Fra asken over i ilden …

Vinter 3 - pejs

 

Røg fra brændeovne er et stort helbredsproblem. I en kold tid tyr mange til alternative brændselsformer for at holde varmen i hjemmet. Det bringer desværre sundheden fra asken over i ilden …
 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


Når man fyrer med brænde, enten i en brænde- eller træpilleovn, på et bål eller et åbent ildsted, afgives partikler til luften. Forurening fra brændeovne udgør et stigende sundhedsproblem i byområderne. Det skyldes, at partiklerne fra brændefyring er meget små og fine. De kan transporteres langt med luften – også over til naboen. Disse ultrafine partikler har en høj koncentration af skadelige stoffer, som kan trænge ned i lungerne og derfra føres ud i blodet.

Brændeovnsrøg kan give øget risiko for astma, KOL, bronkitis, nogle typer kræft, hjerte-kar-sygdomme, lavere IQ og øget spædbørnsdødelighed. Så det er stærke sager, vi snakker om.


Vidste du …
at hvis der i et beboet område er mindre gang i brændeovnene, er der færre børn, som udvikler astma?

Tænd klogt op i en ny ovn
Sørg for at få skiftet brændeovnen til en ny model med så optimal miljømærkning som muligt. Det gør virkelig en forskel for både indeklima og miljø. Der er kæmpe forskel på en brændeovn, som bare er fem år gammel, og så en ny svanemærket ovn.

Undgå helst en bolig med brændeovn som primær opvarmning, især hvis du har en baby i huset. Du kan bruge den lejlighedsvis for hyggens skyld.

Desuden er det vigtigt at fyre korrekt – få din skorstensfejer til at vise hvordan.

Når naboen fyrer den af
Hvis din nabo fyrer meget med brændeovn, bør du undgå at lufte ud imens. Det er faktisk desværre bedre at droppe udluftning, hvis det betyder, at der kommer røg(lugt) indenfor. Børn bør heller ikke sove udenfor i barnevogn, hvis de bliver udsat for brændeovnsrøg.
Det er ekstra vigtigt, hvis din nabo fyrer med alternative brændselsformer, f.eks. spånplader, affald, trykimprægneret træ, solsikkepiller eller lignende.
Det er i de fleste tilfælde ulovligt at anvende disse former for brændsel, som kræver en meget højere forbrændingstemperatur end det, som en ovn i en husstand kan levere.

Vidste du …
at fyring med ulovligt affald er en af de største kilder til forurening fra brændeovne?


Luftrenseren er din ven
Vintersæsonen betyder rigtig meget indetid – det kalder på god luftrensning. Problematiske kemiske stoffer i dit hjem “vandrer” med støvet. Der behøver ikke at være særlige forhold, for at en luftrenser er en god investering. En luftrenser er især værd at overveje, hvis fx du eller din nabo benytter brændeovn, eller hvis du bor i lejlighed og er generet af cigaretrøg fra en nabo. Hvis du har pollenallergi, kan en luftrenser især i soveværelset hjælpe. Det kan også være aktuelt med en luftrenser i kælderrum eller i nymalede rum.
Luftrensere i god kvalitet kan købes til en budgetvenlig pris i større bolighuse. Filtrene skal skiftes jævnligt, fx hvert halve år.


Kilder:

https://videnskab.dk/krop-sundhed/rog-fra-braendeovne-er-farligere-end-antaget

https://videnskab.dk/krop-sundhed/intens-braenderog-i-lungerne-gor-ingen-alvorlig-skade

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22302628

https://www.dr.dk/nyheder/indland/desperate-varmekunder-koeber-solsikkepiller-i-manglen-paa-traepiller-men-det-kan

https://mst.dk/luft-stoej/luft/saerligt-for-borgere-om-luftforurening/braendeovne/


Om Rose Maimonide

Rose Maimonide hjælper børnefamilier og gravide med at have nemt ved at leve sundt, bæredygtigt og kemifrit i en travl hverdag. I Roses onlineunivers, Grøn Stue, får du genveje, personlig rådgivning og varmt fællesskab omkring alt til din bæredygtige hverdag. Se mere på rosemaimonide.com

3 thoughts on “Fra asken over i ilden …

 • Wow, incredible weblog structure! How long have you been running a blog for?
  you made blogging glance easy. The whole glance of your
  website is magnificent, let alone the content material!

  You can see similar here najlepszy sklep

 • I really like what you guys tend to be up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the terrific works guys I’ve added you
  guys to my blogroll. I saw similar here: Sklep online

 • Hey I know this is off topic but I was wondering if you
  knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.
  I saw similar here: Sklep online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *