Det går den forkerte vej med kosten

 

 

Ny viden til far, mor og børn

Skræmmende tal fra England afslører et stigende problem med mangel på vitale næringsstoffer.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019

 

En helt ny britisk rapport afslører, at det går den forkerte vej med kosten. Undersøgelsen, som er baseret på en blanding af interviews, kostdagbøger samt blod- og urinprøver, viser, at indtaget af de fleste vitaminer og mineraler for størsteparten af befolkningen er gået ned, især for folat og A-vitamin.

 

Øget risiko for fosterskader
Det mest bekymrende, skriver forskerne bag rapporten, er den voksende andel af kvinder i den fødedygtige alder, som ikke får nok folat. Procentdelen af kvinder med mangel på det vigtige vitamin er vokset fra cirka 65 procent til næsten 90 procent, og det øger risikoen for neuralrørsdefekter og fosterskader hos nyfødte.

 

Stor mangel på D-vitamin
Hvad der også bekymrer forskerne er, at flere og flere mangler D-vitamin. I perioden mellem januar og marts har knap 20 procent af britiske børn i alderen 4-10 år mangel på D-vitamin, hvor det samme tal for 11-18 årige børn er hele 37 procent. Næsten 30 % af voksne mangler D-vitamin i samme periode, viser rapporten.

 

Understøttes af amerikansk forskning
Det er langt fra det eneste vidnesbyrd på, at det går den forkerte vej med kostens næringsstofindhold. Ifølge en amerikansk rapport fra University of Illinois vil problemet med globale vitamin- og mineralmangler i kosten fortsætte frem til 2050, medmindre man sætter ind med fødevareberigelse og andre metoder til udligning af mangler.

 

Fiskeolie gavner gravide kvinder

Ny forskning offentliggjort i The Journal of Nutrition viser, at gravide, som får tilskud af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA, føder større børn. I gennemsnit vejede børnene 97 gram mere, når deres mødre havde fået fiskeolie i den sidste tredjedel af deres graviditet. Forsøget er udført af danske, svenske og norske forskere og omfatter 736 kvinder i alle tre lande.

Tidligere offentliggjort forskning med præparatet Bio-Marin Plus, som indeholder en kombination af letoptagelige, frie omega-3-fedtsyrer og vitaminerne folinsyre og B12, viser, at gravide, der tager kapslerne, føder børn med en markant lavere forekomst af forskellige allergier. Forsøget er offentliggjort i Acta Paediatrica (2016).

 

 

Det kræver energi at blive far

Alle forældre ved, hvor meget energi man bruger på små børn, men det kræver altså også energi at lave dem. Mandens sædceller er uhyre afhængige af at kunne danne tilpas meget energi til, at halen kan skabe den fornødne fremdrift, som hjælper sædcellen i mål. En undersøgelse, som blev offentliggjort i tidsskriftet Urology i 2017, studerede 211 mandlige forsøgsdeltagere med nedsat frugtbarhed. Alle mændene skulle udfylde et spørgeskema omkring deres kostvaner, og desuden blev der indsamlet i alt 476 sædprøver. Det gennemsnitlige indtag af coenzym Q10 fra føden lå på 19,2 mg, og forskerne kunne ikke påvise en klinisk effekt af coenzym Q10 i de doser, som kosten leverede. Til gengæld viser anden forskning, hvor man har givet tilskud af coenzym Q10 til mænd med nedsat frugtbarhed, at det har en positiv indvirkning på sædcellernes fremdrift samt deres levedygtighed.

Læs meget mere om Q10 i ”Energi til Livet” s. 61 i bladet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *