Hvis du har sukkersyge, skal du have dette stof

 

 

Det vitaminbeslægtede stof coenzym Q10 spiller efter alt at dømme en særlig rolle i forbindelse med diabetes. Undersøgelser viser, at diabetikere mangler stoffet, og det har en række gavnlige effekter, som netop er relevante for sukkersyge.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

De fleste kæder det vitamin-beslægtede stof coenzym Q10 sammen med mere energi til cellerne, sundere tandkød og forbedret hjertemuskelfunktion. Alt dette har i den grad noget på sig, men er du diabetiker, bør du også overveje at tage et tilskud, og der er der en række grunde til. Flere undersøgelser har nemlig vist, at type 2 diabetikere har lavere indhold af coenzym Q10 i blodet sammenlignet med ikke-diabetikere. Samtidig har de forhøjet blodsukker, øgede HbA1c-værdier (langtidsblodsukker) samt forhøjet niveau af forskellige biologiske markører for oxidativ stress. Oxidativ stress kan med tiden beskadige raske celler og væv og medføre en række komplikationer.

 

Coenzym Q10 er vigtigt

Ifølge en videnskabelig artikel, der blev offentliggjort i British Journal of Diabetes, kan tilskud af coenzym Q10 yde en målbar virkning i forbindelse med kroppens blodsukkerregulering, men kan også være af betydning for blodkarrenes funktion samt yde en beskyttende virkning mod skader på vitale organer. Stoffet ser ud til at være særlig vigtigt for personer, som tager kolesterolsænkende statiner og har non-alkoholisk fedtleversygdom.

 

Mindsker inflammation

Forskning viser blandt andet, at når patienter med non-alkoholisk fedtleversygdom indtager 100 mg coenzym Q10 dagligt i fire til tolv uger, sænker det niveauet af inflammationsmarkører og mindsker oxidativ stress. Man har ligeledes set, hvordan det specifikt reducerer markører for lever-inflammation og leverskade (herunder C-reaktivt protein).

 

Øget risiko med statiner

Relativt ny forskning viser, at personer, som anvender statiner, har en 46 % forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes. Statiner hæmmer ikke blot kroppens egen produktion af kolesterol, men også dens dannelse af coenzym Q10, der ligesom kolesterol produceres i leveren. Diabetes forårsaget af statiner sættes i forbindelse med reduceret blodindhold af det blodsukker-regulerende og fedtsyrenedbrydende protein adiponectin samt coenzym Q10. Man har ligeledes observeret sænket indhold af GLUT4 (glucose transporter type 4) – et protein, der hjælper insulin med at regulere blodsukkeret.

 

Forbedrer insulinfølsomheden

Forskning viser, at et dagligt tilskud af coenzym Q10 kan forbedrede såvel fastende blodsukker som langtidsblodsukker signifikant. Dette opnåede man med en daglig dosis på 200 mg. Det er også interessant, at en tilsvarende dosis indtaget i tre måneder reducerede inflammation og øgede insulinfølsomheden hos type 2 diabetikere med såkaldt neuropati. Dette er en tilstand, hvor diabetikeres nerver bliver beskadiget eller fungerer dårligt, så der opstår inflammation. Det kan give en række ubehagelige komplikationer og er derfor vigtigt at få bugt med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *