Tomaten – dejlig spise og alsidig tilførsel af mikronæring

Tomater

 

Det er nu årstiden at have sat eller være tæt på at sætte tomater i jorden. Og det er der mange gode grunde til, nu senest i en tid hvor krig og Covid ændrer på vores forbrug af hverdagsting. Prisen på tomater er steget kraftigt i de sidste måneder, men udbyttet af tomaten er stadig lige gunstigt. Det gode ved alle sunde fødevarer er faktisk at de mætter, smager godt samt tilfører essentielle mikronæringsstoffer.

Af Marianne Palm

Hvad er en tomat?

Solanum lycopersium eller tomaten er teknisk set en frugt, omend den generelt anses for at være en grøntsag. Vandindholdet i en tomat er cirka 95 pct. De sidste fem pct. udgøres af kulhydrater, protein og fibre samt blandt andet mikronæringsstofferne lycopen, plantesteroler, vitamin C, A og E, betacaroten, magnesium og jern.

Tomaten er en af danskernes foretrukne frugter at dyrke selv. De er nemme at dyrke og giver mange frugter i løbet af en sæson.

Hvorfor er tomater så fantastiske?

Sundhedsfordelene fra en daglig indtagelse af tomater er store. Det er velunderbygget, at en række cancere, hjertesygdomme, fordøjelse og kredsløb har gavn af de næringsstoffer, som findes i tomat.

Forskellige kroniske problemstillinger elsker de aktive stoffer

Tomater indeholder store mængder lycopen, som giver tomat dens klare røde farve og beskytter planten mod ultraviolet stråling fra solen. Lycopen er en antioxidant, som ved at bekæmpe frie radikaler reducerer risikoen for en række kroniske problemer på cellevæggene.

Hjertet

Lycopen reducerer LDL-cholesterol-niveauet, særligt det oxiderede LDL. Og lige præcis det er godt for risikoen for at udvikle hjertesygdom. Stofferne vitamin B, E og flavanoider reducerer også risikoen for hjertesygdom.

Kredsløbet

Mange studier viser, at næringsstofferne i tomater mindsker inflammationen og forbedrer dit immunsystem, og det betyder, at risikoen for kroniske hjerteproblemer reduceres.

Huden

Tomater gavner din hud ved at beskytte den mod solens kraftige stråler. Lycopenindholdet er ikke en erstatning for solcreme, men kan alligevel skærme vores hudceller, på samme måde som den beskytter tomatplanten fra at blive stegt, inden den skal plukkes.

Hvor stor forskel er der på tomater?

Vi ved, at der er stor forskel på tomater. Nogle tomater smager af ingenting, mens smagen af en friskplukket solmodnet tomat ikke kan beskrives i så kort en artikel. Men mums!

Indholdet af mikronæringsstoffer i tomaten varierer tilsvarende, men generelt vil en tomat, som smager af tomat, indeholde de stoffer, som vi har gavn af og efterspørger. Cherrytomater indeholder mere betacaroten end almindelige tomater, og indholdet af lycopen varierer meget ifølge de få opgørelser, der findes.

Det vigtigste er nu en gang at spise tomater dagligt. Så er du dækket ind.

Tomatekstraktet Lycored Nutrient Complex

Det mest undersøgte tomatekstrakt er det amerikanske Lycored Nutrient Complex, som findes i kosttilskuddet SanoKardio. Den kliniske forskning og den høje kvalitet i standardiseringen af ekstraktet var begrundelser for, at ekstraktet i 2016 vandt årets Nutra Ingredient Award i Schweiz.

Formålet med Lycored Nutrient Complex er at ekstrahere seks tomater til indholdet i en lille kapsel og standardisere de væsentlige næringsstoffer, der er gode for hjertet.

Studie af endotelcellerne i blodkarrene

Resultatet fra et placebokontrolleret forsøg fra 2011 på 126 personer viste statistisk signifikante forbedringer af endotelcellernes funktion, reduktion i blodtrykket og af inflammationen og dertil en øgning af superoxid dismutase-aktiviteten i blodet (en antioxidativ forsvarsmekanisme). Det er karotenoidernes dæmpende effekt på det oxiderede LDL-kolesterol, der skaber forbedringen af endotelets funktion.

Studie af LDL-oxidation

I et nyere studie fra 2016 fik 150 raske personer enten Lycored Nutrient Complex eller placebo i 14 dage. Gruppen, der tog tomatekstraktet, havde væsentligt lavere niveau af LDL-kolesterol i blodet sammenlignet med kontrolgruppen.

Fokus på hjertet

Der er mange forskellige sundhedsfordele ved at spise et tomatekstrakt eller tomater. Med Lycored Nutrient Complex er hjertet i fokus. Trods store fremskridt i behandlingen af hjertesygdom er kardiovaskulære sygdomme fortsat den næsthyppigste dødsårsag i Danmark.

Den amerikanske kardiolog og naturopath Dr. Decker Weiss udtaler, at et af problemerne er den udbredte brug af statiner til behandling af forhøjet kolesterol hos ellers raske personer. Den udbredte brug af statiner øger risikoen for unødvendige og generende bivirkninger, og samtidig overser og undlader vi at behandle en af de vigtigste risikofaktorer for kardiovaskulær sygdom.

Tips om dyrkning

Hvis du vil dyrke dine tomater på friland, må du vente helt til slutningen af maj eller starten af juli med at plante dem ud. Langt de fleste tomater kan klare den danske sommer og vil give godt med tomater på friland. Du kan plante dine tomater direkte i jorden, i højbede, i krukker eller i kapilærkasser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *