Coenzym Q10

COLOURBOX1970811_4

 

Af Kurt Winberg Nielsen, biopat og forfatter

Coenzym Q10 (Co Q10 eller blot Q10) findes i cellernes mitokondrier, hvor det aktiverer enzymer, som styrer energiproduktionen. Mitokondrierne er cellernes “kraftstationer”, her nedbrydes næringsstoffer via en forbrændingsproces, og næringsstoffernes bundne energi frigøres.

Denne energi deponeres i stoffet ATP, som er kroppens vigtigste energireserve. ATP er cellernes “brændstof”, og som sådan nødvendigt for alle kroppens funktioner. Derfor har Q10 fundamental betydning for alle menneskelige væv og organers funktion og sundhed.

Kroppen danner selv Q10, men ikke i tilstrækkelige mængder, og en del tilføres gennem kosten. Med alderen falder produktionen og cellernes Q10 niveau. Det er sandsynligvis en medvirkende faktor i selve aldringsprocessen og mange af de sundhedsproblemer, den medfører.

Kroppens Q10 niveau kan også falde p.g.a. øget behov ved specifikke sygdomme. Uanset årsag vil Q10 mangel sandsynligvis først og fremmest gå ud over væv, som har en høj stofskifteaktivitet. Det gælder f.eks. hjertet, muskler, immunsystem, mavens slimhinde og tandkødet.

Lave serumværdier af Q10 er konstateret ved en lang række sygdomme, herunder hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og tandkødssygdomme, og der er opnået overbevisende resultater i behandling af disse sygdomme med Q10.

Lovende kliniske resultater er rapporteret i behandling af AIDS, cancer og muskulær dystrofi med høje doser af Q10. Betydningen af Q10 i behandling af mavesår, allergier og overvægt er under udforskning p.t.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *