Lavt chrom i blodet øger risikoen for sukkersyge

Diabetes

 

Ny canadisk forskning peger på en øget risiko for både type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom hos dem med lavt indhold af mineralet chrom i blodet. I tidligere undersøgelser har tilskud af chrom ligefrem vist at kunne hjælpe diabetikere.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Der er mange faktorer, som kan øge en persons risiko for at udvikle type 2-diabetes – også kaldet ”gammelmandssukkersyge” – og en af disse er lavt blodindhold af sporstoffet chrom. I en relativt ny undersøgelse, som forskere fra en række forskellige universiteter i Canada har udført, viste det sig, at der var en sammenhæng imellem lavt indhold af chrom i blodet og en øget risiko for både hjerte-kar-sygdom og type 2-diabetes.

 

Gælder især for mænd

I undersøgelsen, som analyserede data fra en stor gruppe deltagere i den store NHANES-undersøgelse (National Health and Nutrition Examination Survey), var det tilsyneladende mænd, der havde den øgede risiko for hjerte-kar-sygdom og diabetes, når de manglede chrom. Undersøgelsen er dog udført på begge køn.

 

Hjalp diabetikere

Det er ikke første gang, videnskaben finder en sammenhæng imellem blodindholdet af chrom og risikoen for at udvikle diabetes. I 2006 offentliggjorde forskere fra Charles University i Prag, Tjekkiet, en dobbelt-blind, placebo-kontrolleret undersøgelse, som viste, at daglig indtagelse af 400 mikrogram chrom i tabletform i 12 uger forbedrede en række vigtige sundhedsparametre hos en gruppe type 2-diabetikere. De kunne lettere styre deres blodsukker, og der var markant mindre oxidativ stress at måle hos de chrom-behandlede diabetikere sammenlignet med dem, der fik snydepiller. Præparatet, der blev testet, hedder Bio-Chrom og indeholder den patenterede chromgær ChromoPrecise.

 

Sænkede blodsukkertallet

Det var ligeledes Bio-Chrom, som blev anvendt i en undersøgelse fra 2013, hvor forskere undersøgte chroms virkning på en gruppe type 2-diabetikere i insulinbehandling. Den anvendte dosis var 100 mikrogram dagligt, og forskerne målte fastende blodsukker, langtidsblodsukker (HbA1c) samt blodets indhold af triglycerider, total-HDL og LDL. Undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Biologial Trace Element Research, viste, at det fastende blodsukker blev reduceret markant hos de chrom-behandlede, og det samme var tilfældet med langtidsblodsukkeret. Forskerne konkluderede på baggrund af de opnåede resultater, at tilskud af chromgær kan vise sig at være nyttigt for type 2-diabetikere i insulinbehandling, fordi det kan være med til at mindske behovet for insulin, da chrom tilsyneladende øger insulinfølsomheden og dermed bidrager til et lavere blodsukkertal.

 

Forbedrer effekten af insulin

Videnskaben har fundet frem til, at chrom indgår i et særligt kompleks, som kaldes chromodulin, og består af chrom kombineret med fire aminosyrer (aspartat, cystein, glutamat og glycin). Chromodulin virker som en slags ”insulinforstærker” ved at låse cellerne op indefra, så insulinet lettere kan sluse glukose derind. Det er denne mekanisme, som menes at kunne forklare, hvorfor chromtilskud kan forbedre insulinfølsomheden, så kroppen reagerer hurtigere og mere præcist på den insulin, som bliver produceret af bugspytkirtlen.

Kilde: Nutrients, juni 2022

 

Stabilt blodsukker gør dit vægttab lettere

Noget af det, som gør vægttab sværest, er, når blodsukkeret pludselig styrtdykker, og du føler en akut trang til søde sager. Slik, kage, chips, sodavand og lignende tilfører hurtige og letomsættelige kulhydrater, som giver energi her og nu. Men det er kun en kortvarig fornøjelse. Lige så hurtigt som disse usunde fødevarer giver dig sukker i blodet og en følelse af overskud, lige så hurtigt vil dit blodsukker dykke på ny, og så er du lige vidt. Der er desuden det problem, at hver gang dit blodsukker ryger i vejret med raketfart, gør din insulinproduktion det samme. Kroppen reagerer efterhånden dårligere og dårligere på sin egen insulin med den konsekvens, at du udvikler insulinresistens.

 

Mindre trang til søde sager

Foruden at være dårligt for din blodsukkerbalance er hurtige og usunde kulhydrater belastende for din vægt. Hvis du i forvejen prøver at tabe dig, vil det være langt sværere for dig, fordi du har så svært ved at holde dig fra de søde sager. En bedre strategi er at holde dig til fødevarer, som giver en langsom og jævn blodsukkerstigning, som dit insulin lettere kan håndtere. Og hvis du desuden supplerer med et chrom-præparat som eksempelvis Bio-Chrom, vil det være med til at holde dit blodsukker under kontrol, så den mængde glukose, dine celler optager, er jævn og håndterbar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *