Øøøh, har du spist gammel fisk?

 

 

Ikke det mest sexede spørgsmål at stille din fyr i sengen, når han dukker op fra syd efter at have givet dig en tur til den syvende himmel og helt klart fortjener et ”det var så super lækkert-kys”. Hans dårlige ånde kan faktisk skyldes, at du lider af bakteriel vaginose. En lidelse, som skyldes en ubalance i din skedes bakterieflora, og som kan medføre lugt og øget udflåd, men mælkesyrebakterier kan gøre ”after-heaven-kysset” lækkert igen!

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2018

 

Lugter din fyr pludselig af havguden Triton, efter I har hygget jer i soveværelset, hvor han har været rigtig god ved dig? Så skyldes det sikkert ikke, at han mangler et bad, men højst sandsynligt stammer lugten fra dig … nærmere bestemt fra din skede.

Op til 40 % af danske kvinder lider af bakteriel vaginose, som betyder skedebetændelse forårsaget af bakterier. Lidelsen adskiller sig fra svamp (candida), hvor mange oplever kløe og svie. Bakteriel vaginose giver ”kun” lugt og udflåd.

OBS: Længerevarende ubehandlet bakteriel vaginose mistænkes for en række alvorlige komplikationer, såsom øget modtagelighed over for seksuelt overførte infektioner.

 

Du er ikke syg, du er bare forstyrret

Bakteriel vaginose er normalt ikke noget, som truer dit helbred. Faktisk er det bakteriesammensætningen i din skede, som er forstyrret. Tilstanden opstår, fordi de normale mælkesyrebakterier i skeden er forsvundet, mens en række andre bakterier huserer i stedet.

Den normale vaginalflora er domineret af lactobaciller (mælkesyrebakterier), men ved bakteriel vaginose sker der en forskydning, og der kommer en højere koncentration af anaerobe (ikke-iltkrævende) bakterier, som Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis og andre sjældnere typer.

Årsagen til lidelsen er endnu uklar, men mange oplever, at infektionen er mere fremtrædende i tiden omkring menstruation. Du kan desuden opleve, at generne bliver større, hvis du anvender tampon eller bind, som indeholder plastik, så det blokerer for ilttilførslen.

 

Bakteriel vaginose ses som oftest kun hos kvinder med en østrogenstimuleret slimhinde – altså hos kvinder, som stadig menstruerer.

 

En sur, sund skede er en glad skede

Mælkesyrebakterier holder skeden så sur (lavt pH), at skadelige bakterier og svampe ikke kan vokse der. Har du sukkersyge, bruger du p-piller, eller har du været i behandling med antibiotika eller lægemidler, som undertrykker immunforsvaret, øges risikoen for, at især svampe trives og dominerer miljøet. Oplever du bakteriel vaginose, så skal du måske genoverveje brugen af p-piller, da de kan være årsag til en stigning i pH og dermed give bedre vilkår for svampe og skadelige bakterier.

Er du gravid, så er bakteriel vaginose ikke længere så uskyldig en tilstand. Ifølge en dansk undersøgelse[1] lider 16 % af alle gravide af det, og det kan føre til lav fødselsvægt, sen abort og for tidlig fødsel. Du skal derfor være særligt opmærksom, hvis du er gravid og sørge for at genskabe balancen i din skede hurtigst muligt.

 

Gør soveværelset fiskefrit

Breder der sig en fiskelugt omkring dig, og du ikke lige har spist en makrelmad, ja, så har du nok fået bakteriel vaginose. I de fleste tilfælde er tilstanden let at behandle. Vær dog forbeholden over for behandling med antibiotika, da det nedbryder den vaginale bakterieflora, så de gode bakterier også ryger med i købet. Tilfører du i stedet mælkesyrebakterier, opretter du den sure pH i din skede. Gynolact vaginaltabletter fra Vitabalans genopretter og er med til at vedligeholde den naturlige mælkesyrebalance i skeden. Tabletterne behandler ikke kun, men har også en forebyggende effekt. Det sure miljø, som de tilførte mælkesyrebakterier er med til at skabe, hæmmer desuden væksten af andre bakterier, svamp og patogener, såsom klamydia og gonoré.

Det er heldigvis en nem og smertefri behandling. Har du fået bakteriel vaginose, så indfører du en Gynolact vaginaltablet dybt i skeden i syv dage ved sengetid. Vil du forebygge, så er det i to til tre dage om ugen eller lige efter menstruation. Tabletten er både parfume- og gelatinefri.

Så nu kan I hygge, uden at en fiskelugt forstyrrer jer.

 

Undgå behandling med antibiotika, da det nedbryder den vaginale bakterieflora.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *