Godt nyt til demente og deres pårørende

 

 

En gruppe forskere har påvist, at behandling med Ginkgo biloba fører til markante forbedringer af symptomer hos demenspatienter. Det har samtidig en positivt afsmittende effekt på familier og pårørende samt plejepersonale.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Det er slemt nok at være demenspatient og skulle lide under de mange ubehagelige symptomer, som sygdommen fører med sig. Det kan dog være en mindst lige så stor udfordring for familiemedlemmer, omgangskreds og plejepersonale. Der er imidlertid gode nyheder fra den internationale forskning, hvor en gruppe forskere har fundet ud af, at planteekstrakten Ginkgo biloba har en positiv indvirkning på demenssymptomerne, som kommer ikke alene patienten, men også pårørende og plejepersonale til gode.

 

Undersøgelser af Ginkgo biloba

Forskerne kiggede helt specifikt på adfærdsrelaterede og psykologiske problemer hos demenspatienter i fire forskellige undersøgelser, som omfattede 1.628 patienter i alt og strakte sig over mindst 20 uger. I samtlige undersøgelser fik patienterne enten en daglig Ginkgo bilobadosis på 240 mg som led i deres behandling eller uvirksomme snydetabletter (placebo).

 

Hjalp på næsten alle symptomer

Ved hjælp af forskellige bedømmelsesskalaer kunne forskerne se tydelige forbedringer i de Ginkgo biloba-behandlede patienters adfærd og psykologiske tilstand sammenlignet med de placebobehandlede. Det gjaldt så godt som alle symptomer med undtagelse af vrangforestillinger, hallucinationer og eufori.

Samtidig viste resultaterne, at der blandt plejepersonalet hos de Ginkgo biloba-behandlede patienter var langt mindre frustration som følge af, at patienterne var mere medgørlige.

 

Virker blodfortyndende og karudvidende

Ginkgo biloba har været kendt i mange år og er et udbredt naturlægemiddel, der forbedrer blodomløbet i hele kroppen. Effekten skyldes nogle biologisk aktive stoffer (ginkgoflavonglykosider og terpenlaktoner), som virker karudvidende og blodfortyndende. Det har stor relevans i forbindelse med demens, som ofte skyldes nedsat blodomløb i hjernen. Ginkgo biloba-ekstrakt har dog også en antioxidant-effekt, som kan spille en rolle ved neurologiske lidelser, da det beskytter hjernecellerne.

 

Bio-Biloba vandt i test

Det var netop antioxidant-effekten, som britiske forskere så på, da de sammenlignede 18 Ginkgo biloba-præparater i en større undersøgelse. Det præparat, som klarede sig bedst i testen, var Bio-Biloba fra Pharma Nord. På trods af at mange af de andre, mindre effektive præparater indeholdt væsentligt mere Ginkgo biloba-ekstrakt, kunne de ikke stå distancen, når de blev sat på prøve. Dette skyldes blandt andet, at planteekstrakten er ganske sart, så det kræver uhyre præcise produktionsmetoder at fremstille et præparat uden at komme til at ødelægge råvaren eller reducere dens virkning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *