Vegansk solskinsvitamin til de mørke vintermåneder

 

 

Du danske sommer … hvad kan vi bruge dig til? Ikke så meget – regn, blæst og mørke dage giver os ikke den mængde D3-vitaminer, vi har brug for. Skønt, at vi kan tage vitaminet som tilskud og endda i en 100 % vegansk udgave, da indholdet er plantebaseret, og kapslen er fremstillet af tang.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Knogleskørhed, muskelsmerter, svagt hjerte, dårligt kredsløb og træthed er eksempler på, hvad D–vitaminmangel kan resultere i. Så ja, det er ret vigtigt, at din krop indeholder nok D-vitamin.

D3-vitamin er den naturlige form for D-vitamin, som dannes i huden, når solen står højt i sommermånederne.

Siger du nej tak til fisk, fiskeolie, æg og mælkeprodukter, som indeholder D3-vitaminet, så er det helt okay. Du skal nok klare dig alligevel. Du behøver nemlig ikke spise dyr for at være sund og få dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Men tilskud med B12, D3 og til tider jern kan være nødvendigt. Husk dog at tjekke, om kapsler og indhold er vegansk. Mange kapsler er lavet af kalve eller grisegelatine.

Du kan som vegetar og veganer spise dig til mange vitaminer og mineraler. Dog kan det være nødvendigt at tage B12, D3 og til tider jern som tilskud.

 

Sol, sol kom nu frem

Solen er den vigtigste kilde til D3-vitaminet, men med regnfulde somre og mørke vintermåneder kan det være svært at få behovet dækket. Når solen skinner højt på himlen i længere tid, ophober du D-vitaminer i kroppen, så du kan klare dig igennem vinteren uden at komme i mangel. Men da solens stråler er skarpe og kan være skadelige på andre måder, så benytter vi solbeskyttelse. Vi nedsætter dog optaget af D-vitamin med 90 %, når bare vi bruger en faktor 8. Det kan derfor være klogt at tage et tilskud, hvis sommerdagene er få, og der bruges solcreme, når solen titter frem.

Solen er din ven og giver din krop mange gode næringsstoffer. Men sol dig med fornuft og undgå forbrænding. Søg skygge, hvis solen brænder, og lad være med at ligge i timevis i solen, klistret ind i faktorcremer.

 

Husk: Det er en risiko frem for en dyd at undgå solen om sommeren.

 

Rent biokemisk, så er D-vitamin et hormon, som huden danner, når den påvirkes af solen. Uanset om D-vitamin betragtes som et hormon eller et vitamin, så er den gavnlige effekt ikke til at tage fejl af.

 

Føles vægtstangen tungere om vinteren?

Træner du? Så har du måske oplevet, at din præstationsevne ændrer sig over vinteren. Buddet fra flere kanter er, at det kan skyldes ændringer i mængden af kroppens D-vitamin, da solen er fraværende hen over vinteren. D-vitamin har en direkte og indirekte påvirkning af muskelvævet. Direkte, når D-vitamin optages i muskelvævet og igangsætter forskellige processer, hvilket sker gennem D-vitaminreceptorer i musklerne. Indirekte sker det i muskler og knoglemassen, at D-vitamin regulerer kroppens calciumindhold.

Døjer du fx med vedvarende muskel- og knoglesmerter, så er der stor risiko for, at du mangler D3-vitamin. Vitaminet spiller nemlig en betydelig rolle i forbindelse med optagelse af den calcium, som vi får via kosten. Calcium er vigtigt for blandt andet opretholdelse af knoglemassen, og er du i underskud af calcium, øger du risikoen for at udvikle knogleskørhed.

Har du længe haft ondt i muskler og led, så er det en god ide at gå til lægen og få målt D-vitamin-indholdet i din krop.

Døjer du med vedvarende muskel- og knoglesmerter, så mangler du måske D3-vitamin. Vitaminet spiller nemlig en betydelig rolle i forbindelse med optagelse af den calcium, som vi får via kosten.

 

Tikkeapparatet har brug for solskin

D3-vitaminet er også nødvendigt for dit hjerte og kredsløb. Her må vi nævne den storstilede analyse, foretaget af Københavns Universitet og Herlev hospital i 2012. I 29 år blev 10.000 danske mænd og kvinder fulgt som en del af det omfattende Copenhagen City Heart Study-projekt. Forsøget viste den højeste forekomst af potentielt dødelige hjertesygdomme hos dem med lavest indhold af D-vitamin i blodet.

Vi må indse, at vi her i Danmark ikke får nok solskin til at opretholde et normalt D-vitaminniveau. 43% af den danske befolkning lider af D-vitamin mangel – det kan derfor være en god ide at tage et tilskud med vitaminet.

Omkring 43 % af den danske befolkning lider af D-vitaminmangel. Overvej, om du skal tage D3 som tilskud.

 

Tang og olivenolie

Lyder som et lækkert måltid. Men faktisk er det en del af ingredienslisten på de veganske D3-vitaminer fra dfi. Sammen med A-, E- og K tilhører D-vitaminer gruppen af fedtopløselige vitaminer. Det betyder, at de kun kan optages og udnyttes i kroppen, hvis der er fedtstoffer til stede i tarmsystemet; derfor skal du spise dem sammen med fedtholdige måltider for at få gavn af dem. Med D3-vitaminerne fra dfi er du på den sikre side, da der er tilsat ekstra jomfru olivenolie til hver kapsel. På den måde sikrer du en optimal optagelse.

At kapslen er lavet på tang, og indholdet er 100 % vegansk, er desuden kærkomment for enhver veganer.

Ekstra olivenolie sikrer en optimal optagelse af D3-vitaminet, da det tilhører familien af fedtopløselige vitaminer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *