Kysseklar til misteltenen?

 

 

Julen er hjerternes fest, og derfor skal du da give den ekstra gas sammen med kæresten under misteltenen. Helst uden forkølelsessår på læben og gerne med en lækker farve til at fremhæve dine kysseklare læber.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019

 

Stilletter, rød kjole, nissehue … og så lige et kæmpe forkølelsessår pladask på læben. Alt spiller, og så kommer irriterende Herpes HSV-1 ind og ødelægger det fuldendte. Forkølelsessår er en meget almindelig, men meget smitsom sygdom forårsaget af herpes. HSV-1 er den hyppigste og er som regel begrænset til mund og læber.

Herpesudbrud viser sig som små blærer, der forholdsvist hurtigt brister. Herefter kommer der sårdannelse, og såret forsvinder senere af sig selv.

 

Jeg kysser dig om en uge

Vi håber, at din fyr er tålmodig anlagt, hvis han skal vente så længe under misteltenen. Men udbrud af HSV-1 varer desværre typisk mellem syv og 10 dage, men herefter ser dine læber normale ud igen. Der kommer heldigvis ikke ardannelse efter infektionen.

Som vi skrev ovenfor, så er forkølelsessår en af de mest almindelige infektioner i befolkningen. Faktisk er næsten alle danskere smittet med virus, men det er kun omkring hver femte, som generes af tilbagevendende udbrud.

Er du blandt de uheldige, så kender du sikkert alle faresignalerne. Svien, prikken eller brænden på læben er ofte en indikation på, at et nyt udbrud er under optræk: Sæt ind nu! Du kan nemlig stadig nå at behandle, inden infektionen har fået overtaget. Spirulinaalgen har vist sig at have antibakterielle og antivirale egenskaber og kan derfor forbygge et forkølelsessår.

 

Lad algen redde dit lækre jule-dig

Spirulinaalgens antibakterielle og antivirale egenskaber kan forebygge forkølelsessår. Forkølelsessår kommer, når celle efter celle invaderes af virus. Polysakkariden fra spirulina kan stoppe virus. Ud over at stoppe herpesvirus’ invasion af cellerne har polysakkariden også en bakteriehæmmende virkning. Bakterier følger jo som ofte efter virus.

Læs mere om spirulinas gavnlige virkning på forkølelsessår: Søg ”forkølelsessår” på www.sund-forskning.dk.

 

Faktaboks

Hvad kan du gøre, hvis du har herpes?

Hold dig rask! Forkølelsessår kommer typisk i forbindelse med en fysisk sygdom som forkølelse. Spis sundt, drik vand, og dyrk motion – tre gode ting til immunforsvaret. Sørg for at få de vitaminer og mineraler, som din krop har brug for. Kosttilskud med stærke vitaminer og mineraler er med til at støtte op om immunforsvaret.

Undgå stærkt sollys. Rådet er ikke så relevant her i december, men tænk over det til sommer.

Stress. Kig på din hverdag – har du måske lidt for mange bolde i luften?

Måske har du bare menstruation og er blandt dem, som oplever at få udbrud i den forbindelse.

 

Det må godt være pænt …… at forbygge og behandle forkølelsessår.

Ocean Kiss indeholder det videnskabeligt dokumenterede spiralin, som er udvundet af mikroalgen spirulina. Men da tørre og revnede læber giver lettere adgang for et nyt udbrud af forkølelsessår, så giver Ocean Kiss også dine læber pleje – samme stift indeholder nemlig mandel- og jojobaolie. Som et ekstra plus så er læbeplejen gjort super sexet. Du kan nemlig få Ocean Kiss i fire skønne farver: classic red, coral pink, dark red (perfekt julefarve) og nude.

Ocean Kiss er fri for parabener, silikoner og kemiske konserveringsmidler og lavet på naturlige ingredienser.

 

Faktaboks

Lidt ekstra bonus om spirulina. Spirulina har uanede gavnlige virkninger og beskytter mod aldring af huden. De føromtalte polysakkarider i spirulina øger dannelsen af kollagen i menneskelige hudceller med op til 36 %. Kollagendannende celler spiller jo en afgørende rolle i hudens aldring.

OBS! Det skal være den tyske, specialfremstillede spirulina, du skal bruge, hvis du vil sikre dig et våben mod herpes.

 

Fingrene væk fra juleknasen

Oplever du hyppige udbrud, så er det måske dit indtag af fødevarer, som indeholder aminosyren arginin, såsom chokolade og nødder, som er synderne. Så måske skal du holde lidt igen med nødder og chokolade, selv om det er surt, især i juletiden!

Trigger du din herpes med de to lækre sager, så kan du måske få glæde af at tage et kosttilskud med lysin, som Natur-Drogeriet har som kosttilskud.

 

Faktaboks

Hold læberne fugtet året rundt. Husk derfor at fugte indefra, og gør det med vand, så du holder kroppen hydreret.

 

Faktaboks
Døjer du med herpes, kan det gavne dig at spise mad med et højt lysinindhold. Vil du helst spise vegetarisk, så velbekomme:

Avokado, ananas, banan, canteloupe, grønne bønner, gulerod, linser, ris, rødbede, røde bønner, salat, sojabønner, æble, ærter og ølgær.

Er du under et herpesangreb, så hold dig fra madvarer, som indeholder arginin, såsom:

Appelsin, blåbær, boghvede, havre, hvede, kikærter, kokos, mandler, nødder, rosiner, sesamfrø. Chokolade og gelatine samt kaffe, kakao, øl og sodavand bør du også holde lidt igen med, hvis du lider af herpes.

 

388 thoughts on “Kysseklar til misteltenen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *