Grønnere frokost med plantebaseret pålæg

 

 

Det er smart at spise grøntsager til flere af dagens måltider, det gør det langt nemmere at nå op på de mængder, som er godt for os. Grøntsager til frokost i diverse salater eller grøntsagsrester fra aftensmaden og gnavegrønt i alle afskygninger med i madpakken er heldigvis efterhånden ret udbredt. Men egentlig pålæg, altså det som egner sig til at komme på brød, er ofte noget, der giver udfordringer, når ønsket er at skære ned på det animalske og spise en grøn og mere plantebaseret kost. Derfor får du to gode opskrifter på plantepålæg denne gang.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

SELLERI-VALNØDDE POSTEJ

Det skal du bruge:

1 stort løg

400 g renset knoldselleri

1 tsk frisk timian

2 spsk ekstra jomfru olivenolie

2 spsk tamari eller shoyu

1 dl vand

100 g valnødde

Salt

Friskkværnet peber

½ dl + 1 spsk fuldkornsrasp (ris eller spelt)

 

Sådan gør du:

Skær løget igennem fra top til bund. Læg skærefladen nedad, og skær tynde halvmåner. Skær sellerien i tern.

Varm olie i en pande med tilhørende låg, sautér løg, til de er klare, kom selleri og timian ved, og vend rundt. Hæld vand og tamari eller shoyu ved. Læg låg på, bring i kog, og lad småkoge 10 minutter. Hak valnødderne.

Tag låget af, og kog væden ind. Mos selleriblandingen godt, bland rasp og valnødder i, og smag til med salt og peber.

Kom det hele i en form, pres det sammen, glat overfladen, og bag ved 200 grader i 25 minutter. Postejen kan spises varm eller kold.

 

KARRYSALAT MED KIKÆRTER

240 g kogte kikærter

2 spsk ekstra jomfru olivenolie

Syltede agurker / cornichoner

1 dl yoghurt naturel (jeg bruger soyayoghurt)

1 tsk. dijonsennep

1 spsk + evt lidt mere karry (medium stærk)

Salt

Friskkværnet peber

Karse

 

Dræn vandet fra kikærterne, og mos dem groft, enten i en morter eller med en gaffel. Kom det i en skål, og rør olivenolie i. Skær syltede agurker/cornichoner i små tern til i alt 3 spsk. Rør yoghurt med sennep og 1 spsk. karry. Bland det i kikærterne sammen med agurkerne. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere karry. Bland karse i efter smag.