Får et foster sin mors solfiltre i vuggegave?

 

 

Her om sommeren bruger de fleste solcreme med kemiske solfiltre. Men faktisk udsættes vi for UV-filtre hele året fra mange kilder. Nye undersøgelser viser, at vi fx optager UV-filtre fra tøj, og at UV-filtre kan overføres fra den gravide mor til det ufødte barn. 

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Vi udsættes for UV-filtre året rundt 
UV-filtre er en gruppe stoffer, som beskytter mod UV-lys. Dyre- og reagensglasforsøg dokumenterer, at UV-filtre har forskellige hormonforstyrrende effekter, særligt på sædkvalitet, reproduktion og stofskifte. Vi eksponeres for visse UV-filtre året rundt – altså ikke kun i solcremesæsonen. Det skyldes, at fx plejeprodukter, tøj og møbler også indeholder UV-filtre. De beskytter bl.a. mod afblegning. I lande som Kina og USA finder man UV-filtre i stort set alle plejeprodukter.

 

UV-filtre fra tøj optages gennem huden
Et nyt studie fra 2017 har undersøgt tekstiler og babytøj på det amerikanske marked for indhold af bl.a. en type UV-filtre ved navn benzophenoner. De fandt stoffet BP-3 (Benzophenone-3) i 70 % af tøjet i alle typer tekstilfibre.

Stort set alle danskere er eksponeret året rundt for BP-3. I et dansk studie fra 2017 undersøgte man, om BP-3 blev optaget gennem huden fra tøj, som forsøgspersonen havde på. Forsøget viser, at hudoptag af BP-3 fra tøj bidrager væsentligt til den samlede eksponering for dette stof. Det vil være oplagt at tro, at det også gælder andre UV-filtre.

 

UV-filtre kan overføres til fostret
Gravide er også eksponeret året rundt for UV-filtre fra mange kilder. I et studie fra 2017 målte man på forskellige UV-filtre hos en række danske gravide og sidenhen på deres nyfødte børn. Man målte både i fostervand, urin og serum hos den gravide og i urin, serum og navlesnorsblod ved fødslen.

Konklusionen på studiet er, at den gravide skal være højt eksponeret for UV-filtre, før det kan måles. Her skal man huske, at danske kvinder eksponeres langt mindre end fx kvinder i USA og Kina. Det ser ud til, at nogle UV-filtre passerer lettere fra moderen til fostret end andre. Nogle af stofferne kunne findes i fx navlesnorsblodet. Der var kun få prøver, hvor man fandt UV-filtre i fostervandet.

 

Hvad betyder det for fostret?
Vi ved ikke, hvad eksponering for UV-filtre i fostertilstanden betyder for den senere udvikling. Der mangler meget viden om, hvordan disse og andre hormonforstyrrende stoffer omsættes i kroppen. Især når de optræder samtidig og påvirker hinandens effekter. Man aner fx ikke, hvor meget vi reelt udskiller i urinen af den mængde UV-filtre, vi får ind. Så det er meget svært at sige noget om sikkerheden omkring gravides brug af produkter med UV-filtre.

 

Sikker solbeskyttelse
Du kan med fordel vælge tøj, møbler og plejeprodukter m.m. uden UV-filtre. Derimod er det ikke en god idé at undgå solcreme i stærk sol, da det giver øget risiko for hudkræft. Hvis du følger disse råd, er du sikker i solen med sund fornuft:

  • Væn gradvist huden til sommersolen.
  • Bliv så vidt muligt i skyggen, især i den stærke middagssol.
  • Hav hat på, helst med nakkeskygge.
  • Bær tyndt hvidt tøj.
  • Brug badetøj med UV-beskyttelse via stoffets vævning.
  • Vælg en solcreme med lavest muligt indhold af problemkemi. En faktor 30 solcreme med svane- og allergimærket er ofte et godt valg.
  • Sørg for at få nok vitaminer og mineraler, særligt D-vitamin, samt sunde fedtstoffer.

 

Om Rose Maimonide
Rose Maimonide hjælper børnefamilier med at have nemt ved at leve sundt og grønt i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt inden for din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com. 

One thought on “Får et foster sin mors solfiltre i vuggegave?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *