Kan for lidt C-vitamin være årsag til metabolisk syndrom?

C-vitamin

 

Omtrent 25 procent af befolkningen i vestlige lande lider af metabolisk syndrom, som er en række kliniske symptomer, der kan føre til diabetes. Nu har kinesiske forskere ved at granske et stort antal videnskabelige studier fundet frem til, at problemet kan være relateret til et lavt indtag af C-vitamin.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Hos mange af os strammer bukserne lidt. Måske er blodtrykket en anelse for højt. Det kan være, at blodsukkeret driller. Eller måske er vores kolesteroltal krøbet lidt for langt op på skalaen. Når man har flere af disse symptomer på samme tid – mindst tre for at være helt nøjagtig – lider man af noget, som kaldes for metabolisk syndrom. Det er et almindeligt forekommende fænomen, som cirka hver fjerde person i den udviklede verden døjer med. Problemet med metabolisk syndrom er, at det med tiden udvikler sig til diabetes. Nu har en gruppe kinesiske forskere imidlertid fundet ud af, at folk med lavt indtag af C-vitamin eller lavt indhold af C-vitamin i blodet er mere udsatte.

Granskede tal fra 28 undersøgelser

Der findes mange observationsundersøgelser, som har vist en omvendt sammenhæng imellem C-vitamin og metabolisk syndrom, men ifølge de kinesiske forskere bag den nye publikation er dette første gang, man har påvist relationen i en meta-analyse – altså en grundig og gennemgribende gennemgang af videnskabelige studier. For at danne sig et klart og repræsentativt indtryk udvalgte forskerne i alt 28 offentliggjorte undersøgelser. Der var tale om humanforsøg udført som observationsundersøgelser og ikke randomiserede, kliniske forsøg. 23 af forsøgene kiggede på C-vitaminindholdet i kosten, hvor de resterende 11 forsøg handlede om mængden af cirkulerende C-vitamin i blodet. I alt 110.000 personer var med i den samlede pulje af forsøg, og der tegnede sig et pænt og tydeligt billede, som viste, at når C-vitaminindholdet i kosten eller i blodet faldt, steg risikoen for metabolisk syndrom.

Beskytter mod oxidativt stress

De fleste af os tænker på C-vitamin i forbindelse med immunforsvaret, men vitaminet har en række andre mindst lige så vigtige funktioner. En af dem er at beskytte mod oxidativt stress, som er, når frie radikaler får frit spil i kroppen. Forskerne bag meta-analysen påpeger, at det er her, man skal kigge for at forstå, hvorfor netop C-vitamin er vigtig. En af de ting, som kendetegner metabolisk syndrom, er nemlig øget inflammatorisk respons i kroppens væv. Forskellige videnskabelige studier har demonstreret, at oxidativt stress og inflammation spiller en væsentlig rolle i udviklingen af metaboliske sygdomme.

Forældede anbefalinger

C-vitamin har fået øget opmærksomhed i de senere år, og der kom især gang i snakken, da amerikansk forskning i efteråret 2021 afslørede, at anbefalingerne for C-vitamin er baseret på forældet viden og efter alt at dømme er alt for lave i forhold til kroppens reelle behov. En sund og alsidig kost med gode kilder til C-vitamin såsom frugt og grønt, kartofler, peberfrugt, kål m.v. er den ubetinget bedste måde at få adgang til C-vitamin hver dag. Et tilskud kan i mange situationer være en god ide, specielt hvis man er ryger, da rygning beslaglægger relativt store mængder af vitaminet – netop for at beskytte mod oxidativt stress i lungerne og blodet.

C-vitamin i lægemiddelform

På markedet er der talrige kosttilskud med C-vitamin, men der findes også deciderede lægemidler som for eksempel Bio-C-Vitamin, der er beregnet til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel. Den anvendte C-vitaminkilde i dette præparat hedder calciumascorbat og er syreneutral, hvilket indebærer, at den er skånsom mod maveslimhinden. Det kan være en fordel for folk med tendens til lidt sart mave, især hvis man tager C-vitamintabletterne dagligt.

Kilde: Frontiers in Nutrition, oktober 2021

One thought on “Kan for lidt C-vitamin være årsag til metabolisk syndrom?

  • Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *