Vegetar- og veganerkost snyder dig for en række vigtige næringsstoffer

Vegansk

 

En ny britisk undersøgelse har vist foruroligende lavt indtag af livsvigtige stoffer som jod og selen blandt kvinder, der lever som vegetarer eller veganere. Dette kan let føre til problemer med stofskiftet.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Plantebaseret kost har en række fordele, som man bestemt ikke skal kimse ad, men medaljen har også en bagside. Det har nemlig vist sig, at folk, som går i en stor bue uden om animalsk protein, let kan komme i underskud med nogle uhyre vigtige mikronæringsstoffer, som kroppen behøver for at fungere normalt. En britisk undersøgelse, som blev offentliggjort i Frontiers in Nutrition i maj måned i år, afslører, at såvel vegetarer og veganere er i risiko for at få alt for små mængder af flere mikronæringsstoffer. Det var især selen og jod, den var gal med, og netop disse to stoffer er afgørende for et normalt stofskifte.

Kvinder i søgelyset

Det er forskere fra School of Sport and Health Sciences, University of Central Lancashire, Preston i England, som har lavet undersøgelsen på kvinder, eftersom det oftest er kvinder, som vælger en vegetarisk eller vegansk livsstil. I alt 62 kvinder medvirkede i undersøgelsen, og deltagerne bestod af 26 altspisende deltagere, 16 vegetarer, og 20 veganere. Den yngste deltager var 18, og den ældste var 67.

Udfyldte kostskemaer

Forsøgsdeltagerne blev bedt om at udfylde et detaljeret skema med information om alt, hvad de spiste og drak i løbet af fire dage. Forsøgsperioden strakte sig over en weekend. Ud fra disse informationer kunne forskerne ved hjælp af et program udregne, hvor store mængder af de forskellige mikro- og makronæringsstoffer hver enkelt deltager fik.

Fik under halvdelen af den anbefalede mængde

Ingen af deltagerne fra de tre grupper nåede op på det anbefalede daglige indtag af D-vitamin, jern og selen. Veganergruppen havde markant lavere indtag af D-vitamin, B12-vitamin, calcium, selen og jod sammenlignet med vegetarerne og de altspisende, og det var især selen og jod, den var gal med. For selens vedkommende var det gennemsnitlige daglige indtag blandt veganerne under 25 mikrogram, hvilket er langt under halvdelen af det anbefalede.

Kan føre til stofskifteproblemer

Det er problematisk, at det især er jod og selen, vegetarisk og vegansk kost mangler. Begge stofferne er nødvendige for et normalt stofskifte, som i sig selv er af vital betydning, eftersom det regulerer alle kroppens forskellige funktioner. Man ved blandt andet, at folk med autoimmune stofskiftesygdomme har lave selenværdier i blodet, hvilket er problematisk, da selen er en forudsætning for, at kroppen kan omdanne det inaktive T4-hormon til aktivt T3.

Forskere tester selenpræparat på stofskiftepatienter

Et dansk forsøg er for tiden ved at kigge nærmere på betydningen af at give selentilskud til patienter med autoimmune stofskiftelidelser. Undersøgelsen, som hedder CATALYST, er en randomiseret, dobbelt-blind undersøgelse med 472 patienter fordelt i to lige store grupper. Den ene gruppe får 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) dagligt i to måneder, og den anden gruppe får tilsvarende snydepiller. Resultatet af denne undersøgelse forventes at ligge klart i løbet af 2021.

Kilde: Low Intakes of Iodine and Selenium Amongst Vegan and Vegetarian Women Highlight a Potential Nutritional Vulnerability.

Frontiers in Nutrition, maj 2020

One thought on “Vegetar- og veganerkost snyder dig for en række vigtige næringsstoffer

  • Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *