Udsigt til høfeber

høfeber

 

Er du en af de mange danskere, der lider af høfeber, skal du være ekstra opmærksom nu. Foråret er på vej, og tiden for høfeber er begyndt. Fra Dansk Meterologisk Institut (DMI) kan du modtage daglige pollenvarslinger via email. DMIs sæsonprognose for Danmark for marts-maj 2006 viser øget sandsynlighed (40%) for en middeltemperatur over det normale for perioden, samt tilsvarende reduceret sandsynlighed for en middeltemperatur under (13%) eller nær det normale (47%) for perioden (ref. 1 og 2). Antallet af soltimer, mængden af nedbør og blæst påvirker forekomsten af pollen i luften, og har du høfeber, skal du være klar til at forebygge dine gener.

 

Pollenvarslinger via email

Mange danskere abonnerer på DMIs daglige pollenvarslinger via email, som er til stor hjælp for de utroligt mange, der plages af typiske høfebersymptomer fra næsen (kløe, nysen, snue eller tilstoppet næse) eller øjnene (kløe, løber i vand, røde eller hævede). Samtidig bringer medierne dagligt meldinger om de forventede ændringer i pollenniveauerne, så du og de tusindvis af andre høfeberramte kan tage jeres forholdsregler.

 

3 typer af høfeber

Høfeber optræder i 3 forskellige former: Forårs-, sommer- og efterårshøfeber. Forårshøfeber skyldes træpollen fra fx birk, el, elm og hassel. Disse pollen findes i luften i marts-maj, hvor træerne bestøves. Forårshøfeber giver ret kortvarige, men intense symptomer. Et enkelt birketræ afgiver over 1 mio. pollen i løbet af en sæson! Sommerhøfeber er den hyppigste form for høfeber i Danmark og skyldes græsser. Optræder i juni-juli, værst omkring Skt. Hans, hvor luften kan være tyk af græspollen. Efterårshøfeber kulminerer fra august til september og volder sjældent de store problemer. Mange mennesker har en kombination af flere former for pollenallergi.

 

Røde øjne og nyseture

Hovedsymptomet er kløe i øjne og næse, hvilket resulterer i nyseture, kraftigt næseflåd og tåreflåd samt tilstoppethed med hæmmet luftpassage.

 

Høfeber vs. Vejrudsigten

Hvis du er én af Danmarks ca. 1 million høfeberramte – er vejret af stor betydning! Det er jo som bekendt svært at spå om fremtiden, men en indikation kan du finde hos Danmarks Meteorologiske Institut allerede her i årets første måneder. Høfeberplagen kan allerede starte i årets første måneder – og strække sig mange måneder frem. Pollenallergi giver typisk symptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september. I det tidlige forår huserer pollen fra el eller hassel, hvorefter birkepollen gør sin entre. Om sommeren er det græspollen, mens sensommeren byder på bynkepollen og sporer fra skimmel-svampe. Du kan læse mere på www.dmi.dk/dmi/index/danmark/akt_saesonprognose/den_aktuelle_saesonprognose.htm Kilde: Mezina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *