Sundhed som religion – og en støtteterapi til sport

Sport

 

Jeg har løbet et maraton … Nå, hvad så, jeg har lavet fem ironmen. Ekstreme sportstyper vinder mere og mere frem, og vores valg af sportsgrene er i høj grad med til at definere, hvem vi er som mennesker. Er du blandt det stigende antal af ekstremsportsudøvere, så skal du have styr på kosten og ikke mindst, hvilken støtteterapi du skal vælge.

Af Benedikte Mikkelsen

Vi dyrker og tilbeder ikke længere en Gud – vi dyrker og tilbeder os selv! Inden der går religionsdebat i den, så maler vi med den brede pensel i artiklen her og sætter tendenserne lidt på spidsen.

Men at kirker landet over laves om til fitnesscentre, er et tydeligt tegn på udviklingen. Forskning viser, at sundhedens retorik er magtfuld og altomfattende, og det er vanskeligt at argumentere mod sundhedens argumenter. Anskuer vi sundhed som en ny religion, så har vi forklaringen på, hvorfor vi er mange, som imponeres over dem, som har gennemført deres femte ironman eller løber et maraton hver søndag. Det er vi, selvom vi er fuldt ud klar over, at det er både usundt for kroppen og en hobby, som for manges vedkommende skubber næsten alt andet til side. Sundhed har altid været forbundet med religion, hvor det værdige liv er uden sygdom og dårligdom, men nu anser vi sundhed som det, der definerer ”det gode liv”.
 

Sundhed er en moralsk forpligtigelse

Sundhed anses for at inkludere noget eksistentielt meningsfuldt og livsformende, så dét at leve det gode sunde liv tillægges nogle personlige værdier, der anses for at være sund adfærd. Vi får altså i høj grad mulighed for at bedømme en person, ikke mindst personens sociale status, ud fra det visuelle helbred. Vi har en tendens til at se ned på mennesker, som udstråler usundhed, fx i form af overvægt. Det sunde liv giver os en beskyttelse mod sygdomme og døden, idet risikoen mindskes gennem sundhed. Sundhedsrelaterede aktiviteter er så at sige med til at sikre os vejen til frelse – det lader vi ikke længere være op til Gud. Når vi taler sundhed som religion er fitnesscentret en vigtig ikonisk lokation, som repræsenterer vores moralske værdier, forventninger og ikke mindst forpligtelser.

Så ser vi sundhed ud fra et religiøst synspunkt, så er det nu en decideret moralsk forpligtelse at holde sig sund ved at dyrke motion og spise varieret sund mad.

Fitnesscentre er fysisk flyttet ind i udvalgte kirker rundt omkring i landet. Psykisk er fitnesscentret også blevet stedet, hvor vi tilbeder – nemlig os selv!

 

Ekstremsport er blevet en folkesport

Du kender sikkert en, som har gennemført en ironman, og du kender med garanti en eller flere, som har gennemført et maraton. Er du selv blandt maratonløberne, ironman-dyrkerne eller dyrker anden form for ekstremsport, så bør du tænke ekstra meget over, hvordan du støtter din krop bedst muligt. Terranova har flere elitesportsudøvere som fans. Blandt maratonløberne er Life Drink blandt favoritprodukterne, når det kommer til at bygge kroppen op til at blive stærk og udholdende. Det kan man godt forstå, for Life Drink er nemlig et helhedsorienteret produkt, hvor 29 forskellige planter, urter og bær er omdannet til et koncentrat, der kan udrøres i vand eller anden væske. Protein, risklid, frysetørret grønt, frysetørrede bær, omega-3, -6 og -9, frysetørret champignon, probiotika, præbiotika, fordøjelsesenzymer og alger er alle at finde i produktet, som tilsammen er med til at opbygge optimale vilkår for optagelse og omdannelse af den gode kost, som du selvfølgelig indtager. Det er krævende for kroppen at dyrke meget motion. Jo mere du forlanger af din krop, jo mere bør du være opmærksom på at få den rette kost. Du kan træne lige så hårdt, du vil, men hvis du ikke spiser den rette kost, så får du ikke det fulde udbytte af din træning. Og det er da super surt at bruge timevis i fitnesscentret eller ude på løbestien og så ikke få det optimale resultat. Korrekte mængder og valg af næringsstoffer før, under og efter træning er derfor vigtige faktorer i forhold til din restitution og præstation. Vi har før skrevet om træningspakken fra Nordiq Nutri Sport, som ikke kræver meget tankeaktivitet at tage, da den simpelthen er udformet til at tage, ja, både før, under og efter din træning.

Du nedbryder og beskadiger dit muskelvæv, hver gang du træner. Når du hviler og spiser, så repareres dit muskelvæv.

Du smadrer kroppen med vilje …

… hver gang du træner. For der sker nemlig en nedbrydning og en beskadigelse af dit muskelvæv. Når du spiser og hviler, så repareres muskelvævet. Men spiser du en utilstrækkelig kost, så opbygges vævet ikke optimalt, og du opnår dermed en utilstrækkelig restitution. Kosten hjælper også til, at du får fyldt dine kulhydratdepoter op, så der kan frigives noget energi under dine træningspas. Er kosten mangelfuld, bliver dine depoter ikke fyldt ordentligt op, og din energi vil slippe hurtigere op, og du bliver hurtigere træt, når du træner. Som minimum er det en god ide at tage en multivitamin/et multikosttilskud. Går du ind på terranovashealth.com kan du her se, at føromtalte maratonløbere anbefaler blandt andet Living Multinutrient. Det er et multiprodukt, som virkelig indeholder mange gode vitaminer og mineraler, herunder B2-vitamin, som har stor betydning for energiproduktion samt kulhydrat- og fedtomsætning. Muskelopbygning og hormonproduktion behøver B2-vitamin. Cellerne har brug for B2 til energiproduktion. Du finder desuden en høj koncentration af C-vitamin. Vitaminet er en kraftig antioxidant, det er en vigtig del af immunprocesserne og er kendt for at bekæmpe infektioner og betændelsestilstande. C-vitamin er også et vigtigt co-enzym i nervesystemets processer og hjælper dermed til opretholdelsen af både fysisk og psykologisk sundhed. Mineralerne calcium og magnesium, som begge er essentielle for energiomsætning, musklers funktion og muskelsammentrækning og stærke knogler, finder du også i Living Multinutrient.

Life Drink fra Terranova nævnes som en grundsten i kost af flere af de professionelle sportsfolk, som udtaler sig på terranovahealth.com.

Easy Iron Complex nævnes desuden af de professionelle maratonløbere. Jern er et vigtigt mineral i forhold til præstationsevnen, idet jern indgår i hæmoglobin, myoglobin, cytochromer og andre enzymer i muskelcellen, som alle er involverede i transporten og metabolismen af ilt. Generelt er der ved træning en større jernomsætning i kroppen.

Selvfølgelig kommer Glucosamin, Boswelia og MSM Complex også på banen, når vi taler ekstreme sportsudfordringer. Glucosamin er et vigtigt stof, som indgår i flere forskellige molekyler i ledbrusken. Det er med andre ord en biologisk ”byggesten”, der medvirker til at opretholde strukturen i ledbrusk og er derfor afgørende for ledbruskens tilstand. Sammen med MSM (svovl), som gennem forskning har vist sig at mindske inflammation og muskelkramper, reducere smerter og forbedre blodtilførslen. Boswelia har mange gavnlige egenskaber, men er først og fremmest kendt for sin lindrende virkning i led, sener og muskler.

Lovlig og naturlig doping!

Får du i form af Codyceps, som længe har været kendt blandt topprofessionelle sportsudøvere. Hos Terranova frysetørres codyceps, så det bevarer sine gavnlige egenskaber. De medicinske svampe cordyceps fik for alvor opmærksomhed i 1993, da kvindelige kinesiske atleter brød alle verdensrekorder og nævnte cordyceps som et essentielt bidrag til successen. Flere kliniske forsøg har da også vist, at cordyceps øger iltoptagelsen i de røde blodlegemer og dermed forbedrer den fysiske præstation, reducerer træthed og oxidativt stress.

Du finder codyceps i flere af Terranovas produkter, herunder Beetroot, Reishi og Cordyceps Super-Blend og Codyceps, Rhodiola og Ginseng Super-Blend.

Rødbede indeholder nitrat, som kroppen omdanner til nitrit. Blodårernes yderste forgreninger påvirkes af stoffet, så der strømmer mere ilt til musklerne. Du får dermed en bedre iltudnyttelse, som øger præstationsevnen under din træning

Reishi-svampen har været kendt lige så længe og er i den kinesiske medicin kendt som ”udødelighedssvampen”. Den fremmer kredsløbet, immunforsvaret og styrker leverens funktioner. Rhodiola, bedre kendt som rosenrod, indeholder stoffer, som dæmper stress, giver mere energi og forbedrer din udholdenhed. Ginsengroden hjælper dig med at få en bedre iltning i luftvejene, du får også mere ilt ude i musklerne, så de hurtigere kan bevæge sig – du får faktisk lyst til at bevæge dig, og du bliver ikke så hurtigt udmattet igen.

Meget andet lækkert finder du i produkterne, som nærmest er en symfoni af naturlig doping.

Lad ikke infektioner og inflammation stoppe dig!

Svampe, fx Codyceps og Reishi, som mad og medicin har eksisteret verden over i tusindvis af år. I dag ved man, hvad der gør dem så enestående. Det er indholdet af polysakkariderne, kaldet betaglucaner, som hjælper med at vække vores immunsystem. Ved at påvirke bl.a. nogle særlige immunøer, kaldet peyerske plaques, i vores tyndtarm, sendes kaskader af beskeder til de mange forskellige immunkomponenter, som har vidt forskellige funktioner: Nogle sørger for, at vi ikke så let får infektioner, andre rydder op i gamle toksiner, som cellerne hvert eneste sekund smider ud som affald, mens nogle tredje tager sig af den del af immunsystemet, som har med behandling af virus eller inflammationer at gøre.

Find energi til at være unik

En stærk diskurs, når det kommer til ekstremsport, er den individualistiske diskurs. Vi vil alle gerne være unikke og specielle. Værktøjer, vi anvender til at gøre os unikke og specielle, er fx vores madvaner, arbejdsvalg, valg af bolig, men altså også i høj grad valg af sportsgren.

Hr. og fru Danmark har for længst snøret løbeskoene og er faste deltagere i diverse temaløb af variende hårdhedsgrad, ligefra maraton til ”lysløb” i København. Så hører du til gruppen, som gerne vil skille dig ud og være unik gennem dit valg af sport, så tyr du måske til mere ekstreme sportsudøvelser. Men det nytter ikke, hvis energien ikke er der. Er du i tvivl om, hvordan du kan præstere optimalt, så opsøg en professionel kostvejleder, såsom en biopat eller diætist, og få lagt en kostplan.

For mange repræsenterer den trænede krop den ultimative sundhed og en vej til lykke. Det er i hvert fald en måde at udvise vilje og kontrol. Men pas nu på, at dit ideal for det gode liv og din lykkefølelse ikke reduceres til et kontrolleret lidelsesprojekt, hvor du presser dig selv og din krop til det yderste. Du kan faktisk godt være glad, selvom du har lidt ekstra på sidebenene, og ”muffintoppen” pryder buksekanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *