BBQ

 

Nu rabler det for redaktøren, skal vi høre om BBQ i sund-forskning, ovenikøbet midt om vinteren? Nej, det skal vi ikke, men vi skal klædes på med masser af sund energi fra B-vitaminer og Q10.

Så allermest BB og en lille smule Q. BBQ

 

Af Marianne Palm

 

Nogle pensler gris og ko med BBQ-sovs. Dyrerygge er fyldt med proteiner, en hel del animalske fedtstoffer, måske du hælder godt med sovs på, og, hvis man er heldig, en lille salat på sidetallerkenen. Det smager sikkert godt, men det er ikke særlig sundt.

Hvis du skal leve det liv alt for ofte, må du klæde dig på til opgaven. For alle de animalske proteiner, de grillbrankede fedtstoffer, og måske en færdigkøbt BBQ-sovs, kalder på et overskud af B-vitaminer og Q10.

Lad os lige kigge på B-vitaminerne først

Fælles for dem alle er, at de indgår sammen med et væld af andre næringsstoffer i vores evne til at nedbryde de tre store næringskilder: proteiner, fedtsyrer og kulhydrater. Har vi ikke B-vitaminer til rådighed hver eneste dag, året rundt, vil din krop have små eller store problemer med at nedbryde maden og udnytte den energi, som er den egentlige grund til, at vi overhovedet spiser.
Nu tænker du, at kæden er hoppet af for redaktøren, for vi spiser jo især, fordi vi gerne vil være mætte, og her i Danmark åbenbart også, fordi det er hyggeligt at spise.

Men det er en vildfarelse af de helt store, for det handler altså allermest om, hvad der foregår på celleplan.

Kig på vedlagte tegning. Er du flittig læser af sund forskning, har du set den et utal af gange før. Nu tager vi endnu en tur rundt i den såkaldte Krebs cyklus, som også kaldes citronsyrecyklus.

Læg mærke til alle de steder, hvor der er sat pile ind – alle steder er der nævnt et eller flere B-vitaminer, og så er alt jo så ligetil: De skal bruges til, at vi kan danne ATP, et fagord for energi, og B-vitaminerne og Q10 støtter hinanden i arbejdet. Så langt så godt.
Hvad der ikke fremgår af tegningen, er, at alle B-vitaminer, ud over at være fælles om ovennævnte, også har deres eget lille job at varetage rundt om i kroppens organer.

Her kommer de vigtigste nøgleord:

  • B1 – mental energi – spis dem, hvis du altid skal være ”på” mentalt
  • B2 – muskelopbygning, hud, hår og negle
  • B3 – søvnvitaminet og en stabil psyke, kredsløb
  • B5 – regulering af mavesyre, vigtig for binyrerne, har antihistamin virkning
  • B6 – immunforsvar, nerve- og hormonsystem samt huden
  • B8 – skønhedsvitaminet, fyldigt hår, glat hud og stærke negle
  • B9 – i dag kaldet folinsyre, et must-have for alle gravide, bloddannelse og immunforsvar
  • B12 – vigtigt for vegetarer og især for veganere, er virkelig vigtigt for de fleste af kroppens funktioner

Der findes andre stoffer, der tidligere var klassificeret som B-vitaminer, men i dag ikke længere betragtes som B-vitaminer. Det er B10, B13, B15 og B17, som dog stadig alle har en væsentlig virkning i kroppen. B15 hedder i dag cholin, som du måske har hørt om som støtte til lever og omsætning af fedtstoffer. Læs meget mere på www.sund-forskning.dk og www.biosym.dk


Spis rigeligt med B-vitaminer, især hvis du er fortravlet og ikke får særlig meget mad

De er nødvendige overalt i kroppen, og du kan roligt spise dem som tilskud, da overskydende B-vitaminer blot ryger ud med urinen. Den kan derfor også blive meget mørkegul tangerende til det grønne. I så fald skal du skrue lidt ned for kosttilskuddet.

Af de gode gamle B-vitaminprodukter på de danske helsehylder er Omni-B Active en af mulighederne.


Indholdet er også beskrevet på Biosyms egen hjemmeside:

”Kosttilskuddet Omni-B Active indeholder alle typer B-vitaminer og egner sig til alle, der oplever træthed eller mangel på energi i det daglige, da indholdet af bl.a. vitaminet B12 mindsker træthed og udmattelse.

B6, B12 og niacin bidrager til nervesystemets normale funktion og bidrager til et normalt energistofskifte. B6, B12 og folsyre bidrager sammen med cholin til en normal omsætning af homocystein. Cholin bidrager ydermere til at vedligeholde en normal leverfunktion samt omsætning af fedtstoffer. Endeligt kan det nævnes, at Omni-B Active er oplagt til personer, der ønsker normalt hår og hud grundet indholdet af bl.a. vitaminet B2 og Biotin, som netop støtter normalt hår og hud og samtidig findes i de fleste beauty-produkter.

I Omni-B Active er B2, B6, Folsyre og B12 tilsat i en bestemt aktiv form, hvilket gør, at de ikke først behøver omdannes, men kan optages direkte.


En tablet på etiketten, men du må gerne tage to

Der er et pænt indhold af alle B-vitaminerne i produktet, hvor du på etiketten kan læse, at du kan tage en tablet, men en hilsen her fra redaktionen, i snevejr, hvor nogle længes efter sommerens BBQ, kan du roligt tage to kapsler dagligt, hvis du er kørt flad på manchetterne og mangler energi til den sunde mad.

Suppler gerne med Q, altså Q10 fx Omni Q10 Energy, der med 100 mg Q10 kan få dig op af stolen og skabe energi gennem bevægelse af hele kroppen, hvad enten den er på vej hen til grillen eller på gåtur i det grønne.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x