Selenmangel og barnløshed

 

 

Sædtallet hos mænd i Nordamerika, Europa, Australien og New Zealand er kraftigt dalende ifølge en ny undersøgelse. I virkeligheden er det dog ikke sædtallet, men antallet af sunde og raske sædceller, det er vigtigt at se på. Her kommer selen ind i billedet som en nyt-tig brik.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Ifølge en ny undersøgelse, som er offentliggjort i Human Reproduction Update, er der sket et fald i sædtallet på knap 60 % hos vestlige mænd i løbet af de sidste 40 år. Det harmonerer ganske fint med det stigende barnløshedsproblem, man ser rundt omkring i verden. Den store meta-analyse er udført af forskere fra Hebrew University of Jerusalem og er baseret på en grundig gennemgang af 185 studier med i alt 42.935 mænd.

 

Man bør se på sædcellers sundhed

Det interessante spørgsmål er, hvorfor man ser på sædtallet – altså antallet af sædceller – når det intet siger om, hvorvidt sædcellerne er i stand til at befrugte ægget eller ej. Der kan nemlig være DNA-fejl, som forårsager deformiteter, der bevirker, at ellers levedygtige sædceller ikke er i stand til at svømme. I virkeligheden er det langt mere relevant at se på antallet af normale, sunde og raske sædceller med fuld funktionsduelighed, da det giver et langt mere brugbart billede af chancerne for befrugtning.

 

Sædceller behøver selen

Her kommer selen ind i billedet. Stoffet har en afgørende rolle i forbindelse med dannelsen af normale sædceller, hvilket blandt andet har noget at gøre med selens betydning for særlige selenoproteiner, der beskytter mod DNA-fragmentering. Det er disse DNA-fejl, som kan føre til fejlkonstruerede sædceller, der ikke kan udføre deres eneste og absolut vigtigste opgave – nemlig at svømme frem til ægget og befrugte det.

 

Forsøg har bevist effekten

Inden for landbrug og veterinærmedicin er man udmærket klar over, hvor vigtigt selen er for dyrs reproduktionsevne, og stoffet tilsættes af samme grund til foderblandinger. Der findes faktisk også humanforsøg, der viser, hvordan selen hjælper mænd med nedsat fertilitet. Det fremgik blandt andet af en undersøgelse, som den skotske forsker Alan MacPherson offentliggjorde i 1998 i British Journal of Urology. Her påviste han, at tilskud af organisk selen (præparatet hed Bio-Selen + Zink) øgede antallet af levende sædceller og samtidig forbedrede sædcellebevægeligheden. Som resultat blev 11 procent af forsøgsdeltagerne efterfølgende fædre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *