Har du smerter og stivhed i dine led?

 

 

Har du smertende, hævede, ømme og stive led, der kan føles, som om de indeholder grus, så har du måske slidgigt. Her bliver ledbrusken gradvist nedbrudt og inflammeret. Ledbrusken indeholder omkring 70 % kollagen. Studier på indtag af specielle kollagen-peptider viser signifikant støtte til vedligeholdelse og genopbygning af ledbrusk. Indtag af bestemte probiotiske bakterier kan nedsætte den inflammation, der er årsagen til nedbrydningen.

 

Af Marianne Fjordgård og Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Hvad er slidgigt? Betegnelsen gigt dækker over 200 forskellige sygdomme. Slidgigt, også kaldet artrose, er den hyppigste form for gigt, der oftest rammer leddene i knæ og hofter, men som også kan ramme andre kugle- og hængselled, fx i skulder, albue, ankler, fod- og fingerled. Slidgigt er en sygdom, hvor brusk og væv omkring leddene langsomt nedbrydes. Man mener, at op til 900.000 danskere er ramt af slidgigt. 20 % af de kroniske smerter, der rapporteres om på verdensplan, stammer fra slidgigt. Smerterne ved slidgigt kommer fra knoglehinder og sener, hvor det overvejende er ældre mennesker, der har slidgigt, men sygdommen kan også ramme yngre.

 

Bruskvæv
Man finder hyalint bruskvæv på slidfladerne på de ægte led med ledhule og ledskål. Bruskvæv indeholder ingen blodkar eller nerver, og vævet skal have sin næring fra den omkringliggende ledvæske og fra blodkarrene fra knogleenderne. Cellerne i bruskvævet hedder kondrocytter, og substansen mellem disse celler er fast, elastisk og består af slim fra kondrocytterne og nogle elastiske kollagentråde. Bruskvævet ligger som en stødpude for at beskytte mod, at det ene led slider mod det andet led.

 

Kollagen til brusk
30 % af proteinerne i kroppen er lejret i kollagen, der findes som bindemiddel i vores bindevæv og støttevæv i huden, brusk, sener, muskler, knogler, blodkar og i fordøjelseskanalen. Ledbrusken indeholder omkring 70 % kollagen. Studier på indtag af specielle type 2 kollagen-peptider, som fx i Ezy Move, viser signifikant støtte til vedligeholdelse og genopbygning af ledbrusk.

Kollagen-peptider er nedbrudte stykker af proteinkæder og aminosyrekæder. Denne nedbrydning sker ved en specialudviklet enzymatisk nedbrydning af proteiner. Denne proces kaldes hydrolyse. Kollagen-peptider indeholder kæder fra to aminosyrer og op til 100 aminosyrer i forskellig variation.

I kollagen er ca. en tredjedel af aminosyrerne glycinkombineret med andre aminosyrer, fx prolin, hydroxyprolin, arginin og lycin, men det kan også være andre aminosyrer, og kæderne bliver beskrevet som Gly-X-Y. Forskelligt binde- og støttevæv består af en individuel sammensætning af aminosyrer, og brusken består overvejende af type 2 kollagener. Kollagen er lange kæder med poly-peptider bestående af op til 1.050 aminosyrer fra nedbrudte og spaltede proteiner. Flere, oftest tre, af disse lange kæder snor sig rundt om hinanden som flettede tove, og derved skabes struktur og fleksibilitet i vores bindevæv.

 

Studier på dette specielle type 2 kollagen-peptid
Der er lavet over 20 studier med omkring 3.000 mennesker med led- og knogleproblematikker, som indtog de specifikke bioaktive kollagen 2-peptider, der er anvendt som råvare til Ezy Move.


Disse mange og store studier viser følgende effekter:

 • Nedsætter det fremadskridende tab af brusk
 • Øger ledsundheden på en naturlig fysiologisk måde
 • Stimulerer dannelsen af type 2 kollagen-peptider
 • Stimulerer syntesen af hyalint bruskvæv
 • Giver bedre mobilitet og bevægelighed
 • Opretholder og indbygges i brusken
 • Nedsætter smerter, også efter sport og motion
 • Støtter dannelsen af ny bruskmasse
 • Nedsætter inflammation i ledhulen og ledskålen
 • Holder mennesker mobile og aktive i længere tid og øger herved livskvaliteten

 

Forbedret mobilitet og færre smerter hos 147 atleter
Et studie med 147 atleter med en gennemsnitsalder på 20 år, der havde smerter fra leddene, deltog i forsøget. De blev delt i to grupper, der skulle tage det specifikke bioaktive kollagen type 2 eller placebo i 24 uger. Voldsomheden af smerterne blev både angivet af deltagerne selv og af deres læge. Det var et prospektivt, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie, og det viste statistisk signifikant forskellig opfattelse af smerter mellem behandlingsgruppen og placebogruppen. Den mest optimale effekt blev set i behandlingsgruppen.

 

Slidgigt i knæene
Et andet studie med 30 deltagere med slidgigt i knæene, der fik tilskud med 10 gram af dette specifikke bioaktive kollagen 2-peptid eller placebo i 48 uger, viste gavnlige langtidseffekter ved indtag. Der blev taget MRI (magnetic resonance imaging) skanninger i løbet af disse 48 uger. En MRI ved start, en efter 24 uger og en efter 48 uger. Der blev ved uge 24 og 48 påvist mere bruskvæv i knæleddene og mindre inflammation. Dette studie, der var et prospektivt, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie, viste genopbygning af mistet brusk og mindre inflammation i knæene efter tilskud.

 

160 unge sportsfolk med ondt i knæene
160 unge sportsudøvere med sportsudløste smerter i knæene fik tilskud af 5 gram af råvaren til Ezy Move eller placebo. Efter tre, seks og 12 uger blev der rapporteret om smerter, stivhed og fysisk funktion af de ramte led. Også dette studie var et prospektivt, randomiseret, dobbeltblindet, placebokontrolleret studie og viste allerede efter tre uger klart og statistisk signifikant nedsatte smerter, stivhed, øget mobilitet og forbedret fysisk funktion i de ramte led, og denne effekt blev bibeholdt efter seks og 12 uger. Behovet for massage og fysioterapi blev reduceret. 40 % af deltagerne i behandlingsgruppen fik nedsatte smerter, og 70 % af deltagerne i forsøget fik en positiv effekt.

 

Inflammation
Det er inflammatoriske processer, der sætter gang i nedbrydningen af det brusk, der skulle beskytte vores led mod nedbrydning og smerter. Det miljø, vi har i tarmene, med mikrobiotiske mikroorganismer på godt og ondt og forskellige mere eller mindre gode fødevarer, er det, der er den mest sandsynlige faktor, der kan trigge vores immunforsvar til at lave en inflammation. Denne inflammation vil i dette tilfælde nedbryde vores brusk. Inflammation kan sammenlignes med en ildebrand på celle- og molekyleplan. Mange af vores væv er desværre letantændelige. En ildebrand ude af kontrol, der giver svitset eller forkullet væv. Et brændt brev er ulæseligt, og ødelagte signalstoffer virker ikke. Ilden antændes af immunforsvarets leukocytter, der producerer gnister, som antænder vores væv under påvirkning af prostaglandiner eller mikroorganismer m.m. Der findes mange signalstoffer i den inflammatoriske kaskade, der sætter gang i en inflammation. Det kunne fx være Serie 2 prostaglandiner fra vores indtag af mættet fedt med arakidonsyre, frie radikaler O2-, NFkB (Nuklear faktor kapha beta), som er et signalstof inden i cellerne, der producerer og frigør TNF-a (Tumor nekrose faktor alfa), der produceres inden i cellen som resultat af NFkB, IL-1 og IL-6 (cytokiner som er kommunikationsmolekyler mellem immunsystemets celler). Disse signalstoffer cirkulerer i blodet og får organer, væv og celler til at producere CRP (C-reaktivt-protein), der aktiverer leukocytter, som giver inflammationen.

 

Specielle bakterier kan give inflammation
Det er en udbredt opfattelse, at nogle uønskede tarmbakterier kan inducere og opretholde en inflammation hos mennesker, der genetisk er modtagelige på grund af defekte immunoregulatoriske mekanismer. Den normale sammensætning af mikroorganismerne i det enteriske tarmsystem er ændret på flere punkter i forbindelse med de inflammatoriske sygdomme og inflammatorisk nedbrydning af væv, fx ledbrusken. Mad og tarmbakterier kan på godt og ondt ændre immunresponset fra velreguleret til en inflammatorisk allergisk eller autoimmun tilstand.

En ændret balance med færre gavnlige bakterier i forhold til uønskede dysbiotiske eller sygdomsfremkaldende patogene mikroorganismer kan føre til et proinflammatorisk miljø i tarmhulrummet, hvilket kan fremkalde kronisk tarminflammation, ikke kun i tarmen, men i hele kroppen hos et modtageligt menneske.

 

NDS EZY Move til sunde led

Produktet er specialudviklet til at styrke brusk og derved sunde led i hele kroppen. Det indeholder både specifikke bioaktive kollagen 2-peptider, probiotiske bakterier samt præbiotika, mineraler og enzymet amylase.

Indhold i 3 teskefulde = 8 g:

Kollagen-peptider (type 2) 5 g
13 individuelt udvalgte probiotiske bakterier i alt tre gram

 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium bifidum / Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium longum
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus acidophilus XD/015
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus plantarum
 • Lactobacillus rhamnosus XD/011
 • Lactobacillus salivarius
 • Lactococcus lactis

Seks milliarder cfu/g og i alt 18 milliarder cfu/dagsdosis ved dosis på tre teskefulde og ni milliarder ved den forebyggende dosis, der er på halvanden teskefuld.

 

Daglig dosis:
Til forebyggelse af slidgigt: 1½ teskefuld NDS® Probiotic EZY Move®

Ved behandling af slidgigt: 3 teskefulde (8 gram) NDS® Probiotic EZY Move®. Dette erstatter selvfølgeligt ikke lægeordineret behandling.

Pulveret opløses i tempereret vand (ikke for koldt eller for varmt) eller anden ikke syrlig drik. Blandingen skal trække mindst 15 minutter, inden det indtages på tom mave, fx om morgenen eller ved sengetid. Pulveret er smagsneutralt og letopløseligt. Blandingen er stabil og tåler udsættelse for det syrlige miljø gennem fordøjelseskanalen og frigøres allerede i den øverste del af tyndtarmen, hvor vi optager cirka 85 % af vores næringsstoffer.

 

Læs om inflammationer på www.sund-forskning.dk.

 

One thought on “Har du smerter og stivhed i dine led?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *