Sådan beskytter du dig mod aldersbetinget tab af muskelmasse

C-vitamin

 

At bevare sin muskelmasse er vigtigere, end man lige forestiller sig. Aldersbetinget tab af muskelvæv kan nemlig øge risikoen for fysisk forfald, svaghed, type 2-diabetes og død. Ny forskning viser, at ganske almindeligt C-vitamin tilsyneladende spiller en rolle for ældres muskelmasse.

Af Bjørn Falck Madsen

Hvis du vil mindske din risiko for at dø tidligt, få type 2-diabetes, gå i fysisk forfald og blive afhængig af andres hjælp, skal du sørge for at bevare din muskelmasse i så god stand som muligt.

Det handler ikke om at træne for at få overarme som Arnold Schwarzenegger. Slet ikke. Men forskere har dog observeret, at jo mindre muskelmasse ældre har, desto mindre har de at stå imod med, og det øger sandsynligheden for, at de lettere bukker under.

Holder muskelmasse intakt

Fysisk træning af enhver art er en rigtig god ide i alle aldre, det er med til at holde muskelmassen intakt og tilmed øge den. Men nu har forskere fra University of East Anglia (UEA) opdaget, at muskelmassen også påvirkes af, hvor meget eller lidt C-vitamin vi indtager. I en undersøgelse, som de offentliggjorde tidligere på året, kunne de se, at hos ældre med højt C-vitaminindtag og høje mængder af vitaminet i blodet var muskelmassen større end hos de folk, som fik mindre af vitaminet.

Mere C-vitamin, mere muskelmasse

Forskerne analyserede data fra 13.000 mænd og kvinder i alderen 42-82 år, som i forvejen deltog i en stor undersøgelse, nemlig den såkaldte EPIC-undersøgelse (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Ved hjælp af specielle kostdagbøger, hvor personerne skrev, hvad de spiste, kunne forskerne udregne indtaget af C-vitamin. Dette blev så holdt op imod forsøgspersonernes muskelmasse, og det var her, man så en tydelig forskel. Højere indtag af C-vitamin betød desto mere muskelmasse.

Vigtig bestanddel i vores bindevæv

C-vitamin har flere forskellige virkningsmekanismer, som gør sig gældende. Først og fremmest bruger kroppen C-vitamin til at danne collagen, som indgår i al vores bindevæv, herunder muskler og sener. Derudover er C-vitamin en kraftig antioxidant, som modvirker de skadelige frie radikaler, der er kendt for at nedbryde og ødelægge raske celler. Hos den ældre del af befolkningen øges mængden af frie radikaler i kroppen, og det er med til at nedbryde muskelvævet.

Tilskud kan være en fordel

Der er mange gode kilder til C-vitamin. Hvis du spiser en del frugt og grønt, kartofler, broccoli, kiwifrugt og bær kan du relativt let nå op på de 80 mg dagligt, som de danske sundhedsmyndigheder anbefaler. De danske anbefalinger ligger dog lavere end i en række andre lande, og mange eksperter mener, at anbefalingerne generelt er alt for beskedne. Der er nemlig forskellige faktorer, som kan øge dit behov for vitaminet, for eksempel rygning, betændelsestilstande og oxidativt stress.

Syreneutral C-vitamin er skånsom mod maven

Det fremgik for eksempel af en dansk/new zealandsk undersøgelse offentliggjort i 2020 i Critical Reviews in Food Science and Nutrition, hvor forskerne blandt andet fremhævede misforholdet imellem de noget konservative anbefalinger for C-vitamin og det reelle behov. De pointerede, at rygere og overvægtige kan have gavn af at tage op til 200 mg dagligt eller mere, og det kan være en udfordring for visse personer at indtage store doser i pilleform, da det kan være hårdt for maven. Her kan man med fordel anvende præparater som Bio-C-Vitamin, der indeholder C-vitamin i form af calciumascorbat, der er syreneutral og skånsom mod maveslimhinden.

Kilde:  The Journal of Nutrition, Volume 150, Issue 10, October 2020, Pages 2789–2798, https://doi.org/10.1093/jn/nxaa221

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *