Når madrassen bliver en del af din terapi

Når madrassen bliver en del af terapien - august 2024


Døjer du med dårlig ryg, skal det selvfølgelig undersøges af de rette fageksperter, der skal sættes ind med de rette øvelser, og ikke mindst nogle bedre stole på job eller derhjemme, som understøtter dine behov, så du kan blive stærk og smertefri hele livet.

Men de færreste tænker på, at vi ofte bruger seks til otte timer på langs på den samme madras, og kunne den være medårsag til, at din ryg trods træning og øvelser ikke får det så meget bedre?

Af Marianne Palm

Rygsøjlen, også kendt som columna vertebralis, er en vital del af det menneskelige skelet. Den består af 33-34 hvirvler (vertebrae), som er stablet oven på hinanden og danner en fleksibel, men stærk støtte for kroppen. Rygsøjlen kan opdeles i fem hovedsektioner:

Nakkehvirvlerne, også kaldet cervikale hvirvler: De øverste syv hvirvler (C1-C7), som understøtter hovedet. De første to hvirvler, atlas og axis, gør det muligt at bevæge hovedet op og ned samt dreje det fra side til side. Her kan der ofte sidde mange flere spændinger, end de fleste er klar over, især hvis du skriver meget på computeren, læser på skærm i sengen eller ikke får den rette aflastning fra madras og hovedpude.

Brysthvirvler, også kaldet de thorakale hvirvler: De næste tolv hvirvler (T1-T12) er placeret i brystområdet og danner led med ribbenene, som beskytter hjertet og lungerne.

Lændehvirvler eller lumbalhvirvlerne: De fem hvirvler (L1-L5) er placeret i lændeområdet og er de største og stærkeste hvirvler, da de bærer størstedelen af kroppens vægt.

Korsbenet eller de sakrale hvirvler: Består af fem fusionerede hvirvler (S1-S5), som danner korsbenet. Området forbinder rygsøjlen med bækkenet.

Fusionerede hvirvler i korsbenet betyder, at de enkelte hvirvler, som udgør denne del af rygsøjlen, er vokset sammen til én enkelt knoglestruktur. I stedet for at være separate hvirvler, som de er i andre dele af rygsøjlen, er de sakrale hvirvler i korsbenet sammensmeltet til en solid enhed. Det sker naturligt og er en normal del af menneskets anatomi.

De danner tilsammen en trekantet knogle, der passer sammen med bækkenet. Denne sammensmeltning giver ekstra styrke og stabilitet til bækkenområdet, hvilket er nødvendigt for at støtte kroppens vægt og fordele belastningen mellem overkroppen og benene. Fusionen af de sakrale hvirvler sker normalt i løbet af barndommen og ungdommen og er fuldt udviklet hos voksne.

 

Sakraldel - august 2024

 

Halebenet, også kaldet de coccygeale hvirvler: Består af fire til fem små fusionerede hvirvler og danner halebenet, som er den nederste del af rygsøjlen.

Rygsøjlen har også fire naturlige kurver, der hjælper med at absorbere stød og opretholde balance: cervikal lordose (krumning fremad i nakken), thorakal kyfose (krumning bagud i brystområdet), lumbal lordose (krumning fremad i lænden) og sakral kyfose (krumning bagud i korsbenet).

Mellem hver hvirvel er der intervertebrale skiver (diskus), som fungerer som støddæmpere og tillader bevægelse mellem hvirvlerne. Rygmarven, en del af centralnervesystemet, løber gennem rygsøjlens spinalkanal og sender signaler mellem hjernen og resten af kroppen.

Vi er alle homo sapiens men med vidt forskellige behov

Måske er du født ind i en motions- og sportsfamilie, så alle muskler langs rygsøjlen altid er velfungerende og skaber den rette muskelspænding ind mod din rygsøjle. Måske dyrker du for ensidig sport, hvor symptomerne begynder at melde sig. Eller der opstår kroniske skader.
Måske havde du mange iskiassmerter som ung, der kunne aflastes af et superhårdt underlag, men med årene har alting forandret sig, og især hvis du som de fleste andre danskere bruger rigtig mange af døgnets timer til enten at gå eller stå for meget (!) eller endnu værre: Med bagdelen placeret på en stol kan det give alverdens problemstillinger.

Måske har du fået konstateret forskellige sygdomme i rygsøjlen, som kan være medfødte eller påførte.

Uanset årsager til din dårlige ryg, skal det undersøges, og du skal finde den rette træning i dagtimerne, men hvad gør du om natten?

Det har Carelax Danmark undersøgt gennem en årrække, og de har opdaget, at vores behov ændrer sig gennem tid, og hånden på hjertet – eller skulle det være på lænden – sover rigtig mange mennesker på udtjente madrasser.
I dag kan man med den nyeste teknologi udvikle madrasser, der understøtter din ryg hele vejen fra kranie til fødderne, ved gennem syv individuelle zoner at skabe forskellig understøttelse af din rygsøjle og dermed både aflaste bækken, hofter og ben.


Når madrassen bliver en del af terapien - august 2024

 

Gratis rygtjek, og uanset køb af ny madras vil du allerede sove bedre efter et besøg

Det ergonomiske rygtjek foregår i dit hjem, de kigger på din ryg, de ved en masse om søvnmønstre, søvnkvalitet og giver glad og gerne gode råd, og blot analysen kan skabe en bedre nattesøvn. Vil du købe en ny madras af Carelax Danmark, kan den afprøves, og selvom den er tilpasset dine behov, er der fuld tilfredshedsgaranti. Det kan du læse mere om på carelaxdanmark.dk, hvor de i øvrigt har 365 fremragende anmeldelser på Trustpilot.

Træning om dagen, træning om natten

Et godt underlag for hele din rygsøjle handler ikke kun om smerter, det handler også om, at nerverne til hele kroppen udgår fra alle ryghvirvlerne, og er der ikke fri bevægelighed til nerverne, kan det gå ud over alle mulige organer.

En komplementær strategi og terapi er selvfølgelig at få styr på kroppen både dag og nat.