Når kroppen bliver angrebet af bakterier eller virus, går blandt andet immunforsvarets T-celler i aktion. De angriber ved at udskille proinflammatoriske cytokiner, som de retter direkte mod fjenden. Der skal helst gøres kort proces, da langvarig inflammation kan skade kroppens raske væv. Her kommer D-vitamin meget velfortjent ind i billedet, og forskere har nu fået øje på en hidtil ukendt mekanisme hos vitaminet.
Af Bjørn Falck Madsen
I de seneste år har man kunnet læse rigtig mange artikler om, hvordan D-vitamin ser ud til at have en dæmpende effekt på kroppens naturlige respons på virus og infektion. Immunforsvaret anvender selv inflammatoriske processer som et våben mod blandt andet virus, men det hænder, at disse processer løber løbsk og kører af sporet, så der opstår skader på rask væv.
Bremser inflammatorisk respons
D-vitamin ser imidlertid ud til at have en regulerende indvirkning, og det kommer forskere fra Purdue University og National Institutes of Health ind på i en artikel i tidsskriftet Nature Immunology. Ved hjælp af forsøg har de kunnet observere, hvordan D-vitamin kan bremse den inflammatoriske respons, som immunforsvarets T-celler iværksætter, og dermed forhindre, at den bliver svær eller umulig at kontrollere.
Kræver mere forskning
Der er ganske vist kun tale om reagensglasforsøg, men det skal man ikke lade sig afskrække af, for det er igennem den slags forskning, at man kan identificere de mekanismer, som gør sig gældende. Forskerne siger dog, at der også skal foretages kliniske undersøgelser på mennesker for at danne sig et større og mere helhedspræget billede.
Forhindrer immunreaktionen i at køre af sporet
I tilfælde af infektion iværksætter T-cellerne inflammation for øjeblikkeligt at bekæmpe den virus, som er årsag til infektionen. I det øjeblik, opgaven er løst, lukkes der ned for T-cellernes proinflammatoriske angreb, så kroppen kan skifte over i ”antiinflammatorisk” tilstand. Ifølge forskerne ser det ud til, at D-vitamin hjælper kroppen med hurtigere at skifte fra sin proinflammatoriske til sin antiinflammatoriske tilstand, og det kan have stor betydning for folk med blandt andet virusinfektioner i luftvejene, hvor man netop har set, hvordan immunforsvaret i nogle tilfælde kan løbe løbsk. Det er helt konkret en D-vitamin-metabolit – altså en konverteret form af vitaminet – som har denne funktion.
Forskning i muskler og kognitive evner
Hvis vi kan få mere viden om denne mekanisme, kan det tænkes, at D-vitamin kan komme til at spille en rolle i forbindelse med forebyggelse af hyperinflammation og cytokinstorm, som opstår i kølvandet på blandt andet forskellige typer af luftvejsinfektioner.
D-vitamin har tiltrukket forskernes interesse i en række andre sammenhænge ud over stoffets virkning i forbindelse med inflammation. For eksempel har man lavet studier af vitaminets rolle i forbindelse med fysiologi. Norske forskere fra Oslo Universitet udførte eksempelvis et forsøg med præparatet D-Pearls, hvor de kiggede på muskelfunktionen hos en gruppe atleter. Samme præparat blev anvendt i et andet forsøg, hvor forskere studerede relationen imellem D-vitamin og kognitive funktioner hos unge skoleelever. Man valgte det danske præparat, fordi det har dokumenteret sin optagelighed i adskillige studier og derfor egnede sig til netop denne type af forskning.
Kilde: Nature Immunology, november 2021
Sådan kan du holde inflammation fra livet
Inflammation er en naturlig del af livet. Det er et af immunforsvarets vigtigste værktøjer, som – hvis det anvendes korrekt – er et uhyre effektivt våben til at bekæmpe blandt andet virus, bakterier og andre trusler. Men hvis inflammationen trækker i langdrag eller bliver permanent, er det et problem. Du kan gøre meget for selv at mindske risikoen for inflammation i kroppen. Her er nogle gode råd:
- Drik mere vand
- Hold igen med sukker
- Brug de sunde olier til madlavning
- Gør det til en vane at motionere regelmæssigt
- Spis mange kulørte grøntsager – de indeholder beskyttende antioxidanter
- Tag eventuelt tilskud af antiinflammatoriske stoffer som foruden D-vitamin er selen, zink, C-vitamin og omega-3-fedtsyrer