Hånden på hjertet og kredsløbet

hjertehånd

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning – julen 2013

Hjerte-kredsløbs-lidelser tager guldmedaljen, når det gælder dødsårsager. Stort set ingen går fri, og på et tidspunkt rammes de fl este af os af en kredsløbslidelse i form af forhøjet blodtryk eller åreforkalkningsrelaterede hjertesygdomme såsom hjertekramper, blodpropper i hjertet og hjertepumpesvigt. Heldigvis kan der både forebygges og behandles.

 

Forebyg først og fremmest hjerte-kar-lidelser

Der findes store lighedstræk ved at have et højt BMI, forhøjede kolesterolv.rdier eller forhøjet blodtryk, idet de alle øger risikoen for udvikling af tidlig åreforkalkning og dermed hjerte-karsygdom og død. Den laveste dødelighed af hjerte-kar-sygdom findes hos dem, der forbliver slanke gennem hele livet. Årsagen til, at svær overvægt er forbundet med en øget forekomst af tidlig åreforkalkning, er overvejende, at svær overvægt er relateret til insulinresistenssyndromet med øget forekomst af de kendte risikofaktorer for hjerte-kar sygdom. KONJAK indeholder et naturligt kostfiber – glucomannan, der bidrager til vægttab, når det indtages som en del af en energireduceret kost.

Glucomannan udvindes fra konjakplanten (Amorphophallus konjac), der vokser i Asien, og er et vandopløseligt fiber, der har den egenskab, at det kan optage vand mange gange dets egen vægt. Når tabletterne opløses i maven, dannes en gelé, der fylder op i mavesækken, så du hurtigere føler dig mæt.

 

Valnødder nedsætter risikoen for diabetes og hjertesygdomme

Medicinstuderende fra Yale-Griffi n-Prevention Research Center i Conneticut peger på, at valnødder er med til at beskytte mod hjerte-kar-lidelser og forebygge diabetes. En forsøgsgruppe med BMI på mere end 25 og symptomer på metabolisk syndrom spiste 56 g valnødder dagligt i 8 uger. Det systoliske tryk blev reduceret, og blodkarfunktionen forbedret samtidig med, at tilsætningen af valnødder til kosten ikke førte til vægtøgning.

 

Når elskoven er helt hen i skoven

Åreforkalkning er mere hyppig og også mere alvorlig hos diabetikere. Det skyldes en kombination af for højt blodtryk og for højt kolesterol. Desuden ændres karvæggene i årerne, og høje blodsukkerværdier kan ændre de nervepåvirkninger, som har betydning ikke bare for hjertets funktioner, men også for blodforsyningen til kønsorganerne. Derfor har hver fjerde kvinde og op mod halvdelen af mændene med diabetes problemer med sexlivet. Det gælder både lysten til samleje og altså også evnen til rejsning, impotens.

Ny dansk forskning viser, at Arginin er lige så effektiv som viagra. L-Argiplex bidrager til hormonaktiviteten hos både mænd og kvinder, hvis kærlighedslivet trænger til et lille skub. L-Argiplex er en kombination af aminosyren, L-Arginin,vitaminer og mineraler, som er med til at vedligeholde normale slimhinder hos kvinden og som forbedrer blodtilførslen til både de kvindelige og mandlige kønsorganer.

Derudover bidrager LArginin også til et normalt energistofskifte, når der er behov for ekstra fysiske udfoldelser. L-Arginin findes naturligt i kosten, men som så meget andet, får vi ikke altid nok af det, kroppen har behov for. Forskningsresultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Endocrinology.

 

Svamp og betændelse dræber sexlysten

En del kvinder med diabetes er plaget af tilbagevendende skedekatar ofte af svampetype. Det giver kløe, svie og smerter ved forsøg p. samleje. Der kan også være tilbøjelighed til blærebetændelse. Mod eventuel blærebetændelse er Vitabutin stærkt betændelseshæmmende og indeholder Tranebær, der forhindrer bakterier i at sætte sig fast i blæren. Bakterierne bliver skyllet ud med urinen, før de når at udvikle sig til en infektion.

 

Sænk det farlige kolesterol med plantesteroler

Zerochol indeholder plantesteroler. Plantesteroler har vist sig at sænke kolesterolindholdet i blodet. Sænkning af kolesterolniveauet i blodet kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

 

Ny behandling halverer risikoen for at dø af hjertekar- sygdomme

En kombineret behandling bestående af en særlig selen-gær og det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 har vist sig at kunne reducere risikoen for hjerte-kar-relaterede dødsfald med over 50 % hos ældre. Samtidig ser behandlingen ud til at give hjertet et naturligt “boost”. Selen er et såkaldt sporstof, som er et naturligt forekommende stof, kroppen behøver i ganske små mængder for at kunne fungere. Selen styrer en række funktioner i kroppen, hvoraf nogle er vigtige for bekæmpelse af inflammation i karvægge.

 

Lecithin holder fedtstoffer flydende i kroppen og reducerer åreforkalkning

Mange mennesker er blevet fedtforskrækkede og skærer så mange fedtstoffer væk i kosten som muligt, men det er faktisk slet ikke det bedste for en sund livsstil. Det handler til gengæld om kvaliteten og mængden af de fedtstoffer, vi indtager. Den hollandske forsker Van Buchem har påvist, at hos mennesker med et lecithin-indhold i blodet på mere end 36 % af det totale fedtindhold, kan man ikke påvise åreforkalkning. Det kan man til gengæld hos personer, hvor lecithin-indholdet er på 34 % eller mindre. 

 

Fiskeoliers virkning på hjerte og blod

Ifølge store, kliniske afprøvninger skal der cirka 1.000 mg omega- 3-fedtsyrer til dagligt eller fiskemåltid flere gange ugentligt for at nedsætte risikoen for pludselig hjertedød samt for et nyt hjerteanfald hos patienter, der har haft en blodprop i hjertet.

Fiskeolie kan sænke både det systoliske og diastoliske blodtryk moderat. Ifølge sm. studier har fiskeolie måske en gunstig effekt på hjertekrampe. Cirka 1.000 mg omega-3-fedtsyrer dagligt reducerede dødeligheden hos patienter med hjertepumpesvigt i en større afprøvning. Fiskeolie kan øge HDL (det sunde kolesterol). Fiskeolie kan sænke blodets triglycerid blandt andet hos diabetikere. Kilde: Netdoktor

 

Hvidløg sænker blodtryk

En Cochrane-analyse fra 2012 bekræfter den gunstige effekt af at indtage hvidløgspræparater ved kredsløbssygdomme. Man ser tydeligt en sænkning af både systolisk og diastolisk blodtryk i omegnen af 10 mm Hg. S. døjer du med kredsløbsrelaterede lidelser anbefales motion, saltindtagreduktion og hvidløgspræparater med højt indhold af allicin fx Kwai.

(Stabler SN, Tejani AM, Huynh F, Fowkes C. Garlic for the prevention of cardiovascular morbidity and mortality in hypertensive patients. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD007653. doi: 10.1002/14651858.CD007653.pub2.)

 

Beskyttelse mod for højt kolesterol

Kolesterol Protect indeholder ud over kanel og policosanolstoffet hydroxytyrosol, som ikke blot sænker kolesteroltallet, det beskytter også mod harskningen af det dårlige kolesterol, LDL, i kroppen.

312 thoughts on “Hånden på hjertet og kredsløbet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *