Gør dig og din krop klar til eksamen

 

 

Det er vel de færreste, der med sindsro og glæde ser frem til metervis af grønne duge, som truer med at åbne for Pandoras æske af hukommelsestab, angst, skyld og skam, fordi man ikke kunne præstere så godt, som man troede.

 

Af Marianne Palm m.fl.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019

 

Lidt adrenalin skal der være til stede for at bære dig hen til eksamensbordet, men som med så meget andet i livet skal din krop ikke have lov til at opsluge den sidste klare tanke udi de boglige kundskaber.
Gennem tiderne er der fundet både næringsstoffer, forskning og finurlige metoder, der kan hjælpe dig på vej. Vi har samlet et mosaik af mulige løsninger. God fornøjelse her på siderne, og brug dem! De virker for de fleste…

 

Vær proaktiv
Personligt fangede jeg egentlig aldrig helt, hvad læseferie var for en størrelse. Det kunne også ses på karaktererne :( så gå i gang nu! Find pensumlisterne frem, bøgerne, der hører til, noterne, som du forhåbentlig har styr på (ellers få det via kammeraterne), og læg en plan. Brug de andre tips her på siden til at få styr på dit stof og din hjerne, din nervøsitet. Find din styrke frem, og gør ikke som jeg, der som 18-årig tænkte: ”Det kan da også være lige meget, jeg vil alligevel ikke være læge/hospitalsdirektør/pilot/psykolog” – lad være med at retfærdiggøre din dovenskab eller din mangel på selvdisciplin. Og hvis dine retfærdiggørelser egentlig handler om at være bange for eksamen eller for resultatet, så grib ud, og sig det højt. Skolen har studievejledere, dine forældre vil sikkert gerne hjælpe dig henover dine eventuelle panikpunkter og betale for psykologer, der kan gøre meget i den akutte situation, som eksperter i tankefeltterapi, kognitiv terapi og så videre.

 

Kom bemærkelsesværdigt lettere gennem de næste måneder.

 

Find energi til en god eksamensperiode
Det er vel de færreste, der med tyrkertro går til eksamen uden den mindste rysten på hånden eller måske endog følelsen af, at om lidt åbner gulvet sig under dig, og du falder ned i et dybt sort hul. Det er ikke ualmindeligt, ikke engang for dem, der altså ser selvsikre ud – der kan være masser af tankemylder, der skaber dårligere søvn, du føler måske forvirring, ubehag, og har mange flere negative tanker og derfor endnu flere negative tanker om dine negative tanker… Det er helt almindelige tilstande, som andre sagtens kan genkende, så søg hjælp! Få sat ord på, og andre vil nikke genkendende til din tilstand, og det alene kan jo hjælpe dig henover tilstanden. Eller igennem den, så den ikke fylder så meget, at du ikke får læst. Men du skal også finde selvdisciplinen frem. En eksamen er en form for deadline, du skal være færdig. Du kan skrive en dårlig stil eller en god stil, men du skal være klar til deadline.

 

Symboler virker
Har du en smuk, finurlig, sjov, anderledes eller bare en lille ting, der er dejlig at røre ved? Det kan være en sten eller en kastanje, det kan være hvad som helst, bare det ikke er større, end det kan være i dit penalhus, i din lomme eller i din taske. Beslut i god tid før eksamen, at det her er din lille hjælper, så hver gang du ser eller rører ved den, så bliver du rolig. Og så husk at tage den med dig overalt, og brug den gerne tit og ofte. Må du ikke have den med ind til eksamen, så har du allerede et billede af den for dit indre blik. Prøv det. Det virker.

 

Vær beredt
Du ved, du skal gennem 1000 sider før eksamen d. 5. juni. Du ved, at det i dag er d. 5. april. Det giver dig ca. syv uger til at læse op. Hurtig hovedregning: Du skal læse 142 sider på en uge og derfor 20 sider om dagen. Du ved også, at nogle af siderne er lettere end andre. Læg en plan, og måske vil du opdage, at du med lethed kan klare 40 sider om mandagen, 40 sider om tirsdagen, og du skal så kun nå 60 sider resten af ugen! Prøv det. Det virker.

 

Ræk ud og bed om hjælp
Det er ingen skam ikke at kunne hele pensum udenad og kunne forstå alt, hvad du læser. Find dine huller, og bed om hjælp hos den klogeste i klassen, de vil som regel meget gerne hjælpe. Det vil læreren også.

 

Et trick:
Hvis du i det hele taget er gået stå i det sidste semesters pensum, kan det være fordi, du har sprunget noget over, du mangler at lære. Gå tilbage til det sted, hvor du stadig følte, at du beherskede stoffet, og læs op derfra. Det kan godt være, at det så pludselig ikke ”kun” er 1000 sider, men 1500 sider, men du vil opdage, at de sidste 600 sider bliver meget lettere, hvis du har styr på, hvor du oprindeligt strandede i indlæringen af det nye stof.

 

Gør krop og hjerne klar
Energi fra styrkende støtteterapi

 

Du elsker at dyrke sport…
… og du plejer egentlig at få ekstra energi til at give den en ekstra skalle i din eksamenslæsning, men øv, det sker ikke helt i år. Eksamen er større og vigtigere end den tidligere har været, så du er også mere nervøs.

Her er Ginsana en god cocktail med KeenMind. Ginsana er oprindeligt udviklet til kinesiske elitesportsfolk, hvor studier viser, at den særligt udviklede ginseng kan få dig lettere over målstregen uden at tære på kroppens ressourcer, herunder hjernens energi. Ginsana hjælper på iltoptagelsen all-over og skaber bedre performance. Vil du være ekstra grundig, så køb også KeenMind, der med sit indhold af en af de helt store indiske droger, Bacopa monnieri, dokumenterbart hjælper på dine hjernefiler. Du kan ganske simpelt yde noget mere.

Og drop ikke din sport i eksamensperioden, det er stadig den mest sikre vej til en velfungerende krop, dannelsen af masser af signalstoffer i hjernen og dermed til gode præstationer ved det grønne bord.

 

Du er ikke sportstypen, faktisk er du heller ikke typen…
… der sådan mener, at det, du spiser, er særlig vigtigt. Du er måske slank og tror ikke, at det er vigtigt for dig at spise sundt, det er vel kun for tykke mennesker. Du vil da gerne have en god eksamen, men der er så meget andet, der er vigtig i livet – hygge med vennerne, festerne i weekenderne eller Red Dead Redemption.

Spis groft, grønt og farverigt, for der er 100 procent flere næringsstoffer i sunde madvarer end i hvidt brød, slik og fedtede hotdogs. Spis enten tre store måltider helt stabilt på bestemte tidspunkter fx kl. 8, kl.12 og kl.18, eller spis tre mindre og tre mellemmåltider. Vi er forskellige, og nogle klarer sig bedst på den første strategi, andre på den næste. Ingen klarer sig godt uden strategi. Du kan læse om Sharps særlige egenskaber længere nede i teksten.

Forestil dig, at din energi hver dag repræsenterer en tallerken på 100%. Hvordan vægter du din eksamenslæsning?

 

Du har hjerne, som du spiser
Forhåbentlig læser du denne artikel i april, så der stadig kan rettes op på vildfarelsen. Du er faktisk, hvad du spiser. Får du ikke sunde fedtstoffer og sunde kulhydrater, får hjernen ikke de næringsstoffer, den skal bruge for at få signalstoffer fra en hjernecelle til den næste. Det hele kan meget vel gå ned i gear, og der er ikke overskud til at yde en ekstra indsats. Så kom i gang nu med ordentlig morgenmad, hvor du i stedet for lige at kaste dig ind i mobilos, kaster dig direkte ind i dagens aftaler med dig selv, mens du spiser en livgivende morgenmad: Du planlægger, hvilke kapitler du som minimum skal nå, du har allerede fundet de livliner fra klassen, der kan hjælpe dig op ad hullet, hvis der er noget, du ikke kan forstå, og du lader dig ikke lokke af et computerspil med venner, der ikke skal til eksamen. Du har med andre ord lavet et nyt hold, du læner dig op ad i de næste tre måneder. Find dem i klassen, i studievejlederen, i dine forældre – alle, der konstruktivt vil hjælpe dig gennem perioden med eksamensstress.

Gå i gang med et ordentlig vitamin- og mineraltilskud. Her kan nævnes Spektro, Omnimin eller Multivitamin Pharma Nord. Er du en slikmund, så vælg ekstra chrom, mineralet kan stabilisere en ulidelig sukkertrang. Et svingende blodsukker giver svingende indlæringsevner. Punktum. Spis Sharp, et stk. morgen og et stk. frokost. De er lette at have med dig rundt, hvis du er hos vennerne for at læse til eksamen. Spis dem sammen med noget mad, og du vil sikkert allerede samme dag, eller i løbet af nogle dage, mærke, at AHA, jeg har fået mere stabil energi til at læse, det er faktisk ikke så anstrengende, som jeg troede, og ja, jeg går ikke i koma i hjernen, når jeg ser, at jeg stadig mangler at læse 700 sider, for det har jeg haft overskud til at planlægge mig ud af.

 

Tjek sund-forskning, hvor der er nævnt endnu flere muligheder for hjælp til de grønne duges fest.

 

Søg hjælp hvis du absolut ikke er et eksamensmenneske
Du dyrker sport, du spiser egentlig sundt, men du er ikke særlig god til at gå til eksamen, faktisk er det et helvede hvert år. Du må i gang med at finde ud af, hvad der sker med dig, og måske skal du have hjælp fra rådgivere, der selv har prøvet det eller professionelt kan hjælpe dig med at få din hjerne til måske ikke ligefrem at blive glad for at gå til det grønne bord, men i det mindste kan fjerne store dele af din hjernes stress og forvirring.

Inden for kognitive metoder, brugt af de fleste psykologer og psykoterapeuter, findes der metoder til at se anderledes på dine mål og delmål, fjerne forvirring og stress, præstationsangst og kaotiske tanker. Søg hjælp, den findes! Du deler skæbne med 100.000 andre unge, og du er hverken neurotisk, psykotisk, mærkelig eller anderledes. Du er faktisk bare helt normal.

 

Dårlig søvnkvalitet
Har du tankemylder, før du skal sove, og sover du i det hele taget ikke særlig godt, så spis et magnesiumtilskud, som regel 400-600 mg, en halv time før sengetid. Eller hav dem liggende ved siden af sengen, husk vand. De kan give en særlig ro, og faktisk vasker vi vores hjerne om natten, og det kræver magnesium. Læs de mange artikler på http://www.sund-forskning.dk

 

Du kan også finde hjælp i Tryptonat, som skaber bedre signalstoffer både dag og nat.

InRest fra Bidro er en anden mulighed for en helt rolig søvn. Den har du brug for, så du kan fungere 100 % vitalt om dagen.

 

Tankemylder, hvad siger tankerne til dig?

 

Med eller uden musik? Hvad der virker for dig, virker måske ikke for andre.

 

Engelske blomsterdråber
Dr. Bachs nødhjælpsdråber er brugt af mange, uden at nogen måske helt kan forstå, hvorfor de virker. Ud af serien på 38 remedier er der fundet en lille gruppe af blomsteressenser, der er blandet i nødhjælpsdråberne. Du kan med sindsro tage dem undervejs i eksamenslæsningen og også lige før, under og efter eksamen. Og ja, de skaber sindsro for mange.

 

Hjernen er en fedtklump bygget op af fedtsyrer, og for at signaler kan sendes fra en hjernecelle til den næste, skal der også fedtstoffer til, vel at mærke af en bedre kvalitet end fra fedtede pølser og pommes fritter. Steg gerne dine grøntsager i smør, kokosolie eller olivenolie, og brug en god planteolie til dine salater. Dem findes der rigtig mange af fx Livets olie, Udos choice, Mads Bos planteolie eller olier fra Søborggaard. Er din hjerne meget træt og brugt, kan du genvinde koncentration, hukommelse og evne til at sortere i oplysninger med en cocktail af eye q og KeenMind.

 

 

B-vitaminer skaber energi, ikke kun til at nedbryde din mad bedre, men også til hjernens centre, som er involveret i eksamenssituationer. Begynd gerne på B-vitaminerne flere uger, før den grønne dug møder dine hjernefilers panik. Der er flere produkter at vælge imellem, spørg i helsekostbutikken.

 

 

Been there, done that…
Skriv til mig eller find en i din omgangskreds.
Er du et bevidst menneske, altså bevidst om din egen rolle og dit eget ansvar i din situation, så vil du kunne bruge det meste af det, vi har fundet frem til dig her på siden. Ønsker du ikke at være bevidst eller har svært ved at forstå, hvad ”at være bevidst” er, så tag en snak med nogen i din omgangskreds. Der er altid hjælp at hente. Du må også gerne skrive til mig, hvis det er svært. marianne.palm@sund-forskning.dk

 

Er du forvirret?
Så forestil dig en kasse fyldt med partikler, der flagrer rundt i det lukkede rum. Du går ind i det, og tager fat i én partikel og gør noget ved den (fjerner dine sure sokker fra værelset, eller får skrevet til din mormor, det skulle du have gjort for 14 dage siden – hvad som helst, bare én af tingene). Du vil opleve, at griber man fat i bare én partikel, så vil resten af partiklerne ordne sig i en eller anden rækkefølge, så de er til at gribe ud efter og gøre noget ved. Prøv det!

 

Studie: Skriv om din eksamensangst
Et studie med elever opdelt i tre grupper viste, at de elever, der havde brugt tid på at skrive om sin eksamensangst, havde mindre angst for eksamen end de to andre grupper af elever i studiet, hvor den ene kontrolgruppe gjorde, hvad de havde lyst til, og den anden kontrolgruppe skulle skrive om hvad som helst blot ikke eksamensangst.

Forsøget bygger i øvrigt på en teknik kendt fra sportens verden, hvor man gennem øvelser undgår gummiarm, fordi hjernens hukommelse går i sort af præstationsangst. Se studiet her: https://videnskab.dk/kultur-samfund/eksamensangst-fjernes-med-simpel-ovelse

 


Helt gratis og lidt sjovt – men virksomt.

Tap på de forskellige punkter i den rækkefølge, som vises på billederne. Gør det sådan 20-30 gange på hver, når du kan mærke, du er i ubalance.

 

Styrke gennem urter
Når kroppen skal have en stabil energi, og den ikke kun skal komme fra dine daglige madvaner, motion og tilpas mængde af vand, så er det værd at vende kroppen mod de alment styrkende urter. Det var kineserne, der – gennem deres hang og trang til guldmedaljer – først fandt de såkaldte adaptogene droger, og sidenhen har begrebet og viden om urter, som kan tillade sig at kalde sig adaptogene, gået sin sejrsgang henover kloden.

Der er rigtig mange at vælge imellem. Nogle af dem er kombineret i produkter andre kører stadig solo.

Men fælles for alle adaptogene urter er, at de hjælper kroppen til at tilpasse sig den givne situation, deraf navnet adaptogen ( = tilpasning).

Kroppen bliver uophørligt udsat for forskellige strabadser lige fra at skulle fordøje forskellige typer af mad og ikke-mad, til at kunne imødegå larm fra motorveje, til for lidt søvn eller bare sådan fortravlethed i almindelighed. Man kalder alle disse faktorer, som et menneske udsættes for i dagligdagen, for belastende faktorer (bf) eller for stressorer.

Adaptogene droger hjælper kroppen med bedre at kunne tåle stressorer og dermed også de belastninger, det kan medføre at skulle læse til eksamen.

Man måler en droges adaptogene virkning ved bl.a. at udsætte soldater på natøvelse for nogle ekstra stressorer, fx at skulle løse nogle intellektuelle opgaver, og de soldater, der fik en adaptogen droge fremfor snydekapsler, kunne udføre opgaverne hurtigere og mere sikkert. Der er mange andre metoder, der skal til, for at en urt kan blive erklæret for værende adaptogen, men her er en flok, som er nået i mål:

 

Panax ginseng – især til dig, der udover mental ydeevne er meget sportsaktiv.

Bacopa monnieri – er den helt store hjernedroge uden at skabe overaktivitet.

Astragalus membranaceus – for dig, der samtidig har haft bøvl med kroniske infektioner.

Schisandra chinensis – som også gerne vil booste din lever.

Rhodiola rosea – en rolig rosenrod, som skaber ekstra energi til nervesystemet.

 

Der findes mange andre, men du kan sagtens få hjælp fra en eller flere af ovennævnte.

 

Panax ginseng finder du bl.a. i Ginsana, 1 kapsel morgen, 1 kapsel frokost.

 

Bacopa monnieri finder du i Keen Mind, 1 kapsel morgen, 1 kapsel frokost.

 

Du kan godt begynde med en kapsel til morgenmad og så se om, du har brug for mere. De fleste mærker en effekt inden for en uges tid. Nogle gange samme dag. Begge produkter er fra Novasel.

 

Kilde: sund-forskning.dk og pubmed.com

 

Er du mere træt end normalt, så få tjekket din blodprocent, især hvis du er kvinde. Er der problemer, så køb Aminojern (tabletter) eller Ironvital (flydende).

 

Astragalus membranaceus, også kaldet hindeagtig Astragel, finder du i flere produkter:

Du finder den kinesiske droge bl.a. i Sharp, som også indeholder safran, en interessant kombination, da safranstudier antyder en god effekt på manglende koncentrationsevne og også har en vis virkning, hvis du føler dig nedtrykt. Astragalus og grøn te i kombination med safran og de andre urter i Sharp vil skabe en mulighed for bedre at være fokuseret og dermed hindre, at hjernen går i forvirring.

 

Kilde: pubmed.com og greenmedinfo.com

 

Også i Super B total finder du Astragel, som sammen med B-vitaminer, Schisandra, Russisk rod og Rosenrod kan hjælpe dig til mere energi. B-vitaminer kan også fremme fordøjelsen. Nogle bliver mere sultne af B-vitaminer, men de fleste får bare super meget god energi. Spises til morgenmad eller frokost.

Astragel er også en vigtig ingrediens i 6 urter i een fra Bidro. Her finder du også energi fra kredsløbsfremmende droger, som kan hjælpe på alt lige fra hvide tæer og hænder, på kolde næser og på et immunsystem i ubalance.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *