Sundhed til underlivet frem for bakteriel vaginose og andre fortrædeligheder

Nervotib og søvn

 

Verden står overfor et væld af multiresistente bakterier, og i et par årtier har man søgt efter løsninger, hvor man så vidt som muligt kan undgå brugen af antibiotika. Det har de fleste sikkert mærket hos lægen; den samme villighed til at udskrive penicillin er ikke længere til stede, fordi det på længere sigt er nødvendigt at reservere antibiotika til særlige problemer med helbredet, hvor man ikke kan komme uden om at anvende den livsvigtige antibiotika.

Af Marianne Palm

I forsøget på at finde nogle andre brugbare løsninger har man gennem studier vist, at bl.a. hvidløg og grapefrugtkerneekstrakt kan være effektive til at hjælpe kroppen mod skadelige bakterier og svampe. Man ved i dag, at det er denne viden om biofilm og den såkaldte quorum sensing, der som metode kan vise sig at være den bedste løsning. Her kan man tilsyneladende fjerne bakteriernes biofilm med mælkesyrebakterier, ekstrakter af urter og krydderier, så bakterierne ikke længere kan kommunikere med hinanden. Det hindrer også bakterier og skadelige svampe i at gemme sig i lagene af biofilm, og deres evne til at formere sig bliver kraftigt nedsat.

Ordbog
Biofilm: Du har mærket den, hvis du en dag har glemt at børste tænder om aftenen. Om morgenen ligger der et lag slim på tænderne.

Quorum sensing: Bakteriernes kommunikation i biofilmen.

Bakteriel vaginose, et uddrag fra Statens Serum Institut

Bakteriel vaginose (BV) er en ændring i skedens normale bakteriesammensætning, der fører til øget udflåd og fiskeagtig lugt af skedesekretet. BV skyldes en overvækst af anaerobe bakterier som fx Prevotella, Gardnerella og Mobiluncus.

BV er den hyppigste årsag til unormalt vaginalt udflåd hos kvinder. Halvdelen af kvinder med BV oplever dog ingen symptomer.

Kvinder med BV har øget risiko for at blive smittet med visse seksuelt overførbare infektioner som gonorré, klamydia og herpes. De har også øget risiko for komplikationer efter gynækologiske operationer og i forbindelse med graviditet.

(Kilde: Statens Serum Institut)

Ikke et nyt studie men meget overbevisende

I et studie fra 2010 delte man 80 kvinder op i to grupper. Den ene gruppe fik metronidazol, mens den anden gruppe fik metronidazol i kombination med probiotika-kapsler. Gennem analyser af pH-værdi, mikroskopi, diverse undersøgelser og spørgeskemaer så man både under behandlingen og tre til syv dage efter behandlingen, at begge metoder var lige effektive, hvad vaginalt ubehag og ildelugtende udflåd angik, men der var alligevel en forskel, når man gik ned i detaljen i spørgeskemaerne. Her kunne man se en signifikant forskel, hvor 96 pct. af kvinderne oplevede fuld symptomfrihed efter behandlingen med kombinationen metronidazol/probiotika, mens kun 53 pct. af kvinderne i gruppen, som kun fik medicin, fik samme symptomfrihed efter behandlingen. (P=0,05)

(Kilde: Tafazzoli HH, et al., J Womens Health, Issues Care 2014, 3:3, http://dx.doi.org/10.4172/2325-9795.1000146)


Konklusion

Sagt på almindeligt dansk kan det i den grad være en fordel at anvende mælkesyrebakterier i kombination med medicin mod bakteriel vaginose, og selvom forsøget ikke har strakt sig over flere måneder efter selve behandlingen, kan man formode, at antallet af angreb af bakteriel vaginose, der indebærer et ildelugtende, kløende og meget generende problem, kan forebygges ved fx at spise Bio-Kult Candea. Prøv kapslerne, ikke kun ved angreb men i et par måneder hvert år, især i perioder med mere sexuel aktivitet, i perioder med antibiotikabehandling, eller hvor du lettere får angreb af candida-svampen, fx på grund af våde bikinier eller vinterens tætsiddende tøj.


100 millioner mælkesyrebakterier i din vagina
vil gerne have hjælp fra mælkesyrebakterier, og sammen med to droger, der har vist sig at bryde den biofilm, som bakterier danner, og som svampe kan få lov at gemme sig i, får du en mulighed for at komme hurtigst muligt tilbage i en sund symbiose i dit underliv.

Selvom vagina kun er omkring 8-12 centimeter lang, har man opdaget, at i den yderste tredjedel af vagina er der en anden sammensætning af mikrofloraen. Her er det lactobacillus-arterne, der helst skal dominere, og de er flere forskellige om buddet: Lactobacillus crispatus, L. gasseri, L. iners og L. jensenii, og ingen af dem dominerer nogen af de andre i et sundt miljø. Tværtimod hjælper de hinanden med at holde andre problemer i skak, og et dysbiotisk forhold er set ved forskellige problemstillinger som fertilitetsudfordringer, HPV og sygdomme efter overgangsalderen, der delvist er styret af østrogenunderskud i slimhindens vægge.

I Bio-Kult Candea finder du syv unikke stammer af levende bakterier sammen med hvidløg og grapefrugtekstrakt, en 3-i-en-kombination målrettet problemerne i tarm, blære og underliv. Blæren vender vi tilbage til i næste nummer af sund-forskning.

Kapslerne kan åbnes og drysses på maden eller blandes i en drik.

Til dig, der gerne vil vide mere om biofilm og quorum sensing