Linksamling om stofskiftet

Healthy product sources of selenium. Food rich in Se

 

Sund-forskning har fornøjelsen at præsentere en linksamling om stofskiftet baseret på artikler bragt i bladet gennem årene.

Emnet stofskifte belyses fra forskellige sundhedsvinkler og artiklerne er ment som supplement til egentlig lægebehandling af stofskifteproblematikker.

Husk altid at søge læge, hvis du oplever eller har mistanke om problemer i dit stofskifte.

God fornøjelse!

 

Marianne Palm
Januar 2021

 

Generelle problemstillinger og stofskiftet

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-nyresten-eller-galdesten-kan-det-vaere-som-folge-af-stofskiftesygdomme/

Høje niveauer af calcium i urinen kan medvirke til udviklingen af nyresten. Galdesten kan medvirke til udviklingen af lavt stofskifte.

https://sund-forskning.dk/artikler/lavt-stofskifte-dette-kan-du-selv-gore/

Vægtøgning, skøre negle og lavt immunforsvar kan være tegn på lavt stofskifte. Man kan gøre en hel del selv. Brug kokosolie i madlavningen. Kokosolie øger stofskiftet. Mangel på selen og zink kan hæmme omdannelsen af det passive T4 hormon til det aktive T3 hormon. D3 vitamin støtter immunforsvaret og hæmmer udviklingen af autoimmune sygdomme mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-problemer-med-dit-stofskifte/

En mangel på selen kan være årsag til at stofskiftet ikke fungerer normalt. Selen er vigtig for at stofskiftehormonet T4 kan omdannes til det aktive T3 hormon. Omdannelsen kan kun ske, hvis der er nok selen tilstede. Symptomer på lavt stofskifte er kuldskærhed, træthed, mangel på energi og vægtøgninger mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/depression-og-angst-kan-skyldes-inflammation-i-skjoldbruskkirtlen/

Forskerne har set, at et mørkt sind kan hænge sammen med den autoimmune lidelse thyroidis (AIT). Behandlingen er antidepressiv medicin og tilførsel af sporstoffet selen. Selen bidrager til skjoldbruskkirtlens normale funktion og er med til at regulere humøret og har antiinflammatoriske egenskaber.

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-stofskifteproblemer-udlose-skuldersmerter-frossen-skulder/

Både personer med for højt og for lavt stofskifte samt de personer, der har den autoimmune sygdom Hashimotos kan få muskel og ledsmerter i kroppen. På sigt kan det føre til en frossen skulder.

https://sund-forskning.dk/artikler/kretinisme-eller-kongenit-hypothyreose-medfodt-lavt-stofskifte/

Hjernens udvikling er helt afhængig af normale niveauer af stofskiftehormoner. Nyfødte screenes for medfødt lavt stofskifte. Mangler de nyfødte T4, tilføres det medicinsk og barnet vil udvikle sig normalt, men skal tage medicin resten af livet.

https://sund-forskning.dk/artikler/folgesygdomme-ved-for-lavt-og-for-hojt-stofskifte/

Mange mennesker med for højt og for lavt stofskifte oplever følgesygdomme som aura migræne, frossen skulder og nyre/galdesten. En del oplever at auramigræne bryder ud mange år, før der konstateres et for højt eller lavt stofskifte.

https://sund-forskning.dk/artikler/se-lavt-stofskifte-som-en-gave/

En beretning om Lily Vestergaard, der fik konstateret lavt stofskifte og Hashimotos. Hjælpen fik hun fra functional medicine, kostændringer, vitaminer, mineraler og fokus på fordøjelsen. Hun ser i dag lavt stofskifte som en gave og hjælper andre. Se www.kliniklilyemirra.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/forkert-behandling-af-for-lavt-stofskifte/

Stofskifteproblemer har mange årsager. Mange patienter får ofte kun tilført kunstig T4 (stofskiftehormon), som ikke altid hjælper. Nogle kunne have gavn af en kombinationsbehandling med både T3 og T4 andre kunne have gavn af at skifte medicin til Thyroid eller Liothyroin. Se også www.stofskiftesupport.dk

https://sund-forskning.dk/artikler/konsultation-hos-marianne-palm/

Marianne tilbyder individuelle konsultationer og skræddersyr et regenerationsprogram med forslag til vitaminer, mineraler, fedtsyrer og urter og hvad der ellers er brug for at kunne regulere kroppens organer og organsystemer. Man booker tid online, opretter en profil og betaler enten via bankkonto eller mobilpay.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-syg-lille-sommerfugl/

Skjoldbruskkirtlen kan blive syg og det medfører lavt stofskifte. Bliver tilstanden kronisk kaldes det for Hashimotos, hvor behandlingen ofte er syntetisk fremstillet T4 stofskiftemedicin. Kosten er uhyre vigtig, hvis man vil forebygge lavt stofskifte. Husk vitaminerne C, B2, B3 og B6 er vigtige fordannelsen af stofskiftehormonerne. Vitamin D6 er også vigtig for immunforsvaret og beskyttelsen af autoimmunsygdom.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-hashimotos-en-japansk-sushiret/

Stofskiftesygdommen Hashimotos blev opdaget i 1912 af japaneren Hakaru Hashimotos. Den kan være svær at opdage, da lægerne ofte ikke vil tage blodprøven, som hedder AntiTPO. Det er den mest almindelige stofskiftesygdom og diagnosen Hashimotos betyder, at man ikke ændrer standardbehandling. Symptomerne er træthed, forstoppelse, skøre negle og vægtstigninger mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/faa-styr-paa-stofskiftet-0/

En del sundhedsproblemer bunder i lavt stofskifte og en mangel på spormineralet selen. Symptomerne er øget svedproduktion, skøre negle og søvnløshed. Selen er vigtig for skjoldbruskkirtlen og for at stofskiftet fungerer. Kroppen har brug for mindst 100 mg selen om dagen for at de selenafhængige funktioner virker.

https://sund-forskning.dk/artikler/gode-rad-til-din-sundhed-og-dit-velvaere/

Bogen ”Tryk dig glad kvinde” giver tips til gener som stress, træthed og stofskiftelidelser. Bogen ”Balance i stofskiftet” beskriver de særlige personlighedstræk, som er i spil ved problemer i stofskiftet og forklarer hvordan de kan skabe en kronisk indre stress, som kan ødelægge stofskiftet. Ud fra bogens anvisninger kan man vinke farvel til sin stofskiftepersonlighed.

https://sund-forskning.dk/artikler/vi-bliver-syge-for-at-blive-raske/

Begrebet autoregulation ligger til bund for hvor sund og rask kroppen er. De fleste mennesker føler sig sunde og raske. Bindevævet er det store kommunikationsrum i kroppen. I bindevævet ligger kredsløbsceller, lymfebaner, nervetråde mv. Igennem livet fyldes bindevævet op og jo mere der er fyldt op, jo dårligere fungerer kroppens autoregulation og kimen til sygdomme grundlægges.

https://sund-forskning.dk/artikler/6-blodprover-kan-loese-mysteriet-om-dit-helbred/

Hyporthyreoidisme (lavt stofskifte) er en underdiagnosticeret tilstand. Ofte vil lægerne ikke tage alle de nødvendige blodprøver, men satser kun på TSH blodprøven som markør for lavt stofskifte. Man kan tage 6 forskellige blodprøver og de hedder: TSH-prøven, Frit T3, Frit T4, antistoftest: undersøger antiTPO og antiTG samt Reverse T3.

https://sund-forskning.dk/artikler/god-energi-begynder-med-en-god-nats-sovn/

Årsagen til søvnproblemer dækker bredt. Der kan være for mange forstyrrende ting i soveværelset, for meget lys og man kan have indtaget for mangle stimulanser som kaffe, the og alkohol. Prøv fx Marianne Palms gratis ”Afspænding og fantasirejse” som et middel til den gode søvn.

https://sund-forskning.dk/artikler/anna-bogdanova-uddybende-videoer-om-de-5-forbraendingstyper/

Anna Bogdanova giver tips til træningen og kosten. De 5 forbrændingstyper vises og gennemgås i You Tube videoerne, hvor man i artiklen kan klikke sig ind til videoerne. Træning, stofskifte og forbrænding hænger nøje sammen.

https://sund-forskning.dk/artikler/hold-jul-med-god-samvittighed/

En artikel af Torben Bremann som giver gode råd til hvordan man kan forholde sig til kalorieindtaget i julen. Hans råd er at lade være med at sulte sig i julen. Det giver et lavere stofskifte. Vent derimod til januar og sæt ind med træning. Det vil bygge kroppen op og øge stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/glutenallergikere-kan-let-mangle-naeringsstoffer/

Ved glutenallergi kommer man meget nemt til at mangle vigtige mineraler som zink og selen. De indgår i fordøjelsesprocessen. Pharma Nords Bioselen + Zink omtales som en hjælp her.

https://sund-forskning.dk/artikler/skonne-og-jordnaere-tips-til-skonhedsplejen/

Kroppen har brug for gode vitaminer og mineraler til sin vedligeholdelse og skønhed. C-vitaminet hjælper kroppen med at danne kollagen i bindevævet. D-vitaminet er kroppens solskinsvitamin. Det står for optagelsen af calcium sammen med magnesium. Selen bidrager til at kroppens stofskifte fungerer og at det passive T4 hormon kan omdannes til det aktive T3 hormon. Selen findes i skaldyr, æg og paranødder mv. Zink til hår, hud, negle og sårhelingen.

https://sund-forskning.dk/artikler/sundhed-pa-jobbet-du-dor-ikke-af-at-sidde-ned/

Det stillesiddende arbejde foran computeren tager langsomt og sikkert livet af os alle. Undersøgelser har vist, at det er godt at lægge lidt bevægelse ind i dagen foran computeren, så krop og led holdes i lidt bevægelse. Læg lidt bevægelse ind i din arbejdsdag som passer til dig. Tag trappen, gå ned til en kollega med en besked eller gå ud til printrummet flere gange om dagen. Bevægelse på jobbet er individuelt fra person til person.

https://sund-forskning.dk/artikler/fa-styr-pa-dit-blodsukker-og-dit-stofskifte/

Blodsukkerproblemer kan skyldes en mangel på mineralet chrom. Firmaet Pharma har et præparat, der hedder Bio-Chrom. I artiklen henvises der til en anden artikel om forkert behandling af for højt og for lavt stofskifte. Der stilles spørgsmål til medicinen og om der undersøges for de rigtige ting i forbindelse med stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/der-er-ogsa-andre-arsager-til-overvaegt/

Årsagen til overvægt skyldes ikke kun, at man spiser for meget. Årsagen kan også ligge i tarmsystemet eller hormonsystemet med nedsat stofskifte til følge. Er stofskiftet nedsat producerer skjoldbruskkirtlen ikke tilstrækkeligt med stofskiftehormonerne T3 og T4 som er afhængige af jod. Overvægt kan skyldes døde tarmbakterier, da tarmbakterierne også har en indvirkning på kroppens lagring af fedt.

https://sund-forskning.dk/artikler/mitochondrierne-vores-energikraftvaerker/

Mitochondrierne er kroppens energikraftcentre. De står i tæt forbindelse med kroppens stofskifte i øvrigt. Med stigende alder kommer trætheden og det påvirker mitochondrierne, som dermed bliver dovne. Spis sund mad, sørg for en stabil døgnrytme ved at gå i seng før midnat og stå op på samme tid hver dag, kom ud i solen og få lys hver dag. Det stimulerer mitochondrierne.

https://sund-forskning.dk/artikler/homoopati-kan-reducere-stress-hjaelpe-til-at-fokusere-og-give-bedre-sovn/

Stress kan være en fysisk, mental eller følelsesmæssig påvirkning af kroppen. Stress styres af stress-hormonerne adrenalin og kortisol. I oktober 2020 kom der et studie på det homøopatiske middel Neurexan og midlets virkning på stress. I fire relaterede forsøg testede man Neurexan på en gruppe personer med middel til mellemsvær stress. Resultatet af de fire test viste, at Neurexan kunne reducere stress.

https://sund-forskning.dk/artikler/aldring-muskeltab-og-immunitet/

Tilstanden sarcopeni kan føre til tab af både muskelmasse og nedsat funktionsevne ved stigende alder. Det giver øgede chancer for helbredsproblemer.  Som forebyggelse anbefales god kost (middelhavskosten) med grøntsager, olier, bønner, linser og fisk. Indtag af gode proteiner og omega-3 fedtsyrer fra fede fisk og ProtexImun fra NDS-Engholmgruppen (collagenprodukt).

https://sund-forskning.dk/artikler/gode-udsigter-for-kvinder-med-autoimmune-stofskiftelidelser/

Stofskiftet har mange kernefunktioner i kroppen og er måske kroppens vigtigste funktion. Lidelsen Hashimotos thyroiditis er en autoimmun lidelse, som rammer en del kvinder. Studier viser at mineralet selen har en god virkning på lidelsen, da selen bidrager til stofskiftets normale funktion. Selen har i studierne vist sig have en god virkning på anti-TPO, som er en markør for hvor hårdt skjoldbruskkirtlen er ramt.

https://sund-forskning.dk/artikler/next-generation-flammehaemmere/

Flammehæmmere er stoffer som tilsættes madrasser, møbler, tekstiler i biler og elektronik mv. så de ikke uden videre bryder i brand. Flammehæmmerne kan ophobe sig i miljøet, i fisk og i den mad vi spiser. Både børn og voksne påvirkes. Man mistænker flammehæmmerne for at kunne påvirke køns- og stofskifte-hormonsystemet og levermetabolismen.

https://sund-forskning.dk/artikler/flere-bliver-syge-af-dufte-og-kemikalier/

En større og større gruppe af mennesker kan ikke tåle at gå på café, gå i supermarkeder og andre butikker, lægens venteværelse eller i svømmehal, da de får symptomer som hovedpine, vejrtrækningsbesvær, bylder i munden og i svælget og andre smerter, når de udsættes for dufte og dufte fra kemikalier. Lidelsen hedder MCS (Multi kemikalie overfølsomhed) og den kan påvirke stofskiftet, fertiliteten, huden og vejrtrækningen.

https://sund-forskning.dk/artikler/top-to-til-god-kemi/

Der findes tusindvis af gode råd til en sund hverdag uden problemkemi. De to bedste råd, som bør prioriteres er, at man sørger for at bekæmpe støvet i sin bolig ved at lufte ud dagligt, tørre støv af og støvsuge hver uge. Det andet råd er, at man sørger for at spise økologisk mad af friske råvarer. Man bør undgå pesticiderne, da de mistænkes for at påvirke skjoldbruskkirtlen og dermed stofskiftet.

 


Hjerte-karproblemstillinger og stofskiftet

https://sund-forskning.dk/artikler/kronisk-hjertesvigt-kan-haenge-sammen-med-lav-energiomsaetning/

I en forsøg så forskerne, at andelen af det aktive T3 hormon lå lavere hos halvdelen af en gruppe patienter med hjertesvigt, som deltog i et forsøg. Aktivt T3 hormon ordineres til personer med stofskiftelidelser. Det antages, at aktivt T3 også kunne hjælpe personer, der rammes af hjertesvigt.

https://sund-forskning.dk/artikler/kan-forhojet-stofskifte-fore-til-hjertesygdom/

Forskere har set, at personer med en overaktiv skjoldbruskkirtel har risiko for at udvikle hjertesygdom. Skjoldbruskkirtlen bidrager til energiomsætningen, immunforsvarets funktion og væksten mv. i kroppen. Er der ikke nok selen til rådighed for kroppen, kan den ikke omdanne det passive T4 stofskiftehormon til det aktive T3 stofskiftehormon.

 


Hormonsystemet og stofskiftet 

https://sund-forskning.dk/artikler/viden-om-hypofysens-arbejde/

Der gives en meget detaljeret gennemgang af hypofysens, hvordan de forskellige hormoner dannes, hvad de hedder og hvilke organer de samarbejder med i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/stof-i-din-fode-kan-maske-bremse-aeldningsprocessen/

Vi ældes alle og i forskelligt tempo. Kinesiske forskere har studeret ældningsprocessen og indtaget af selen i kosten. Cellerne indeholder nogle teleomerer og de afgør cellens levetid samt antallet af gange cellen deler sig, før den går til grunde. Jo længere teleomerer, jo yngre er kroppen biologisk set.

https://sund-forskning.dk/artikler/nerver-eller-hormoner/

Det er ikke hormonsystemet alene der laver ubalancer i kroppen. Det er ofte nervesystemet, som skaber de hormonelle ubalancer. Nervesystemet samarbejder med immunsystemet og hormonsystemet og er med til at regulere alle kroppens organsystemer mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/det-handler-ikke-kun-om-hormoner/

Hormonerne er ikke i spil alene i kroppen. Det er kroppens øvrige organsystemer også. De rette næringsstoffer skal til for at danne hormonerne. Hypothalamus og hypofysen holder styr på binyrerne, skjoldbruskkirtel og æggestokke/testikler. Styringen er som regel god, men de kan også komme i ubalance og skabe problemer i fx stofskiftet, problemer med insulinniveauerne og højt kortisol, hvis man er stresset.

https://sund-forskning.dk/artikler/lad-signalstofferne-blive-din-stotte/

En omfattende og teknisk velfunderet gennemgang af alle signalstofferne i kroppen og hvorledes de virker og hvor de virker ind. Signalstofferne er med til at forme vores personlighed Der gives almene råd til kost og livsstil.

https://sund-forskning.dk/artikler/livets-hormoner-kan-ogsa-drille-for-overgangsalderen/

En teknisk artikel om hormonsystemet. De tre østrogener østradiol, østron og østriol spiller en rolle i østrogen-metabolismen. Leveren står for afgiftningen af østrogenoverskudet i kroppen og henfører til leverens fase 1 og 2 afgiftning. Der er mange årsager til, at leveren ikke kan afgifte korrekt og det kan bunde i miljømæssige og livsstilsmæssige faktorer, som har påvirket kroppen i mange år og længe før at overgangsalderen indtræder. Noget tyder på at det farlige østrogen østradiol kan være en af årsagerne til at den hormonfølsomme brystcancer opstår.

 


Mælkesyrebakterier, fordøjelsen og stofskiftet

https://sund-forskning.dk/artikler/maelkesyrebakterier-mod-forstoppelse/

Vores tarmflora ændrer sig livet igennem. Ældre har ofte færre bifidobaterier i tarmen eller slet ingen. Med alderen stiger tendensen til bakteriel overvækst (dysbiose). Det kan give forstoppelse og nedsat næringsoptagelse. Der kunne prøves med NDS Probiolax.

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-univers-og-de-livsvigtige-bakterier/

I tarmen findes et væld af gavnlige tarmbakterier, der bidrager til kroppens energistofskifte, beskytter kroppen mod infektioner og styrker immunforsvaret. En plantebaseret kost med mange grøntsager fremelsker en sund og mangfoldig tarm med mange tarmbakterier.

https://sund-forskning.dk/artikler/ayurveda/

Mette Westerholt skriver om Ayurvedaen, som stammer fra Indien. Her er tankerne om tre helt særlige fordøjelses-og kropstyper opstået. Det drejer sig om Vata-, Pitta og Kapha-personer. En Vata-person i balance er inspirerende, entusiastisk, energisk og kreativ. En Pitta-person i balance er en god leder, en ildsjæl og målrettet. En Kapha-person er typisk rar, loyal, afslappede og tryghedssøgende. Læs mere om Mette og den ayurvediske lære på ayus.dk

 

https://sund-forskning.dk/artikler/maelkesyrebakterier-til-alle-aldre/

En artikel om de mange mælkesyrebakterier, der findes fra firmaet NDS Engholmgruppen. Der er mælkesyrebakterier til alle aldre børn, voksne og ældre og til mange problemstillinger så som allergi, træg afføring, søvn, vægt og infektioner. Produkterne hedder Panda 1 og 2, Classic og Barrier mv.

 

Slankekure/overvægt og stofskiftet

https://sund-forskning.dk/artikler/psmf-den-hurtigste-slankekur-men-er-den-sikker-og-holdbar/

PSMF-protokollen går ud på at spise et meget højt indhold af protein og et meget lavt indhold af kulhydrater i sin kost og samtidig holde antallet af kalorier nede. På sigt er PSMF god til at komme i gang med et vægttab. Bivirkningerne er ekstrem træthed og ketose flu, som giver symptomer som træthed, hovedpine og blodtryksfald. Diæten her er ikke egnet for alle.

https://sund-forskning.dk/artikler/derfor-taber-du-dig-maske-ikke-af-kaloriefattig-diaet/

Den omvendte diæt bruges efter en periode med begrænset kalorieindtag, så man kan gå tilbage til at spise den mængde kalorier, der skal til uden at forøge mængden af kropsfedt. Man regner med at det tager 4 uger at komme tilbage til sit vedligeholdelseskalorieindtag ved gradvist at øge mængden af kalorier.

https://sund-forskning.dk/artikler/tarmens-bakterier-kan-hjaelpe-dig-med-at-holde-en-sund-vaegt/

Sammensætningen af mikrobakterier i tarmen har betydning for hvor mange kalorier, der trækkes ud af de enkelte næringsstoffer. NDS Probiotic W-8 Control tilfører tarmsystemet ekstra bifidobakterier og kan bidrage med at holde en sund vægt. I tarmen omdannes ca. 25% af stofskiftehormonet T4 til det aktive T3 hormon. T3 skal bruges i mitokondriernes energiproduktion.

https://sund-forskning.dk/artikler/vaegttab-din-vilje-er-klar-men-er-din-krop/

Viljen til vægttab kan være der og sidde i hovedet, men er kroppen klar til et vægttab. Kroppen bør forberedes til vægttab ellers vil den kæmpe imod og sænke stofskiftet. Forbered kroppen ved at tage en kur på 6 uger med Detox kittet. Det vil øge drænagen. Lever, nyrer og bindevæv stimuleres. Derivatio 2 gange dagligt og i 50 dage kan hjælpe med at få tungmetallerne ud af kroppen. Symbio Lact genopretter fordøjelsen. Focus vesiculosus injeel ampuller anvendes, hvis appetitten er for stor.

https://sund-forskning.dk/artikler/alkohol-og-vaegttab/

Alkohol er kun tomme kalorier for kroppen og alkohol vil altid blive betragtet som en gift af leveren. Leveren vil koncentrere sig om at nedbryde alkoholen først og tilsidesætte al anden forbrænding af mad. Et glas vin i ny og næ er i orden og i 1,5 dl vin er der 110 kalorier. Det bør holdes op imod dagens samlede kalorieindtag, så man holder diæten.

https://sund-forskning.dk/artikler/tips-og-tricks-til-et-sundt-vaegttab/

Det at tabe sig er en kompleks sag og meget individuel fra menneske til menneske. Hvad der virker for en, virker nødvendigvis ikke for en anden. Kostsammensætningerne til vægttab er til personer, som i det daglige ikke har de store vanskeligheder. Det virker bare ikke, hvis man er kulhydratustabil. Her bør man inddrage flere grøntsager, øge mængden af protein og sundt fedt og spise meget lidt frugt og brød.

https://sund-forskning.dk/artikler/boganmeldelser/

En artikel med diverse boganmeldelser, herunder en lille bog af Bernadette Fiser, som havde prøvet alverdens slankekure. Det lykkedes hende at tabe rigtig mange kilo. Hun har udarbejdet en lille bog med 31 enkle regler, som kan føre til at man lykkedes med at tabe sig.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-en-kalorie-ikke-bare-er-en-kalorie/

Patricia Højbo beretter om hendes kamp mod kiloene. I en tidlig alder var hun ramt af diverse sygdomme herunder lavt stofskifte. Hendes krop var i stærk hormonel ubalance. En dag droppede hun kurene og gik over til at spise mere fedt og droppe de hurtige kulhydrater. Vægten gik ned og stofskiftemedicinen kunne lægges på hylden. Det handler ikke om hvor mange kalorier vi spiser, men hvordan kalorierne påvirker vores system og hormonsystem.

https://sund-forskning.dk/artikler/forskerne-hjaelper-os-mod-overvaegt-og-fedme/

En artikel om støtteterapi til et effektivt vægttab. Der er tale om meget mere end kalorietælling. Ofte skal leveren og bugspytkirtlen have hjælp til at producere de enzymer og galde, der muliggør vægttabet. Produktet SeaWeed Diet med indhold af mælkebøtte og artiskok er et bud her. Stofskiftet ude i cellerne og stofskiftet i skjoldbruskkirtlen spiller også en afgørende rolle.

https://sund-forskning.dk/artikler/test-din-forbraending/

En artikel om de fem forbrændingstyper af Anna Bogdanova. Man kan finde sin egen forbrændingstype. Der gives gode råd og vejledninger til de fem forskellige forbrændingstyper.

https://sund-forskning.dk/artikler/skub-forbraendingen-i-gang-med-chili/

Man skønner at ca. hver femte dansker lider af overvægt og det skyldes mange komplekse samspil, der bunder i sociale, kulturelle, psykologiske, metaboliske og genetiske faktorer. Firmaet New Nordic har udviklet en tablet, der sætter fut i forbrændingen. Tabletten hedder Chilli Burn med indhold af chillifrugter, grøn the, ingefærrod stængler og dildfrø.

https://sund-forskning.dk/artikler/trx-traening/

TRX-træning er et træningssystem, der styrker hele kroppen. TRX kan også udføres derhjemme med kroppen som vægten. Ingen maskiner, ingen håndvægte – kun et sæt remme med håndtag i enderne.

https://sund-forskning.dk/artikler/derfor-skal-du-droppe-din-slankekur/

Mange der går på slankekur, tager mere på når kuren stopper. Det skyldes et fald i stofskiftet. Caroline Fibæk anbefaler at man dropper slankekuren og i stedet nyder sig slank ved at spise næringsrig mad. På www.nyddigslank.dk kan du lave en test, der udpeger netop dine livsstilfaktorer, som har indvirkning på et vægttab. Der medfølger også en gratis guide til et nydelsesfuldt vægttab.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-overspiser-eller-bare-rigtig-glad-for-mad/

I den vægtreducerende rod, Amorphophallus konjac findes stoffet glucomannan. Det kan opsuge flere gange sin egen vægt og man vil føle sig mæt frem for sulten. Glucomannan fås som kapsler hos Naturdrogeriet. Produktet Body Heat med indhold af chilli virker ind på stofskiftet ved at øge forbrændingen. Hos madbanditten kan man finde opskrifter, der bygger på Low Carb high fat livsstilen.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvad-sker-der-i-kroppen-nar-vi-faster/

Der er fordele ved en kortere eller delvis faste. Under fasten vil kroppen begynde at omdanne sine fedtdepoter til energi og reservere glucosen til de celler, der bruger glucose til energi. Fordøjelsen får en pause og kroppen vil genopbygge sig selv og rense ud. Faster man over 16 dage, anbefales det, at man følges af en professionel, som kan holde øje med ændringerne i stofskiftet, så man får tilført den rette næring uden risiko.

https://sund-forskning.dk/artikler/syv-fejl-kvinder-laver-nar-de-traener/

Kvinder er ofte styret af forskellige kropsidealer, som er fremme i tiden. Når de træner glemmer de at fokusere på syv indsatsområder. De spiser de for lidt og får for lidt protein, læner sig op ad light produkter og detox diæter, vælger konditionstræningen til og glemmer styrketræningen mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/derfor-virker-slankekuren-ikke

Det kan være svært at tabe sig og mange har prøvet det adskillige gange. Ofte har kroppen taget de tabte kilo på igen. Anna Bogdanova giver et bud på hvorfor det ikke lykkedes. Kroppen har brug for et damage kontrol program, som er en plan, der får dig tilbage på sporet igen.

https://sund-forskning.dk/artikler/en-tilstand-der-handler-om-os-alle-om-metabolisk-syndrom/

Mange voksne oplever, at de med årene får vanskeligheder med at tabe de ekstra kilo på maven eller sidebenene.  Man føler sig tåget eller bimset efter at have spist visse fødevarer. Der kan også være problemer med at tåle frugt. Tilstanden kan ende i det metaboliske syndrom, som er en ubalance i energiomsætningen i kroppen. Med en livsstilsændring, hvor man undgår at spise for mange kulhydrater og tilføjer lidt mere sundt fedt og protein til måltid giver mæthed, stabilt blodsukker og vægttab på sigt.

https://sund-forskning.dk/artikler/kalorietaelling-maske-er-det-en-meget-foraeldet-made-at-se-vaegtproblemer-pa/

Skjoldbruskkirtelhormonet T3 styrer en lang række processer i stofskiftet (vækst, energiproduktion og stofskiftet). Højt stofskifte er karakteriseret ved en overaktiv skjoldbruskkirtel og en overproduktion af stofskiftehormonerne T3 og T4. Her ses et øget ilt- og varmeforbrug, vægttab og hurtigt hjerteslag. Ved lavt stofskifte ligger produktionen af T3 lavt. Det medfører øget kuldefølsomhed, nedsat energiforbrug og øgede chancer for overvægt selv om madindtaget måske er dalet.

 


Vegetar, veganer og stofskiftet

https://sund-forskning.dk/artikler/vegetar-og-veganerkost-snyder-dig-for-en-raekke-vigtige-naeringsstoffer/

Forskerne ser i en nyere undersøgelse, at kvinder der lever som vegetar eller veganer ligger lavt i forhold til indtaget af jod og selen. På sigt kan det blive problematisk, da begge mineraler er nødvendige for en normal funktion af stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/er-du-erfaren-veganer-eller-nybegynder/

Der er mange fordele ved at leve som veganer og samtidig hjælpe dyr, miljøet og verden under et. Ernæringsmæssigt skal man være opmærksom på at få nok B12-vitamin, D-vitamin og omega 3 fedtsyrer.

 


Vitaminer, mineraler, fedtsyrer, urter og stofskiftet

https://sund-forskning.dk/artikler/jod-i-salt-skaber-faerre-syge-med-forhojet-stofskifte-men/

Efter at man har tilsat jod til salt, ser forskerne at forekomsten af personer med forhøjet stofskifte er faldet, men nyfødte og ufødte fostre får fortsat ikke nok jod og det går på sigt ud over hjernen og intelligensen. Jod er et vigtigt mineral, som har betydning for hormonerne, den kognitive funktion, nervesystemet, huden og ikke mindst stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/stofskiftepatienter-har-mindre-selen-i-blodet/

Forskerne har set at personerne med stofskiftelidelsen ”Hashimotos” har mindre selen i blodet. Selen er en vigtig medspiller for stofskiftet og bidrager til omdannelsen af det passive T4 hormon til det aktive stofskifte hormon T3. I forvejen skorer Danmark lavt på selenskalaen, da indholdet i fx landbrugsjorden er lavt. Gode kilder til selen er fisk og skaldyr.

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-kroppens-olielampe-lyser/

Kroppens ”olielampe” kan begynde at lyse og det kan tyde på at kroppen mangler selen. Typiske symptomer kan være: skøre negle, hårtab, svækket immunforsvar og forstyrrelser i stofskiftet. Produktet SelenoPrecise indeholder 100 mg selen med en dokumenteret god optagelighed på 88,7% i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/ernaering-og-traening-i-forhold-til-menstruationscyklus/

Montserrat Farré Hernández giver kostråd i forhold til ernæring og træning, så kroppen styrkes til at kunne holde balancen i forhold til menstruationscyklusen.

https://sund-forskning.dk/artikler/nar-du-korer-pa-reserverne/

Ved udbrændthed, stress, angst og nervøsitet er B-vitaminerne det første man bør tænke på. Super B-Complex fra Naturdrogeriet er udover at indeholde alle B-vitaminer også tilsat adaptogene urter som rosenrod og russisk rod mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/kaffe-sort-og-laekker-eller-sort-samvittighed/

Kaffe i passende mængder er godt for kroppen – i stor stil stresses kroppen. Kaffe er rig på antioxidanter, forhindrer nogle kræftformer, forebygger type 2 diabetes mv. Koffeinet i kaffe kan give søvnproblemer. For meget kaffe kan også påvirke stofskiftehormonerne.

https://sund-forskning.dk/artikler/styrke-fra-studier-pa-den-skandinaviske-rosenrod/

Den skandinaviske urt, rosenrod med indhold af SH-5 ekstraktet er veldokumenteret for sin evne til at kunne afbalancere nervesystemet og binyrerne. Binyrerne regulerer indirekte skjoldbruskkirtlens funktion. Binyrerne står også for produktionen af glucokortikoider, som er hormoner med betydning for stofskiftets evne til at kunne omstille sig til faste, psykisk og fysisk stress mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/seks-tegn-pa-at-du-mangler-selen/

De 6 tegn på selenmangel er: hårtab, misfarvninger i hud og på negle, træthed, lavt stofskifte, mental træthed og problemer med fertiliteten. Kroppen optager hele 88,7 % af den selen, der er i produktet SelenoPrecise fra Pharma Nord og er et bud på et produkt man kunne vælge i forhold til de billigere selenprodukter på markedet.

https://sund-forskning.dk/artikler/du-kan-arbejde-som-urteterapeut-med-helsepakkerne/

Helsepakkerne kan bruges i forhold til dig og din egen helse eller hvis du arbejder som professionel behandler. De indeholder forskellige styrkende urter til forskellige problemstillinger i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/hvorfor-virker-mit-kosttilskud-ikke/

Mange har købt diverse kosttilskud og har erfaret, at det ikke virkede. Det skyldes at man har købt et produkt, hvor der ikke var dokumentation for produktets virkning. Danske Pharma Nord har fremstillet et selenprodukt kaldet SelenoPrecise med hele 90% optagelighed. Selen styrker immunforsvaret, stofskiftet, binder og neutraliserer skadeligt kviksølv og modvirker inflammation i tandkødet med blødning til følge.

https://sund-forskning.dk/artikler/selen-og-hashimotos/

Ca. 5% af den danske befolkning lider af den kroniske stofskiftesygdom Hashimotos Thyroiditis, hvor kroppen danner antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Selen støtter nogle antioxidant-systemer i kroppen, som har betydning for Hashimotos og skjoldbruskkirtlens funktion. For tiden kører der et forsøg i Danmark, hvor 472 personer med Hashimotos deltager. Halvdelen af gruppen får 200 mg af Pharma Nords SelenoPrecise sammen med præparatet Levothyroxin. Det forventes afsluttet i 2021.

https://sund-forskning.dk/artikler/mangel-pa-selen-kan-skabe-sygdom/

Danmark er et af de selenfattigste områder i verden. Selen beskytter også mod de skadelige iltradikaler og spiller sammen med Q10 i beskyttelsen af hjertet. Selen bidrager til skjoldbruskkirtlens funktion og at stofskiftehormonet T4 omdannes til det aktive T3 stofskiftehormon. Har man lavt stofskifte kan der opstå vægtstigninger og det kan meget vel skyldes en mangel på spormineralet selen.

https://sund-forskning.dk/artikler/spaendende-danske-forsog-med-selen-til-stofskiftet/

I forsøg med selen på personer med stofskiftesygdom, vil man prøve at kortlægge om selen kan være afgørende i behandlingen af stofskiftesygdomme. Skjoldbruskkirtlen regulerer stofskiftet og har betydning for energiomsætningen, der sker ude i cellerne. I Danmark behandles lavt stofskifte med medicinerne Eltroxin og Euthyrox. En mangel på selen kan måske forklare medicinernes begrænsede effekt.

https://sund-forskning.dk/artikler/fejlernaering-forekommer-hyppigt-i-danmark/

Fejlernæring opstår, når der er ubalance i de næringsstoffer, som der indtages. Det kan påvirke stofskiftet i en vis grad. Fejlernæring kan skyldes mangel på både vitaminer og mineraler. Tarmen reagerer på den føde den får samt den hormonelle tilstand den befinder sig i og det smitter af på stofskiftet. Tips til at styre uden om fejlernæring gives i slutningen af artiklen.

https://sund-forskning.dk/artikler/skandinaver-mangler-dette-vigtige-stof/

Skandinaverne har for lidt selen i blodet. Det skyldes bla den udpinte landbrugsjord. Selen er et vigtigt spormineral med ansvarsområder som immunforsvarets funktion, stofskiftet, cellebeskyttelsen og forplantningen mv. Det er en god idé at tage ekstra tilskud af selen fx Pharma Nords SelenoPrecise med en optagelighed på 88,7% i kroppen.

https://sund-forskning.dk/artikler/vidste-du-om-vitamin-k/

De fleste vitaminer indgår i kroppens stofskifteprocesser. De fleste tilføres ude fra og en del dannes i tarmen. K-vitaminet er fedtopløseligt og findes i forskellige former som K1 og K2. K-vitaminet har betydning for knogledannelsen, som allerede lægges i barndommen og hjertesundheden. Optagelsen sikres igennem fedt, en velfungerende fordøjelse og tilstedeværelsen af tilstrækkelige mængder galdesalte.

https://sund-forskning.dk/artikler/aktiverede-vitaminer-sikrer-optagelsen/

Vitaminerne og mineralerne samarbejder i optagelsen fra tyndtarmen. Folinsyre- og cholinsyrestofskiftet i leveren kan påvirkes. Cholin indgår i dannelsen af phosphatidylcholin, som er med til at styre homocystein, så det ikke stiger for meget. Folinsyrestofskiftet påvirkes i fraværet af cholin.

https://sund-forskning.dk/artikler/sa-let-far-du-styr-pa-pa-dit-stofskifte/

Det skønnes af op imod 500.000 danskere har lavt stofskifte – ikke alle er i behandling. Ofte er der fravær af mineralerne selen og jod ved lavt stofskifte. De regulerer stofskiftet. Symptomerne på lavt stofskifte er kuldskærhed, forstoppelse, lav appetit, vægtøgning mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/sadan-kan-selen-beskytte-mod-tungmetalforgiftning/

Kviksølv findes I vores miljø og optræder i rovfisk, spildevand, vacciner, elpærer mv. Kviksølv hæmmer selen i at virke i kroppen herunder i forhold til skjoldbruskkirtlen, som har brug for selen til at omdanne det passive T4 hormon til det aktive T3 hormon.

https://sund-forskning.dk/artikler/10-gode-grunde-til-at-mindske-dit-kaffeforbrug/

Danskerne er glade for kaffe. Et forbrug på over to kopper om dagen dræner kroppen for energi. Halveringstiden for en kopkaffe er 3-4 timer. For meget kaffe påvirker søvnen, giver for meget mavesyre og forhøjet blodtryk mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/jern-livsvigtigt-mange-far-for-lidt/

Jern er et mineral, som er vigtigt for bla stofskiftet og kroppens energiniveau. Mangler man jern er man træt, bleg og energiforladt. Hovedparten af kroppens jern findes lagret i de røde blodlegemer. Jern hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer via cytocromerne. Jern indgår i nervesystemet og i kommunikationen, der foregår imellem neurotransmiterne serotonin og dopamin.

https://sund-forskning.dk/artikler/jod-2/

Jod er et vigtigt sporstof, som sørger for at stofskiftehormonerne T3 og T4 virker i skjoldbruskkirtlen. Dannes der for lidt T3 hormon fra det passive T4 hormon, bliver stofskiftet lavere og dannes der for meget T3 hormon bliver stofskiftet højt. Derfor er både jod og selen vigtigt for at stofskiftet fungerer optimalt.

https://sund-forskning.dk/artikler/kolde-facts-om-jernmangel/

Jern er livsvigtigt for kroppen. Kroppen bruger jern til både muskelopbygning og mange stofskifteprocesser. Flere kvinder end mænd er i risikozonen for at udvikle jernmangler. Symptomer på jernmangler er træthed, koncentrationsbesvær, nedsat immunforsvar og blodmangel mv. Tag kun jerntilskud, hvis der er lokaliseret en mangel. Der findes to typer af jern, hæmjern som findes i kød og ikkejern, som findes i fuldkornsprodukter og grøntsager.

https://sund-forskning.dk/artikler/varme-indefra-i-en-kold-tid/

En artikel om forskellige teer til kroppen, der giver varme i en kold tid. Prøv fx Ginger Max, Troat Coat (luftvejsdesinficerende og til tarmen), chilliform te (giver varme og virker på metabolismen) og i julens krydderier som fx er appelsinskal, kardemomme og nelikker. Alle teer er fra Naturdrogeriet.

https://sund-forskning.dk/artikler/har-du-brug-for-jod/

Jod er et mineral som indgår i dannelsen af stofskiftehormonerne i skjoldbruskkirtlen. En mangel kan føre til struma, lavt stofskifte, træthed og sløvhed. Jod bidrager til normal kognitiv funktion, nervesystemets- og skjoldbruskkirtlens funktion og energiomsætningen i kroppen mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/de-livsvigtige-mineraler/

Mineralerne er livsnødvendige for kroppen og skal tilføres, da kroppen ikke kan danne dem selv. Mineralerne vedligeholder muskel- og hjertefunktionen, immunsystemet, nervesystemet. De bidrager til energiniveauet, vedligeholder knogler og tænder samt sørger for en normal syre/basefunktion.

https://sund-forskning.dk/artikler/derfor-skal-dit-barn-have-vitaminer-og-mineraler-aret-rundt/

For at børn kan vokse op og blive stærke har de brug for hver dag at få de nødvendige vitaminer, mineraler, fedtsyrer, proteiner og kulhydrater, så deres organer bevares sunde. I artiklen beskrives alle vitaminer og mineralernes egenskaber. Selen fremhæves her. Selen har betydning for skjoldbruskkirtlens normale funktion og hermed stofskiftet.

https://sund-forskning.dk/artikler/alger-det-gronne-guld-fra-havet/

Før i tiden har man købt microalger andre steder i verden som Kina og Indien. Den nordjyske biotekvirksomhed Aliga Microalgae er specialister udi produktionen af alger og de første i Norden til at dyrke alger i industriel skala. Algerne er 100% dansk produceret. Algerne bruges i produktet Chlorella og de hjælper kroppen med udrensning af tungmetaller, styrker skjoldbruskkirtlens normale funktion og energistofskiftet mv.

https://sund-forskning.dk/artikler/folk-med-herpes-mangler-muligvis-selen

Forskerne ser, at der muligvis er en sammenhæng imellem herpes virus og mineralet selen. Selen findes naturligt i landbrugsjorden, men i løbet af mange årtier er mængden dalet og mennesker, der bor i Europa får for lidt selen i deres kost. Mange vælger at supplere med tilskud og fx SelenoPrecise fra Pharma Nord. Selen styrker desuden immunforsvaret, fertiliteten, hår og neglevæksten, beskytter cellerne og bidrager til stofskiftets normale funktion.

https://sund-forskning.dk/artikler/alger-og-tang-i-danmark/

De sunde alger som findes i havet hører til noget af det sundeste, naturligste og næringsrige man kan spise i dag. De indeholder store mængder vitaminer, mineraler og proteiner. De medvirker til afgiftning, reducerer træthed, stress, vedligeholder huden, håret, hjernen mv. Chorella, den lille mikroalge, kan bidrage til opretholdelse af normal skjoldbruskkirtelfunktion og energistofskiftet igennem jod fra blæretang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *