Så let kan ældre bevare deres muskelstyrke

fransk-strandfyr

 

Et dagligt tilskud af Pycnogenol (ekstrakt af fransk strandfyr) kan reducere tabet af muskelmasse og øge styrke og udholdenhed hos ældre mennesker, viser et nyt italiensk forsøg.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – december 2016/januar 2017

 

Italiens forskere har vist, at ældre mennesker kan forebygge tab af muskelmasse samt øge deres styrke og udholdenhed ved at tage dagligt tilskud af Pycnogenol, som er en ekstrakt af fransk strandfyr (pinus maritima). Undersøgelsen er udført på 64 raske ældre personer i alderen 70-78 år. Deres muskelfunktion, styrke og udholdenhed blev forbedret i forbindelse med en række daglige aktiviteter som for eksempel at bære ting, spadsere og anvende trapper. Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Minerva Ortopedica e Traumatologica.

 

Mindre oxidativ skade

Forskerne observerede også, at de forsøgsdeltagere, som tog Pycnogenol, havde omtrent 14 % mindre oxidativ stress, som er en form for celleskade, der typisk anvendes til at måle omfanget af tabt muskelmasse. Oxidativ stress er ligeledes kendt for at blokere mekanismer, som kroppen anvender til afgiftning og reparation af væv.

 

Naturlig del af ældningsprocessen

Tab af muskelvæv er en helt naturlig del af ældningsprocessen. Et menneske mister rundt regnet 1-2 procent af sin muskelmasse årligt efter 50-årsalderen. Derudover mister vi cirka 1,5 procent af vores styrke fra dette tidspunkt i livet. Når vi er 60 år, stiger tallet til tre procent.

 

Øget styrke og udholdenhed

De italienske forskere inddelte tilfældigt forsøgsdeltagerne i to grupper. Begge grupper skulle sørge for at motionere samt lave visse livsstilsændringer. Den ene gruppe fik desuden Pycnogenol-tabletter, imens den anden ikke gjorde. Efter otte uger kunne forskerne tydeligt se, hvordan de forsøgspersoner, som havde taget tabletterne, havde mere styrke og udholdenhed sammenlignet med dem, der ikke havde taget tilskuddet.

De fandt også, at Pycnogenol reducerede indholdet af protein i urinen. Forhøjet proteinindhold i urinen ses normalt ved nedbrydning af muskelvæv, og man anvender proteinindholdet til at bedømme tabet af muskelmasse.

 

Kilde: “Preservation of muscular mass and strength in aged subjects with Sarcopenia”, Minerva Ortopedica e Traumatologica, Sept. 2016, Vol. 67, Number 3, Pages 124-130

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *