Ny forskning forklarer måske tab af hjernens ”datakraft” hos ældre

Ældrehjerne

 

Det er ingen hemmelighed, at hukommelsen og evnen til at koncentrere sig daler med alderen, og det går ekstra hurtigt hos gamle mennesker. Men hvad er forklaringen? Det har australske forskere et bud på, og hvis de har ret i deres teori, er løsningen enkel.

Af Bjørn Falck Madsen
 

Selvom der findes gamle mennesker med hjerner så skarpe som et barberblad, er det nærmere undtagelsen end reglen. I langt de fleste tilfælde går det ned ad bakke med vores mentale evner, efterhånden som der kommer flere lys i kagen, og det kan der være mange forskellige årsager til. Men et hold australske forskere fra Flinders University i Adelaide har offentliggjort en ny undersøgelse, som peger på lavt indhold af C-vitamin i blodet som en mulig forklaring.

På grænsen til skørbug

I undersøgelsen, som er udført på 160 patienter fra 75 år og opefter, sammenlignede forskerne forsøgsdeltagernes kognitive evner og C-vitaminindhold i blodet. 91 ud af de 160 patienter (56,9 pct.) havde kognitiv forringelse, og 42 af de 160 patienter havde et C-vitaminindhold i blodet på mindre end 11 mikromol/L. Det er under den grænseværdi, hvor skørbug normalt kan optræde. Man ved i forvejen, at især ældre let kommer i underskud med C-vitamin, da de ikke altid får en kost, som er tilpas sund og varieret.

Mangel på C-vitamin påvirkede hjernen

Ifølge forskerne var de kognitive evner hos de deltagere, som manglede C-vitamin, markant ringere end hos dem med højere indhold af vitaminet. Efter grundigere analyser, hvor der blev taget højde for en række andre relevante faktorer, kunne forskerne se, at risikoen for kognitiv forringelse var næsten tre gange højere hos dem med mangel på C-vitamin. Der er med andre ord tale om en særdeles stærk sammenhæng. Forringede kognitive evner indebærer typisk, at personer har svært ved at huske, koncentrere sig eller tage beslutninger selv.

Bakkes op af dansk forskning

Selvom det australske forsøg ikke leverer et uigendriveligt bevis på, at mangel på C-vitamin er årsagen til kognitiv forringelse, er der dog en del, der tyder på en sammenhæng. Tidligere dansk forskning ledet af professor Jens Lykkesfeldt fra Københavns Universitet har vist, hvor vigtigt C-vitamin er for normal hjerneudvikling. I forsøg med marsvin demonstrerede Lykkesfeldt og hans forskningskolleger, at selv moderat mangel på C-vitamin hos gravide hunmarsvin resulterede i, at de fødte unger med 30 procent færre hjerneceller og markant ringere hukommelse.

Kan fås som lægemiddel

Sjovt nok har mennesker og marsvin det tilfælles, at de i modsætning til stort set alle andre pattedyr ikke selv er i stand til at danne C-vitamin i kroppen. Vi er nødt til at have det fra kosten. Nogle af de bedste kilder til C-vitamin er ting som blandt andet hyben, kartofler, grønkål og citrusfrugter. Man kan også få højdoserede C-vitaminpræparater som for eksempel Bio-C-Vitamin med 750 mg af vitaminet i hver tablet. Netop Bio-C-Vitamin indeholder en syreneutral C-vitaminkilde, der hedder calciumascorbat og er skånsom mod maveslimhinden. Det kan være en fordel for dem, der oplever gener ved at tage højere doser af vitaminet dagligt igennem længere tid.

Kilde: Antioxidants, marts 2022  

One thought on “Ny forskning forklarer måske tab af hjernens ”datakraft” hos ældre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *