Cinnamomum zeylanicum

Kanel

 

Cinnamomum zeylanicum

Dansk navn: Kanel

Engelsk navn: Cinnamon

Familie: Lauraceae

Droge: Inderbark

 

Beskrivelse

Cinnamomum zeylandicum er et 10 til 15 meter højt, stedsegrønt træ og et krydderi, der kommer fra træets inderste bark. De fleste træer gror på Sri Lanka og har 7-18 cm lange, ovale blade. Blomsterne har en grønlig farve og en meget utiltalende lugt. Kanelfrugten er et lilla bær cirka 1 cm i diameter, der indeholder et enkelt frø. Kanel bliver primært anvendt i madlavning som krydderi. Den stærke smag og lugt kommer fra stoffet cinnaminaldehyd.

 

Aktive indholdsstoffer

Æsterisk olie (cinnamaldehyd, eugenol, transcinnaminsyre), fenoler, condensed garvestoffer, catechiner, proanthocyanidiner, monoterpener, sesquiterpener (pinene), calcium-monotoerpener oxalat, slimstoffer, resin.

 

Farmakologi

Den æteriske oile virker bakterie- og svampehæmmende. Cinnamaldehyde virker afslappende og krampeløsnende i svælget og tarmen. Nedsætter tarmens bevægelighed. Forsøg har vist, at kanel fremmer glukosestofskiftet ved at fremme aktiviteten af insulin. Cinnamaldehyd hæmmer også enzymet aldose reductase, der omdanner glucose til sorbitol (ophobning af sorbitol forårsager visse af følgesygdommene af diabetes).

 

Egenskaber

 

Nøgleegenskaber

Carminativ, antiemtisk, antidiabetisk.

 

Andre egenskaber

Antidiarre, antiviral, bakterie- og svampehæmmende, inflammationshæmmende, antioxidant, anticancer, cellebeskyttende, mutationshæmmende, cellebeskyttende, kolesterolnedsættende, blodsukkernedsættende, fremmer humøret.

 

Traditionelle egenskaber:

Tør, varm.

 

Indikationer

 

Mavetarm

Dårlig fordøjesle, oppustedhed, kolik, flatulens, diarre, kvalme, anorexi. Et pilotstudie fandt, at otte tyggetabletter (styrke ikke opgivet) dagligt i en uge var effektiv i behandlingen af candidasvampe-infektion hos tre ud af fem HIV-patienter.

 

Diabetes (type 2)

Forsøgspersoner med type2-diabetes behandlet med kanel udviste efter kort tid et fald i blodets glukosenivaeu. 1-6 g kassiakanel pr. dag virkede stabiliserende på blodsukkeret og forbedrede i øvrigt også kolesteroltallene. Et andet klinisk forsøg har vist, at 1.500 mg kanel ikke er tilstrækkelig til at udvise nogen effekt.

 

Kontraindikationer

Bør ikke anvendes af personer med kendt allergi overfor kanel eller af personer, som lider af mavesår.

 

Bivirkninger

Ingen kendte ved anbefalet dosering. Se dog under Kontraindikationer.

 

Toksicitet

Ingen giftvirkninger ved anbefalet dosering.

 

Dosering

Tørret droge: 2-4 g dagligt.

Ekstrakt (1:2): 20-40 ml ugentlig.

Tørekstrakt: Svarende til 2-4 g dagligt.

 

Kombinationsforslag

Kan blandes med Cynara scolymus i behandlingen af forhøjet kolesterol, med Chamomilla recuitita og Calendula officinalis i behandlingen af inflammatoriske tilstande i mavetarmkanalen, og Gentian lutea mod fordøjelsesproblemer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *