Hvorfor kan jeg ikke tabe mig?

Skærmbillede 2014-03-18 kl. 11.14.04

 

 

Er du fanget i en ond spiral, hvor du simpelthen ikke kan få styr på din vægt, fordi du hele tiden har trang til sødt? Her er en forbavsende enkel løsning.

 

Af Bjørn Falck Madsen.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk forår 2012

 

Du har lige spist, men allerede kort tid efter har du en helt ustyrlig lyst til at gå ombord i den pose matador-mix, der ligger i skabet. Havde det ikke været for den forbandede sukkerafhængighed, ville du let kunne tabe dig, men uanset hvor ihærdigt du forsøger, kan du ikke styre den søde tand. Jamen, vidste du, at din trang til sødt kan skyldes noget så elementært som underskud på chrom?

 

Stabiliserer blodsukkeret

Chrom er et mineral, som findes i føden. De færreste af os tænker over dette stof i dagligdagen, specielt fordi der ikke skrives ret meget om det, men måske burde vi tage det lidt mere seriøst, for det har en større betydning, end man lige forestiller sig. En af chroms meget vigtige opgaver er at stabilisere blodsukkeret. Det virker som såkaldt ”co-faktor” og hjælper insulin med at transportere sukkeret fra blodet ind i cellerne. Insulinet kan faktisk slet ikke virke uden chrom, så det er et stof, vi er nødt til at få i tilstrækkeligt høje mængder.

 

Hvor meget behøver vi?

Et problem er, at dansk gennemsnitskost ikke indeholder den mængde chrom, som ifølge nogle eksperter er nødvendig (100- 200 mikrogram). Et andet problem er, at de fleste ikke kender symptomerne på chrom-mangel og derfor ikke reagerer på dem. Da chrom er et relativt harmløst stof uden nævneværdige bivirkninger, er det imidlertid let at eksperimentere med. Hvis du har et eller flere af nedenstående symptomer, kan du med fordel forsøge at tage et chrom-tilskud på 100 mikrogram dagligt i 2-4 uger og se, om det hjælper.


Symptomerne på chrom-mangel er:

• træthed (især om eftermiddagen og ud på aftenen)

• irritabilitet

• rystende hænder

• vægtproblemer

• trang til slik

• svimmelhed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *