Oxidativt stress og antioxidanter

 

 

Vi oplever nok alle sammen perioder med lidt for meget stress i hverdagen. Men har du mon også hørt om oxidativt stress?

 

Af Marianne Palm

 

Hvis ikke – så giver vi her et lille input til forbindelsen mellem din tarms mikrobiota og din hjerne. Her spiller oxidativt stress nemlig en vigtig rolle for at bevare et sundt sind og velfungerende kognitive funktioner.

Oxidativt stress er en kemisk reaktion i kroppen, hvor der sker en overførsel af elektroner mellem atomer eller molekyler i kroppen. Oxidativt stress er et livsvilkår og kan ikke undgås. Men udvikler oxidativt stress sig til en kædereaktion, der skaber frie radikaler, kan der opstå problemer.

Frie radikaler laver skader på vores DNA, celler og cellemembraner, og frie radikaler har bl.a. betydning for, hvordan vi ældes og udviklingen af degenerative sygdomme.

Vi kan forsøge at nedsætte mængden af oxidativt stress og på den måde undgå, at der sker for meget skade på vores celler. Ved at vælge en livsstil, hvor du styrker din krop mod for meget oxidativt stress, styrker du også din aldring og kognitive funktioner.

Antioxidanter beskytter din krop mod oxidativt stress. Antioxidanter finder du især i grøntsager, bær, frugt, nødder og fuldkorn.

I sidste udgave skrev vi om et vindrue- og blåbærekstrakt med højt indhold af antioxidanter. Det er dog også en god idé at tilføje masser af antioxidanter i din kost – hermed et bud på en lækker blåbærsmoothie, der både gør noget for din mikrobiota og indeholder gode antioxidanter – god fornøjelse😊

 

Blåbærsmoothie:
  • 150 g frosne vilde blåbær
  • 50 g frisk spinat
  • 50 g frossen broccoli
  • 1 håndfuld mørke vindruer
  • Saft fra ½ citron
  • Friske mynteblade
  • 2 spsk. chiafrø
  • Vand eller plantemælk efter behov, alt afhængigt af, hvor flydende/tyk du ønsker smoothien.

 

Sådan gør du

Kom alt i en blender, og blend. Smag til med mynte og citron.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Ældste
Nyeste Mest liked
Inline Feedbacks
View all comments
Lea
1 år siden

Hej
Dejlig smoothie – tak for en god opskrift. Jeg har brugt almindelige blåbær – kan ikke finde “vilde” blåbær i mit lokalområde. Er der forskel på næringsindhold i “vilde” og almindelige blåbær?
Mvh. Lea

Last edited 1 år siden by Lea
Marianne Kjelgaard-Hansen
9 måneder siden
Reply to  Lea

Vilde blåbær findes på frost i mange dagligvarebutikker. Tjek navnet: Vaccinium myrtillus i ingredienser

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x