Mineralet, der kan forebygge kramper i lægmusklerne

Senior kvinde gør morgen-gymnastik

 

Endnu en undersøgelse har demonstreret, at magnesium er en effektiv måde at undgå ødelagt nattesøvn på grund af kramper i læggene.

Af Bjørn Falck Madsen

 

De fleste af os har prøvet at vågne midt om natten med en lægmuskel, der føles, som om den har slået knude på sig selv. Det gør forbistret ondt, og smerterne kan vare lige fra få sekunder til adskillige minutter. Der kan være forskellige forklaringer på, hvad de skyldes, men meget tyder på, at mangel på det livsvigtige mineral magnesium kan være en udløsende faktor. En undersøgelse, som blev offentliggjort i oktober 2021 i tidsskriftet Nutrients, viste, at magnesiumtabletter effektivt forebyggede problemet hos en gruppe af personer, som ellers havde tendens til at få ødelagt deres nattesøvn af dette plagsomme problem.

Langt roligere nattesøvn

Forsøget blev udført som et dobbeltblindt og placebokontrolleret forsøg, så hverken forskerne eller deltagerne vidste, hvem der fik den aktive behandling, og hvem der fik de uvirksomme snydepiller. Det blev først afsløret efter undersøgelsens afslutning ved at bryde en særlig kode, der giver adgang til oplysningerne. Men det var tydeligt at se, at de forsøgsdeltagere, som havde taget magnesiumtabletter i to måneder, var langt mindre plaget af lægkramper om natten. Af samme årsag havde de en mærkbart bedre og mere rolig nattesøvn.

Medvirker i over 300 enzymreaktioner

Magnesium har i det hele taget en uhyre vigtig rolle i kroppen. Stoffet indgår i flere hundrede biokemiske reaktioner, som har relevans for nerver, muskler, regulering af calciumindholdet i celler og blod og meget andet. Man har tilmed observeret, at magnesium har betydning for leverfunktionen. Et forsøg fra 2008, som finske forskere udførte med præparatet Bio-Magnesium, viste eksempelvis, hvordan præparatet forbedrede en række markører for leversundhed på relativt kort tid. Magnesiumindholdet i blodet hos forsøgspersonerne steg også målbart, hvilket dokumenterer den gode optagelighed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *