Bevar din hjerne vel, og døm alderdommen ude

Skærmbillede 2015-01-27 kl. 11.44.05

Vores hjerne udvikler sig indtil 20-års-alderen, når vi ældes svinder vores hjerner. Der er en række aktive ting, du selv kan gøre for at udsætte og bremse alderdommens tegn i hjernen.

 

Af Kristine Bindslev.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk sensommer 2013

 

Den hyppigste form for alderdomsdemens er Alzheimers sygdom. 50 % af demenstilfældene skyldes Alzheimers, som beror på et tab af nerveceller i visse områder i hjernen. Jo ældre man bliver, jo større risiko er der for at få sygdommen. Sygdommen er ganske frygtelig, især for de pårørende, og kendetegnet ved langsomt, men sikkert, til total intellektuel og psykisk opløsning.

B-vitaminer bremser udviklingen

Et nyt forsøg angiver, at høje doser af B-vitamin kan nedsætte udviklingen af den udbredte Alzheimers sygdom. I en undersøgelse offentliggjort i magasinet Proceedings of the National Academy of Sciences viser, at tindingelappen degenerer langsommere hos mennesker ved indtagelse af B-vitaminer. Ledende forsker David Smith fra Oxford Universitet konkluderer ud fra et forsøg med 156 personer, at de områder af hjernen, der angribes af Alzheimer, degenererer otte gange langsommere hos dem, der indtager B-vitaminer, end hos dem, der får placebo.

Hvad smører du din hjerne med?

Hjernen er vores motor. Men hvilken olie giver vi den? På kanten af fedmeepidemi og en bølge af diabetes 2 er det på tide at skifte dellefedt ud med cellefedt. Cellevenligt fedt er de essentielle fedtsyrer. De er byggesten i hjernens celler, som sikrer bl.a. kommunikation og informationer mellem nervecellerne.

Essentielle fedtsyrer styrker hukommelsen og sikrer, at det fedt, der er i hjernen, bevares. Vi er altså 100 % afhængige af hjernen, og mangel på fedt i hjernen giver problemer.

Fiskeolie er hjerneguf

De omega-3-fedtsyrer, vi får fra fi sk, hedder henholdsvis EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docosahexaensyre). De er væsentlige for hjernens funktion og for overførsel af informationer i hjernen. Når vi spiser fi sk, får vi automatisk mest EPA og mindst DHA. Flere veldokumenterede studier i England, Australien og Sverige viser, at tilskud af fi skeolier med højt indhold af EPA har en særdeles positiv effekt på hjernens funktioner. Det er altså værd at gå efter fi skeolier, der har et højt indhold af EPA i forhold til DHA, som fx Biosyms OmniKrill. Fiskeolie har endvidere en stabiliserende virkning af blodsukkeret, der også fortjener en bemærkning, når det gælder optimal hjernekapacitet.

Spis dig glad og koncentreret

Sukkerstabiliserende kost er alfa omega for en velfungerende hjerne. Glukose er kroppens og hjernens brændstof. En jævn tilførsel af glukose sikrer, at hjernen fungerer. Det sker ved at spise de langsomme kulhydrater som fuldkorn og fibre. Ustabilt blodsukker kan give sig udslag i stor krise i hjernen. Drikker du 1-2 spiseskeer Valleforce morgen og aften, kan du opnå et mere stabilt blodsukker.

Alderdom er ikke en dødsdom

Kardinalsymptomer på alderdom er manglende fysisk og mental energi. Immunforsvaret nedsættes, og du føler dig måske udmattet og kronisk træt. Men du behøver ikke være dømt ude pga. alderdom. Du kan få din ungdoms vitalitet igen ifølge flere veldokumenterede studier, der viser, at adaptogene urter giver øget energi, velvære, udholdenhed og modstandskraft i dagligdagen. Adaptogene urter styrker det endokrine system, hormonsystemet, immunsystemet og nervesystemet.

I Biosyms OmniVital finder du alle fire adaptogene urter sammensat, så de netop styrker kroppens fysiske modstandskraft.

Lån styrke og sejhed af et træ

Alderdom. Så er der dømt glemsomhed og vanskeligheder ved at lære nyt. Sådan behøver det ikke være, hvis du så at sige læner dig op ad det gamle kinesiske tempeltræ, som også hedder Ginkgo Biloba. I mere end 240 millioner år har træet med de deltaformede blade plantet sine solide rødder på og i jorden.

Ja, selv da bomben sprang under Hiroshima skød forkullede tempeltræer nye grønne skud året efter. Det er kun en snes år siden, at vestlige læger begyndte at undersøge, hvad det er for stoffer i tempeltræet, der virker og hvordan. Man ved nu, at Ginkgo Biloba har flere forskellige fysiologiske virkninger. En af dem er, at blodcirkulationen øges gennem en stimulering af arterier, vener og kapillærer i hjernen.

40 kliniske studier fra Tyskland, Frankrig, Italien og England har ved et utal af forsøg vist, at lettere demens kan forebygges og bremses med Ginkgo Biloba. Bio-Biloba fra Pharma Nord er et af de danske produkter på markedet, der markerer sig ved en stor sammensætning af de aktive stoffer. En kapsel indeholder 24 mg ginkgo-flavonglycosider og 6 mg terpenlaktoner.

Når blodkar i hjernen stopper til

Jo ældre vi er, desto større risiko er der for blodpropper i hjernen. Det har vist sig, at vitamin D kan nedsætte risikoen for blodpropper i hjernen. En dansk undersøgelse fandt, at en god forsyning med vitamin D yder en beskyttende eff ekt på kredsløbet i hjernen. Risikoen for blodprop i hjernen i den såkaldte ”Østerbroundersøgelse” med over 10.000 deltagere var 36 % højere hos personer med lavt vitamin D niveau, og hvis man samlede informationer fra andre tilsvarende undersøgelser med i alt 58.000 deltagere var der ca. 50 % større risiko ved lavt vitamin D niveau. En pæn portion D-vitamin får du sammen med calcium i Kolos fra Mezina.

Kilde:Brøndum-Jacobsen P, Nordestgaard BG, Schnohr P, Benn M. 25-hydroxyvitamin D and symptomatic ischemic stroke: an original study and meta-analysis. Ann Neurol. 2013 Jan;73(1):38-47.

Hvad er Alzheimers sygdom

Alzheimers sygdom er en fremadskridende degenerativ sygdom, der medfører svigtende hjernefunktion, efterhånden total demens og efter 7 til 10 år død. Sygdommen rammer typisk ældre mennesker og er den mest almindelige årsag til demens. Ca. 55.000 danskere antages at lide af Alzheimers sygdom, der i alt koster samfundet ca. 15 milliarder kr. om året. Symptomerne er glemsomhed, følelsesmæssig uligevægt, og efter 6-8 år er personen total hjælpeløs.

 

399 thoughts on “Bevar din hjerne vel, og døm alderdommen ude

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *