Mød TFA – stoffet, der ikke vil dø

Mød TFA – stoffet, der ikke vil dø


af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


Det starter med PFAS – men ender med TFA. En global kemikrise i slowmotion.

TFA spredes i vand, jord, mad og mennesker, og hvis vi ikke handler, kan det blive den største kemiske forurening i verdenshistorien.

Hvorfor er TFA en global trussel?
TFA (trifluoreddikesyre) er et stof, der bliver ved med at være i naturen, når det først er sluppet ud. Det bliver ikke nedbrudt, og det spredes nemt. I dag kan man finde TFA i regnvand, jord, planter, mad, drikkevand og endda i blodet hos mennesker.

TFA hører til en stor gruppe kemikalier, som kaldes PFAS – også kendt som “evighedskemikalier”, fordi de næsten aldrig nedbrydes. Mange PFAS-stoffer bliver omdannet til TFA, når de nedbrydes. Det gælder fx stoffer fra pesticider, medicin, industrikemikalier, termokasser, rockwool og nogle af de gasser, der bruges i køleanlæg, luftvarmeanlæg, aircondition og spraydåser. Der bliver også direkte udledt TFA fra fabrikker.


BOKS: TFA er en såkaldt ultrakortkædet PFAS, som ofte fejlagtigt anses som mindre farlige end de langkædede. Det er de ikke nødvendigvis; de opfører sig nemlig anderledes end de længere kæder og kan lettere sprede sig.


Kølemidler: En skjult kilde til TFA
Mange moderne kølemidler i fx aircondition og varmepumper nedbrydes til TFA. Køleskabe og aircondition/varmeanlæg er lukkede systemer, der via ringe vedligehold og affaldssortering de sidste mange år har lækket TFA-moderstoffer ud i atmosfæren. Derfor er det faktisk lovpligtigt i Danmark at få tjekket sin luft-til-luft-varmepumpe eller aircondition hvert år.


Hvor farligt er det?
Problemet er, at mængden af TFA i naturen vokser hurtigt – og at den ikke kan fjernes igen. Vi ved endnu ikke præcis, hvor meget TFA der skal til, før det får alvorlige og måske uoprettelige konsekvenser for mennesker og miljø. Men dyreforsøg viser, at det kan skade leveren og påvirke evnen til at få unger. Der er også tegn på, at TFA ophobes i planter, især dem, der vokser på land. Der er solid dokumentation for problemet – ikke bare enkelte fund.

TFA er heldigvis langt mindre toksisk end vores kendte ”PFAS-fætre”, nemlig stofferne PFOS og PFOA, i de mængder, der findes i mad og miljø i dag. Til gengæld findes TFA i op til tre gange højere niveauer end den samlede eksponering for andre PFAS – både i miljø og menneskekrop – ifølge nyere målinger.
Høje TFA-niveauer findes også i områder med PFAS-industri.
Man ved ikke, hvor stor en del af TFA-forureningen der stammer fra medicin.


BOKS: Fakta om TFA

  • TFA tilintetgøres ved 1000 grader eller derover i specialforbrændingsanlæg.

  • I en nyere amerikansk undersøgelse udgjorde TFA over halvdelen af den samlede PFAS-mængde målt i blodprøver.

  • Dyreforsøg viser fosterskadende effekter. Lige nu er niveauerne i mad, vand og miljø ikke så høje, at de betragtes som en risiko.

Hvad kan jeg selv gøre?

  1. De såkaldte 5.-generation kølemidler er nu i brug til køleskabe, varmepumper osv. Efterspørg PFAS-frie kølemidler, når du køber nyt.
  2. Drik vand i stedet for te, øl, juice, vin osv. Appelsinjuice har et ret højt indhold af TFA. Planter optager rigtig meget TFA (teblade m.m.). Indholdet af TFA er langt højere i disse drikkevarer end i vand. I fx vin og appelsinjuice kommer TFA måske fra PFAS-pesticider, men da TFA findes i regnvand og jord, er det ikke muligt at sige mere om oprindelsen.
  3. Efterspørg alternativer til lægemidler med TFA-moderstoffer. Det er dog et komplekst område, hvor der mangler viden og alternativer. Snak med din læge om det.
  4. Brug alternativer til termokasser o.l. af polystyren (flamingo) og polyurethane (skumplast), indtil nyere TFA-frie løsninger implementeres.


    BOKS: Kan man rense sit drikkevand for TFA?
    Du kan ikke rense TFA ud af drikkevand, bortset fra via osmoseanlæg, der efterlader vandet uden nogen mineraler – hvilket muligvis er endnu mere sundhedsskadeligt og kan give flere forskellige alvorlige sygdomme hos befolkninger, der kun kan drikke osmosevand (fx afsaltet havvand i ørkenområder).


    Kemikatastrofen må undgås
    Forskere advarer nu om, at TFA er ved at blive et globalt problem, der kan forstyrre naturens balance. Derfor opfordrer de til, at der laves regler, som begrænser udslip af TFA og de stoffer, der bliver omdannet til det. TFA kan i værste fald i fremtiden blive kemikaliernes svar på klimakatastrofen, hvis der ikke gøres noget ved udviklingen. TFA er måske usynlig – men ikke ufarlig. Det er nu, vi skal handle.


    Kilder

https://www.youtube.com/watch?v=fCh0PuQjpzo

Hans Peter H. Arp et al.: The Global Threat from the Irreversible Accumulation of Trifluoroacetic Acid (TFA), Environ. Sci. Technol. 2024, 58, 45, 19925–19935
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.4c06189