og melatonin omdannes til kroppens lykkehormon serotonin i løbet af natten. Prøv fx tryptonat til natten fra Naturdrogeriet med magnesium, baldrian og kamille mv, hvis søvnen udebliver.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fa-en-god-nats-sovn/

Produktet Lunamino fra Mezina indeholder aminosyren tryptofan, urter, vitaminer og mineraler. Lunamino fremmer den gode søvn. Tryptofan indgår i dannelsen af melatonin, som er søvnhormonet i kroppen og som får os til at sove. Manglen på søvn er sundhedsfarligt. Søvnen er vigtig for at vi kan fungere i vores arbejdsliv og dagligdag.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/cocktailen-til-mere-energi/

En blanding af grøn the, safran, rosenrod og schisandra chinensis kan skærpe dit mentale fokus og nedbringe stress og give en god søvn. Alle urter virker ind på nervesystemet, giver mental skarphed og øger den mentale præstation. Produktet hedder Octean med Glyc Sharp.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/traette-sygeplejersker-blev-hjulpet-af-q10/

Sygeplejerskerne i ind og udland arbejder meget og længe. Det giver træthed. En tilførsel af 200 mg BioQuinone Q10 fra Pharma Nord har i forsøg vist at kunne mindske trætheden og give mere energi.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/kvinder-paa-herrens-mark-0/

Herrens Mark til overgangsalderen med indhold af både rødkløver og mælkebøttesaft. Produktet er desuden tilsat citronmelisse, pebermynte og salvie. Isoflavonerne i produktet (planteøstro-generne) har den gode effekt på kvinders hormonsystem under overgangsalderen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/stotte-til-din-sovn/

Drik 2-3 kopper grøn the om dagen og vælg en kvalitetsthe. Brug Melissa Dream til natten. Er der meget uro og ængstelse i løbet af dagen og lægen har været inde over, kan man også med fordel tage Melissa Dream morgen, middag og aften. Grøn the indeholder L-theanin som regulerer neutransmitterne i hjernen herunder søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/10-gode-grunde-til-at-mindske-dit-kaffeforbrug/

Danskerne er glade for kaffe. Et forbrug på over to kopper om dagen dræner kroppen for energi. Halveringstiden for en kopkaffe er 3-4 timer. For meget kaffe påvirker søvnen, giver for meget mavesyre og forhøjet blodtryk mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/alle-med-kroniske-problemer-har-brug-for-hjaelp-fra-de-adaptogene-urter/

De adaptogene urter virker overordnet på hjernens og nervesystemets reguleringssystem. Det samme er tilfældet for hormon- og immunsystemet. De adaptogene urter hjælper kroppen med at tilpasse sig stresstilstande, øger modstandskraften og normaliserer kroppens funktioner.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-efterarets-storme-gar-gennem-marv-og-ben/

I det kolde vejr om efteråret øges vores chancer for forkølelser mv. Den gode gamle urte-pensil fra Natur-drogeriet støtter immunforsvaret sammen med lindrende urtether i en blanding af gurkemeje, ingefær og timian. Brottrunk booster mavesækken og tyndtarmen og gør fordøjelsen nemmere.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fra-nervesystemer-i-tibet-til-dansk-uro/

De 10 droger der er i NervoTib bygger på gammel viden om kroppen og sindet i forbindelse med nervøsitet og uro. Kineserne mener at sorg kan relateret til en ubalance i lungemeridianen og tibetanerne mener, at en ubalance i lungemeridianen skyldes uro, ængstelse og nervøsitet. Læs mere om NervoTib og støtte til sindet.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/pms-kan-drive-dig-til-vanvid/

En artikel om PMS, hvor hovedurten til PMS – Vitex Agnus Castus – er hjælpen. PMS skyldes en ubalance imellem østrogen og progesteron. Der er enten for meget eller for lidt af de to hormoner. Der er en omtale af de fem PMS-typer.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hemmeligheden-bag-en-god-nats-sovn/

En artikel om søvnproblemer og hvordan man kan afhjælpe dem med mineralet magnesium i sprayform. Mangler man magnesium kan man bla få hjerteanfald og kredsløbssygdomme. Magnesium virker afslappende på nervesystem og muskler.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/er-hashimotos-en-japansk-sushiret/

Stofskiftesygdommen Hashimotos blev opdaget i 1912 af japaneren Hakaru Hashimotos. Den kan være svær at opdage, da lægerne ofte ikke vil tage blodprøven, som hedder AntiTPO. Det er den mest almindelige stofskiftesygdom. Det at man har diagnosen Hashimotos betyder, at man ikke ændrer standardbehandling i forhold til behandlingen af stofskiftet. Symptomerne er træthed, forstoppelse, skøre negle og vægtstigninger mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sov-om-natten-vaer-glad-om-dagen-bliv-klogere-pa-din-hjerne-lige-her/

Søvnproblemer er kendt over hele kloden. Mangler man aminosyren tryptofan kan det være svært at danne melatonin og serotonin. Naturdrogeriet har udviklet produktet Tryptonat og tilsat det B6 og en række beroligende urter og mineralerne zink og magnesium. Suppler gerne med Super B complex, som tages i starten af dagen og ekstra magnesium.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/cannabis-virker-pa-alle/

En artikel om cannabis som har gode udsigter til at blive fremtidens naturmedicin. Den ikke euforiserende del af cannabis virker ind på alverdens dårligdomme så som svækket immunforsvar, søvn, gigt, fibromyalgi mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vaer-klog-husk-dine-b-vitaminer/

B-vitaminerne findes i næsten alle fødevarer. Sørg for at være dækket godt ind. B-vitaminerne er vandopløselige og tilføres via kosten eller som kosttilskud. B1 (thiamin) styrker nervesystemet. En mangel kan give forstyrret søvn, forvirring eller hukommelsesbesvær. B7(biotin) findes i bladgrøntsager. En mangel kan udløse depression og sløvhed. B-vitaminerne tages sammen og findes i den grønne vitaminserie fra Dansk Farmaceutisk Industri (DFI).

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sta-skarpt-med-urter/

Urten schisandra chinensis har gavnlig effekt på hukommelsen, fokus og koncentration. Den virker også adaptogent og har egenskaber, der øger modstandskraften over for stress, afhjælper mental udmattelse og nedtrykthed.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-der-far-dig-til-at-sove-om-natten-holder-dig-glad-om-dagen/

Midlet til søvnen om natten og det gode humør om dagen hedder Tryptonat fra Naturdrogeriet med indhold af vitaminer, mineralet magnesium og urter. Magnesium giver ro og slapper af. Tryptofan er en aminosyre som skal tilføres kroppen, da den ikke danner den selv. Tryptofan medvirker desuden, når kroppen danner søvnhormonet melatonin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hjaelp-motivationen-pa-vej/

En artikel med tips til at bevare motivationen til at træne på trods af smerter og træthed. God søvn og god træning er tæt forbundet.  I Night Complex fra Nordiq Nutrition findes afstresningsmineralet magnesium. Magnesium er vigtig for en god energiomsætning og virker afslappende på musklerne. Derfor kan magnesiummangel ofte resultere i muskelkramper, træthed og uro i benene.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-din-partner-virkelig-onsker-sig-til-jul/

En tips til at komme helskindet igennem julen, hvor mænd og kvinder agerer forskelligt, når de er stressede og gerne vil gøre hjerternes fest til en god oplevelse. Det handler om hormoner. Mandens testosteron stiger, hvis den hjælp han tilbyder kvinden værdsættes. Kvinden kan tilføre sig selv oxytocin ved at fokusere på egne behov frem for andres. Husk den gode søvn i julen. Suppler evt med Tryptonat. Sørg for at skabe øgede mængder oxytocin. Hør afslappende musik før sengetid. Det vil sænke stresshormonerne og få søvnhormonet melatonin til at stige.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/taeller-du-lidt-for-mange-far/

Søvnen er livsvigtig for, at kroppen og sindet kan slappe af, fordøje og lade op. Søvnløshed og søvnproblemer kan være en alvorlig stressfaktor. Aminosyren tryptofan kan hjælpe med søvnløsheden. Tryptofan omdannes til søvnhormonet melatonin. Tryptonat fra Natur-Drogeriet er en blanding af aminosyren tryptofan og en række urter og vitaminer, som alle har en positiv indvirkning på søvnproblemerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/godnat-og-sov-godt-med-tryptofan/

Søvn har stor betydning for sundhed, vitalitet og velvære. Afligevel døjer mange med søvnproblemer. Der er lavet forsøg på serotonin, melatonin og tryptofan. Forsøg har nemlig vist gode resultater i forhold til den positive effekt, naturlig tryptofan i græskarkerner har på søvnrytmen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/an-english-cup-of-tea-okologisk-og-direkte-fra-sri-lanka/

En omtale af økologiske og velsmagende theer fra Sri Lanka. Her er et udvalg: Slim Me, som består af Grøn te 54 %, Kanel 20 %, Ginseng 12 %, Ingefær 10 %, Acai* 4 %, Sleepy Me, som består af Kamille 62 %, Lavendelknopper, 12 % Humle, 11 % Læge baldrian, 11 % Citronmelisse 4 % og Detox Me, som består af Pebermynte 32 %, Krusemynte 6 %, Bukkehorn 12 %, Fennikelfrø 10 %, Hyldeblomst 8 %, Gurkemeje 5 % Citronskræl 5 %, Stor nælde 4 %, Rosmarin 3 % Lakrids, 3 % Morgenfrue 2 %.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/fem-nemme-tips-til-sund-og-smuk-hud/

Sukker, alkohol, fedt, luftforurening og meget andet angriber huden både udefra og indefra og danner grobund for rynker, uren, tør og trist hud. Behandler man huden inde fra og ud, kan man gøre meget for at holde den strålende og rynke fri.  De fem tips til en smuk hud handler om at drikke nok, sove tilstrækkeligt, huske de gode fedtsyrer, finde årsagen til stress og spise sundt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/boost-laekkerhedshormonet/

Væksthormonet (HGN) sørger for at regenerere kroppen og kroppens celler, holde knoglerne stærke og huden stram, modvirker kropsvægt mv. Niveauerne falder efter 25-årsalderen. Fra de 40 år, er der kun 40% tilbage. Man kan booste væksthormonet ved at få nok søvn, spise bedre mad, ved periodisk faste og undgå et højt blodsukker.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-jern-pa-eller-ryggrad-som-en-regnorm/

Mange teenagere mangler jern. Det viser sig i dårlig søvn om natten, stor træthed om dagen, bleghed og manglende evne til at koncentrere sig mv. Deres kostvaner er ofte heller ikke de bedste. AminoJern fra Ferrochel er et jerntilskud, som optages to til fire gange bedre end traditionelle kosttilskud. En blodprøve hos lægen kan også vise, om man er i jernunderskud.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-bruger-du-echinaforce-mest-effektivt/

Om vinteren udsættes vi mere for infektioner og virus, når vi omgås hinanden. Echinaforce er god til infektioner og der vises en oversigt over hvordan man bedst anvender produktet. Echinaforce har også en virkning på stress og dårlig søvn.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/forarsforkolelse-og-andre-irriterende-tilstande/

Andrographis pinaculata stammer fra Indien. På engelsk hedder den King of Bitters. Den er en vigtig urt til immunforsvaret og kroniske tilstande som bihulebetændelse, betændelse i mandlerne og kronisk bronkitis. Den fremmer mavesyren og styrker lever og galde til at arbejde bedre. Bør have sin plads i husapoteket.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/rosenrodsekstrakt-et-muligt-alternativ-til-lykkepiller/

Mange mennesker får i dag diagnosen deprimeret uden at være det. Man har også en tendens til at medicinere almene tilstande som ulykkelighed mv. Man har i forsøg set, at ekstrakt af rosenrod testet mod depressionpiller som sertralin og placebo havde god effekt på depression.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bade-maend-og-kvinder-kommer-i-overgangsalderen/

Både mænd og kvinder oplever ændringer i deres hormonproduktion i overgangsalderen. Ændringerne sker ikke lige så brat som hos kvinder, men de indtræder gradvist. Mænd kan bla få problemer med vandladningen pga en forstørret prostatakirtel. Salvie og savpalme er til kvinders og mænds overgangsalde. Produktet Menosan er til kvinder og produktet Prostatasan er til mænd.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nyt-hab-ved-tidlig-demens-nyt-hab-ved-alzheimer/

Demens har ikke kun en årsag, men flere. Der er mange dysfunktioner i kroppen, som alle fører til demens. Dr. Dale Bredsen arbejder i USA på at finde nye metoder til at forebygge og behandle demens. Andre sygdomme kortlægges, der ordineres grønkost, vitaminer, fedtsyrer og træning flere gange om ugen, B12 vitamin, 12 timers fasteintervaller mv.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urtegaer-oger-koncentration-og-indlaering-hos-born-med-adhd/

Forekomsten af børn med ADHD er stigende i verden. ADHD blev opdaget i starten af 1900-tallet. Urtegæren Biostrath har i forsøg vist sig at kunne dæmpe symptomerne på ADHD. Man kender ikke langtidseffekterne af den traditionelle ADHD-medicin, som lægerne udskriver – dog kan man se at den giver tab af appetit, nervøsitet og problemer med søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vaelg-din-rodklover-med-omhu/

Rødkløverekstrakt fra Herrens Mark med indhold af pebermynte, citronmelisse, salvie og mælkebøtte virker regulerende på hormonsystemet og nervesystemet hos kvinder i overgangsalderen, hvor svedeture og mangelfuld søvn præger mange.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sovnens-detox-din-hjerne-gor-rent-mens-du-sover/

Kroppen og hjernen genopbygges under søvnen. Hjernen renser sig selv for affaldsstoffer og dagens indtryk. En god nats søvn er vigtig, for sover vi ikke godt kommer vi ikke af med affaldsstofferne i hjernen og det kan skade den på sigt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mitochondrierne-vores-energikraftvaerker/

Mitochondrierne er kroppens energikraftcentre. De står i tæt forbindelse med kroppens stofskifte i øvrigt. Med stigende alder kommer trætheden og det påvirker mitochondrierne, som dermed bliver dovne. Spis sund mad, sørg for en stabil døgnrytme ved at gå i seng før midnat og stå op på samme tid hver dag, kom ud i solen og få lys hver dag. Det stimulerer mitochondrierne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gele-royal-fode-for-dronninger/

Gelé Royal fra Bidro kan til at genoprette hormonsystemet hos kvinder. Bidro PMS indeholder vitex agnus castus og er til kvinder, der rammes af PMS. Bidro Kvinder er til kvinder, der er i overgangsalderen. Produktet indeholder rødkløver og salvie, som modvirker hedeturene, der ofte optræder i forbindelse med overgangsalderen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b-vitaminer-er-vigtige-for-din-handtering-af-stress/

B-vitaminer er en gruppe af vandopløselige vitaminer, som optages i tyndtarmen. De lagres ikke i kroppen, men skal tilføres dagligt via kosten eller som kosttilskud. En B-vitamin mangel kan give træthed, stress, nervøsitet, søvnmangel mv. B-vitaminerne bør tages samlet i et kompleks for at virke bedst gerne sammen med adaptogene urter, som op- og nedjusterer kroppens funktioner via hjernen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/styrke-i-det-daglige/

En artikel med diverse homøopatiske råd herunder søvnforstyrrelser. Mange mennesker sover alt for dårligt og har ikke energi til næste dag. Før sengetid kan man tage en kombination af 400 mg magnesium Diasporal og det homøopatiske læg-middel Neurexan i enten tablet eller dråbeform før sengetid. Neurexan er et middel til mental stress og tankemylder. Det har en god og ikke vanedannende effekt.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/urter-til-dag-og-nat/

Naturens urtekammer har urter til urolig søvn, svært ved at falde til ro, uro i benene og i nervesystemet mv. Der er tale om drogerne citronmelisse, kamille, lavendel, humle og baldrian har været kendt af munkene i Danmark gennem århundreder. Urterne er brugt i produktet UrteMix og InRest.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/sure-kirsebaer-til-sviende-slimhinder/

Sure kirsebær har en inflammationshæmmende virkning på karvægge og slimhinder i kroppen. De har også en høj antioxidant effekt, da den røde farve er afgørende for mængden af polyphenolerne, som skaber ro på cellevæggene overalt i kroppen. Kirsebærrene kan gøre en forskel i forhold til slidgigt i led og inflammationer og kan forbedre søvnen.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-det-ikke-er-nok-at-taelle-far/

Om natten kan det være svært at sove, hvis det sympatiske nervesystem er aktivt og der er tankemylder til stede, som det kan være svært at slukke for. På nettet er der stor hjælp at hente g fx på YouTube i form af guidede meditationer. Prøv også Melissa Dream til natten. Indholdet af citronmelisse, L-theanin fra grøn te, kamille samt 120 mg magnesium i de to tabletter man bør tage, virker beroligende på nervesystemet. De tages en halv til en time før, du gerne vil sove.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/mineralet-der-kan-forebygge-kramper-i-laegmusklerne/

Mineralet der kan forebygge kramper i lægmusklerne hedder magnesium. Der er lavet forsøg med magnesium og søvnproblemer. Resultatet blev offentliggjort i oktober 2021 i tidsskriftet Nutrients, der kunne konkludere at magnesiumtabletter virker forebyggede hos en gruppe af personer, som havde tendens til få ødelagt deres nattesøvn pga. kramper i lægmusklerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/safran-kan-vaere-en-hjaelp-hvis-din-teenager-er-trist-og-nedtrykt/

Mange teenagere kæmper med mentale udfordringer. Et kosttilskud med safran kan være et bud på en løsning. Er der mistanke om depression skal man søge professionel hjælp. Indholdsstofferne i safran bidrager til en følelsesmæssig balance og en positiv sindsstemning. Safran findes i kosttilskuddet Saframyl Positive Mood med 600 mikrogram safranal og 900 mikrogram crocin, hvilket er et passende niveau. Det anbefales, at man tager produktet i mindst en til to måneder for at få et godt resultat.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/b12-cobalamin-mangel-eller-for-meget/

B12 spiller en vigtig rolle for hjernens udvikling og myeliniseringen af nervecellerne, så nerveimpulserne kan løbe igennem. Centralnervesystemet har også brug for B12 for at fungere. B12 samarbejder med serotonin, som er en neurotransmitter, som regulerer humøret, appetitten og søvnen mv.  Vitaminet er med til at forhindre hjerneatrofi (tab af neuroner), som ofte er forbundet med hukommelsestab eller demens. En B12 mangel kan udløse diverse sygdomme som Chrons syndrom, cøliaki og diverse medicin som metformin og mavesyre-reducerende medicin.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/hver-fjerde-arbejder-dojer-med-plagsom-oresusen

Arbejdsrelateret støj kan give øresusen eller tinnitus. En gruppe australske forskere satte sig for at undersøge om planteekstraktet Ginkgo biloba kunne hjælpe på problemet. Ginkgo biloba virker karudvidende og forbedrer blodgennemstrømningen i hjernen og resten af kroppen. Har man tinnitus er blodgennemstrømningen forringet i hjernen og det kan forklare at Ginkgo biloba har en effekt ved øresusen.

 

 https://sund-forskning.dk/artikler/safran-er-godt-for-sovn-og-sind/

Mange mennesker verden over ligger hver nat og tæller får og har svært ved at sove. En af løsninger kunne være at prøve et kosttilskud med safran. I et randomiseret forsøg, hvor en gruppe forsøgspersoner deltog har safran klaret sig godt. Forsøgspersonerne fik lettere ved at sove og safran forbedrede søvnkvaliteten hos forsøgsdeltagerne. Safran er et naturligt produkt og ikke vanedannende.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/ginseng-til-det-ganske-land-erfaringer-i-felten/

Der er mange glade brugere af Ginsana over hele Danmark. Her er de blevet hjulpet igennem krævende perioder i deres liv så som stress, dårlig søvn eller en influenza som var længe om at slippe sit tag i kroppen. Ginsana er fremstillet af ginseng, som er en gammel kinesisk urt. Ginseng styrker immunforsvaret, giver energi til binyrerne og nervesystemet. Ginseng regulerer over- og underenergi i kroppen. Ginsana forhandles i landets helsekostforretninger og kan også købes i netbutikkerne.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/bbq/

En artikel om BBQ. Det er ikke BBQ-sovs og grill-fester, der henvises, snarere en forkortelse, hvor B-vitaminet og det vitaminlignende stof Q10 indgår i. B-vitaminerne og Q10 støtter hinanden i kroppen, når der skal dannes energi. Energien hedder ATP. B-vitaminerne skal tages sammen og i et kompleks, da de er afhængige af hinanden i optagelsen i kroppen. B-3 vitaminet er søvnvitaminet og støtter en stabil psyke og kredsløb. Prøv B-actice og Omni Q fra firmaet Biosym.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/godt-nyt-til-folk-med-diabetisk-neuropati/

Har man diabetisk neuropati er der opstået skader på nerverne i fødderne og benene. En lidelse der som regel er forbundet med smerter og som skyldes diabetes. Forskerne har set, at stoffet Q10 godt kan kombineres med medicinen personer med diabetisk neuropati tager. Q10 er med til at mindske smerterne og diverse søvnforstyrrelser, som stammer fra diabetisk neuropati. 

 

https://sund-forskning.dk/artikler/de-bedste-vaner-under-graviditeten/

En artikel med gode råd til opbygning af gode vaner under graviditeten. Kosten er utrolig vigtig for det lille foster. Spis gode fødevarer fra græsfodret dyr, fisk, linser, bønner og æg mv. Suppler med de grønne grøntsager og frugter, der er fyldt med antioxidanter. Sørg også for at få de gode mælkesyrebakterier. Det gavner også dit barn, for jo bedre din mikrobiota er, des bedre bliver dit barns start i livet. Sørg for god søvn og afslapning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/nervestyrkende-muligheder/

Citronmelisse er kendt for sin gode indvirkning på nerverne og søvnen. Brugt sammen med magnesium bidrager den til bedre søvn og mere energi om dagen. Citronmelisse kendte fortidens munke til, da de bragte den med sig gennem Europa til de mange klosterhaver. Prøv Active Nerves fra New Nordic med indhold af citronmelisse, magnesium og mandarinekstrakt. 

 

https://sund-forskning.dk/artikler/menopausepakken/

En artikel med råd til hvordan man håndterer overgangsalderens symptomer. Der kan være mange symptomer fx dårlig søvn, humørsvingninger, svedeture og tørre slimhinder. Sov koldt om natten, tag tre kapsler Magnesium Malate før sengetid. Er der tendens til knogleskørhed prøv Cal Mag Bone Strong fra New Nordic. Drik salviete. Den kan drikkes gennem dagen. Salvie virker svedhæmmende. Drik mindre kaffe og begræns sukker. Prøv Meno Joy, hvis der er udsving i humøret og Intim Comfort, hvis slimhinderne er tørre. 

 

https://sund-forskning.dk/artikler/gad-vide-om-vi-har-de-samme-problemer-som-hollaenderne/

A Vogel i Schweiz har skabt to nye kvalitetsprodukter til søvnbesvær. Produkterne hedder Ro & Balance og Zovesan. Begge produkter indeholder passionsblomst. I gamle dage anvendte munkene også det som lægeplante, og beroligende middel til både dag og nat. Produkterne indeholder også forskellige urter og bla citronmelisse (Melissa Officinalis), som blev bragt til Danmark af munkene. Citronmelisse har senere spredt sig over hele Danmark og kendes på den karakteristiske duft af citron.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/vitaminer-i-sprayform/

D-vitamin og B12 vitamin kan indtages i sprayform, hvor man puster et par gange i munden. Optagelsen sker via slimhinden og blodkarrene i munden. De små sprayflasker med vitaminer er nemme at have med i tasken. Se artiklen ”det grønne penalhus” med de anprisninger af vitaminerne og mineralerne, som Fødevarestyrelsen og EU har godkendt. Artiklen bringes i august 2023 nummeret af Sund-forskning.

 

https://sund-forskning.dk/artikler/det-gronne-penalhus/

En videnskabelig og velunderbygget artikel med råd til hvordan man som barn og voksen kan opnå den bedste sundhed, så man kan lære, gå i skole, sove og opnå mental trivsel mv. Der er en lang liste midt i artiklen om Fødevarestyrelsens godkendte anprisninger af vitaminerne og mineralerne med oplysninger om hvad de enkelte vitaminer og mineraler støtter og bidrager med i kroppen. Der er også en hel del sunde madopskrifter til den travle børnefamilie.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x