Hjælp motivationen på vej

 

 

Vi ved, at det er godt for os, og at vi lever længere og bla bla bla. Ja, vi taler om træning. Når løbeskoene er lidt svære at snøre, så skal du måske starte med at hjælpe kroppen, så kommer motivationen helt af sig selv.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar 2020

 

Lad SUND-FORSKNING hjælpe dig. Fordelt på de næste fire sider får du tips til, hvordan du får dig selv sparket ud ad døren og ned i træningscentret eller ud på løbeturen. Du føler dig måske til tider helt skizofren, når den fornuftige, motionsglade del af hjernen undertrykkes af den dovne Netflix-elskende hjernedel. Du kigger ud ad vinduet, og det ser ud til, at alle andre mennesker er ude at løbe og ligefrem nyder det. Lad dig ikke narre, for alle har samme problem fra tid til anden, nemlig at bevare motivationen. Er der smertende led indblandet, ja, så bliver det ikke nemmere at finde motivationen til at få træningstøjet på.

 

Lad os starte fra grunden

Spiser du sundt og varieret, så du får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for? Et æble om dagen er ikke nok, hvis du skal ned og give den gas i centret. Du skal spise nok mad, og det skal være den rigtige mængde af kulhydrater, fedt og protein. Måske begår du en af de seks ernæringsfejl, når du træner:

  1. Du glemmer at tilpasse din måltidsrytme til din træning. Det er en videnskab at finde ud af, hvordan du skal spise, når du træner. Måske spiser du for meget, for lidt eller det forkerte, når du træner. Er du i tvivl om, hvordan du skal spise, når du træner, så opsøg en biopat/naturopath med speciale i sport og ernæring.
  2. Dårlig energifordeling mellem de såkaldte makronæringsstoffer protein, kulhydrat og fedt. Hvordan du skal sammensætte din kost kommer an på, hvad du træner. Træner du muskler og styrke, skal du indtage et højere niveau af protein. Træner du udholdenhed, såsom løb, skal du sørge for at spise rigeligt med kulhydrater. Igen: Er du i tvivl, så opsøg en dygtig behandler udi netop dine problemstillinger.
  3. Husk at spise frugt og grønt, men husk også dine fedtsyrer.
  4. Mange tomme kalorier. Fristes du af forskellige fitnessbarer, slik eller andre former for hurtig energi, så hav altid en banan med i tasken, eller lav en næringsholdig smoothie.
  5. Drikkevarer er fulde af sukker. Energidrikke i alle farver og former har indtaget landets træningscentre, men husk: Sluk altid tørsten i vand. De mange drikke er fulde af koffein og sukker og giver dig kun et kortvarigt energiboost. Vil du vide mere om energidrikke, så læs artiklen ”Energidrikke brænder dig af” på sund-forskning.dk.
  6. Spis, inden du skal træne. Husk din træningsmaskine har brug for benzin.

 

Når smerter stopper dig

Ledsmerter hjælper ikke ligefrem på motivationen. Gør det ondt i knæ, albuer, fingerled og andre led, så gør du klogt i at tænke i glucosamin, gurkemeje, ingefær og boswellia, og tilsæt MSM, som hjælper på optagelsen af glucosamin. Med Joint Complex fra Nordiq Nutrition får du alt det nævnte og ikke nok med det, så er glucosaminen i produktet vegansk! Hvilket mange sikkert har ventet på. Så lad os kigge lidt på, hvad de forskellige ingredienser kan gøre for dine led. Glucosamin indgår i bruskens proteoglykaner (grundsubstansen i bindevæv). Smerter i led kan skyldes, at du har begyndende slidgigt, hvilket ikke kun er forbeholdt ældre mennesker, da rigtig mange udvikler det, inden de er fyldt 40 år. Glucosamin hjælper til øget tilførsel af bruskens “byggesten” og kan modvirke brusknedbrydningen. Glucosamin kan også give den effekt, at når du fjerner irritation, hævelse, rødme og smerte fra et bruskholdigt led, vil du automatisk få sat en stopper for de sekundære skader og smerter, du måske har gået med i uger, måneder, ja, måske ligefrem år.

Mange smerter er kendetegnet ved inflammation, og her kan gurkemeje være svaret. Det hæmmer nemlig prostaglandiner og neutrofile leukocytter, som er en del af inflammationsbilledet.

Et andet kraftfuldt smertestillende middel til at bekæmpe smerte og betændelse er ingefær – især godt til ledsmerter. Ingefær – og ja, gurkemeje – er hver især begge kendte droger til smerter i muskler og led. Givet sammen, opstår der en synergieffekt, hvor urterne støtter hinanden i at skabe optimal inflammationshæmmende virkning i muskler, sener og led. Boswellia-ekstrakt har både forebyggende og hæmmende effekt, når vi taler inflammation, men det kan også virke smertestillende. I Joint Complex finder du desuden ”Nordiq Hormetic blend”, hvor udvalgte plantestoffer er sammensat, så de medvirker til at aktivere kroppens immunsystem såvel som rensefunktionen og energiproduktion på en helt naturlig måde.

 

Proteinpulver, når det er nemmest

Vi har nævnt det før her i magasinet, men nu gør vi det altså igen, nemlig proteinpulveret med navnet Nordiq Nutri-Sport fra Nordic Premium. Det er en ”lige til at gå til”-3-trins træningspakke, som egner sig til alle og også til dig, som endnu ikke er blevet veganer. Det er plantebaserede produkter, som du nemt kan smide i din smoothie eller bare i et glas vand, og det kan hjælpe dig før, under og efter træning.

 

Før træning

Løbeturen og turen i træningscentret kræver energi, og nogle gange kræver det mere end andre gange. Men du kan hjælpe kroppens energi lidt på vej med en halv teskefuld proteinpulver 30-60 minutter før, din træningssession starter. Kakaopulver og rødbede er to energibooster og kan nærmest kaldes en naturlig form for doping. Rødbede indeholder nitrat, som kroppen omdanner til nitrit. Blodårernes yderste forgreninger påvirkes af stoffet, så der strømmer mere ilt til musklerne. Du får dermed en bedre iltudnyttelse, der øger præstationsevnen under din træning.

Kakaopulvers høje indhold af magnesium giver din krop energi, reducerer stress, og det giver dig også en dosis af dopamin, som både forbedrer dit humør og din motivation uden nogen form for tilsætningsstoffer. Matcha er kendt for at være en stressforløsende superfood på baggrund af dets høje mængder af aminosyren L-theanine. Kortisol i kroppen reduceres og hjælper kroppen i balance. Matcha er også antiinflammatorisk, så det vil hjælpe dine muskler med at restituere efter træningen.

Alt det og andre gode sager, herunder ris- og hampeprotein, finder du i Pre-Workout.

 

Nordiq Nutri-Sport er veganske produkter, som hjælper dig før, under og efter træning.

 

Hold ud gennem hele din træning

Udholdenhedstræning kaldes også konditions- eller aerob træning. Det er en fællesbetegnelse for træningsformer, hvor et forholdsvis ensartet bevægelsesmønster gentages i en bestemt periode, fx løb, langrend, roning og svømning. Skal du holde ud i længere tid, kan solbær gavne dig. Solbær øger nemlig blodcirkulationen med op til 40 pct., og napper du en håndfuld solbær inden træning, kan du minimere risikoen for muskelskader og -betændelse. Algen chlorella er en lille energibombe, som med sit høje næringsindhold og rigdom på aminosyrer, kulhydrater, vitaminer og mineraler hjælper dig til at stå distancen.

I Endurance finder du solbær, chlorella og også rødbede, kakao og andre botaniske indholdsstoffer, som hjælper din krop under fysisk pres.

Hydration hjælper til med at hydrere og erstatte mistede elektrolytter, da det indeholder kokosvand i pulverform. Du, som træner over en time, kan få særlig gavn af det, da elektrolytter som kalium er nødvendige for at opretholde en god væskebalance.

 

Slap af, og lad kroppen restituere

Restitution er absolut lige så vigtigt som selve træningssessionen. Støt kroppen med gurkemeje, som har en antiinflammatorisk effekt, så dine muskler ikke føles helt så ømme dagen efter. De medicinske svampe cordyceps fik for alvor opmærksomhed i 1993, da kvindelige kinesiske atleter brød alle verdensrekorder og nævnte cordyceps som et essentielt bidrag til successen. Flere kliniske forsøg har da også vist, at cordyceps øger iltoptagelsen i de røde blodlegemer og forbedrer dermed den fysiske præstation, reducerer træthed og oxidativt stress.

Du får gurkemeje, cordyceps, hampe- og risprotein, chlorella og andet lækkert, når du slapper af efter din træning med 1-3 teskefulde Post-Workout i vand eller juice.

 

Serien Nordiq Nutri-Sport inkluderer produktet Magnesium, som indeholder magnesium malat. Magnesium er essentielt for din krops sundhed og hjælper dig til at restituere og støtter reparationen af bindevævet.

 

Betaler du for drømmen om den gode form?

Pengemændene bag landets fitnesscentre griner hele vejen ned til banken, når kalenderen viser start januar. For så boomer centrene med nystartede motionister, for nu skal nytårsforsættet udleves, og 20. gang er jo lykkens gang. Omkring 750.000 danskere er medlem af et fitnesscenter, men omkring 40 pct. er såkaldte inaktive medlemmer, og de passive kunder er de bedste kunder for centrene. Deres bidrag holder forretningen kørende, men de slider hverken på faciliteterne eller bruger det varme vand.

Måske er du blandt den store del, som betaler for drømmen om den gode form og bliver hængende i centrets register, men medlemskortet har ikke været oppe af pungen andet end et par gange. Så stop op nu, og tænk dig om!! Det er jo fjollet og ikke mindst spild af penge. Måske er fitnesscentret ikke stedet for dig. Tænk over, hvilke motionsformer som gør dig glad og får dig op af sofaen af lyst og ikke tvang.

 

Mange betaler for træningsmuligheden i fitnesscentre, så de ikke sættes i den udskældte bås af fysisk inaktive.

 

God søvn, god træning. God træning, god søvn.

Når du er dødtræt, så ligger motivationen til træning nok på et meget lille sted. Det kan faktisk også være decideret farligt at træne, hvis kroppen er meget træt. Du risikerer at gøre dine øvelser forkert, fx får du måske ikke spændt op i core, når du løfter en tung vægtstang, hvilken kan resultere i en rygskade. Kroppen skal være klar til træning, så træn heller ikke, hvis du har tømmermænd, er syg eller på anden måde er ”under the weather”.

Så god søvn og god træning er afhængige af hinanden. I Night Complex fra Nordiq Nutrition findes afstresningsmineralet nummer et, nemlig magnesium. Magnesium er for eksempel vigtigt for en god energiomsætning og er samtidig med til at sørge for, at musklerne kan slappe tilstrækkeligt af. Derfor kan magnesiummangel ofte resultere i muskelkramper, træthed og uro i benene.

Humle er desuden tilsat, som er en velkendt urt i Danmark, der ud over at virke beroligende også virker afstressende på vores immunforsvar. Humle indeholder alfasyrer, som kan nedsætte hastigheden af nogle af de enzymer, som er blevet overreagerende i immunforsvaret.

Meget mere finder du i Night Complex, herunder den helt specielle ”Nordiq Hormetic blend”.

Spis sundt, drik vand, og prøv at støtte kroppen med Nordiq Nutrition. Du er nu klar til at hive fitnesskortet op af pungen, snøre løbeskoene eller noget helt tredje. Motivationen skal nok komme helt af selv, når dopaminen belønner din hjerne, og du mærker, hvor glad og godt tilpas du bliver af din træning.

 

I ”Nordiq Hormetic blend” finder du en sammensætning af udvalgte plantestoffer, som medvirker til at aktivere kroppens immunsystem, rensefunktionen og energiproduktion på en helt naturlig måde.

 

2 thoughts on “Hjælp motivationen på vej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *