Et lykkeligt samliv mellem planter og kroppens celler

Kvinde-træ-skov-natur

 

Hvad er det planter og urter kan ud over at neutralisere en del af de frie radikaler, som vi snart er lidt trætte af at nævne, da det nu er (aner)kendt viden, at vi har brug for den farverige natur til at hjælpe os med dens væld af antioxidanter?

Af Marianne Palm


Det er egentlig ikke særlig mange år siden, at en nobelpristager opdagede, at de kan rigtig meget andet, bl.a. ved hjælp af nogle vandkanaler i cellemembranen. De kan puffe/glide/indsmigre sig/trænge ind i cellernes indre og hjælpe med at styre redskaberne, for at overlevelse og reproduktion forløber så nemt som muligt.

I årtier har vi talt om vitaminer og mineraler og de er på mange måder også nemmere at forske i, hvis man sådan tager dem én for én og kigger på fx zinks evne til at støtte immunforsvaret. Men planter består af en uendelig lang række plantestoffer, og ud over at man ikke ser de store resultater ved at isolere de enkelte stoffer og lave forsøg alene med et isoleret plantestof, er vi også afhængige af, at de har haft de korrekte vækstforhold, både hvad klima, jordbund og fx høsttidspunkter angår.

Dette er (frø)kernen på redaktionen:

Det gør det meget svært at hive planterne ind til en nærmere analyse, og så er vi ved en af sagens kerner her på redaktionen:

  1. Vi kan godt lide forskning, fordi man trods alt har forsøgt at stable nogle pålidelige forsøg på benene.

  2. Vi har det svært, hvis man ikke har styr på de mange parametre, der er med til at kontrollere alle de mange facetter, som er i en plantes liv og senere bearbejdning.

  3. Vi elsker standardiseringer, hvor man har en garanti for, at visse indholdsstoffer er til stede i den mængde, som er nødvendig for at opnå den rette støtteterapi i forskellige problemstillinger. Men vi elsker dem allermest sammen med plantens andre komponenter.

  4. Vi elsker planter for deres mangfoldighed, og så elsker vi hele forståelsen af cellernes plasticitet og deres aquaporiner, der tillader de planteaktive stoffer at trænge ind, hvor de fornyer og vitaliserer vores celler.

  5. Hvis alle mennesker, inklusive vores sundhedssystem, fokuserede på cellernes beskaffenhed, deres sundhedstilstand og på at få familien Danmark til at spise planter, nødder, frø og kerner i al deres mangfoldighed, så behøver vi måske ikke i de kommende generationer tale om “konkurrerende sygdomme”, så vil der være én indgang til hospitalet, nemlig et overflødighedshorn af farverige komponenter til vores daglige fødevareindtag, så ville man fjerne momsen fra alle de sunde fødevarer og omgøre en del af vores landbrugsproduktion til at understøtte cellernes arbejde gennem økologiske, bæredygtige og vitale afgrøder. Og vi ville fra barnsben af spise os mætte i fiberrige kornsorter, frø, grøntsager og frugter og dermed få mindre lyst til at spise alverdens junk. Måske vil det scenarie også gøre, at slumrende gener, der gerne med deres sygdomskim vækker alt fra autoimmune sygdomme til overvægt, forbliver sovende og aldrig overtager vores krop og sind.

Det lyder måske nok som et fatamorgana, og det er det også

Men på vejen dertil kunne det være, at vores sundhedssystem og vi alle hver især kunne komme lettere gennem livet, blive supergamle, hvis vi ønsker det, og måske uden et væld af diagnoser i rygsækken.

Og måske er vejen skabt netop gennem viden om de små vandkanaler, aquaporinerne, og deres evne til at lukke de rette næringsstoffer igennem.

Her er de, kanalerne gennem cellemembranen, og hvorfor du skal ind i dem – ikke uden om dem …

Man har i årtier vidst, at planter har aquaporiner, der hjælper dem i deres vækst og overlevelse. Det var først omkring 2003, at Peter Agre fra Johns Hopkins University opdagede, hvordan aquaporiner (kaldet AQP’er) tillod vand, planteaktive stoffer og andre stoffer at trænge ind og ud af cellerne. Det vandt Peter Agre en nobelpris for, og det kan vi godt forstå. Det er fx også AQP’erne, der er medansvarlige for at få fjernet affaldsstoffer fra cellerne, hvilket har betydning for alle celler, og dermed også vores hjerneceller, som ellers alt for let kan gå til grunde med alderen.

Man har fundet 35 forskellige aquaporiner hos planterne og indtil videre kun 11 hos mennesket, men opdagelsen har betydet, at man også har set, hvordan plantestofferne har forskellige funktioner. Nogle er med til selve dannelsen af kanalerne, andre opregulerer funktionerne, mens nogle tredje nedtoner dem helt, afhængigt af de enkelte cellers behov.

Aquaporiner - juni 24 - et lykkeligt liv


Det bringer os retur til sund-forsknings allervigtigste budskaber: At alle spiselige planter har en funktion i kroppen, at langt de fleste virker regulerende på vores celler og ikke nødvendigvis er stimulerende, uden at andre planteaktive stoffer i selvsamme plantedel holder dem i ave. Derfor er der bl.a. så få bivirkninger fra planteekstrakter; sådan sat lidt på spidsen er den største bivirkning, at man ikke kommer i rette behandling, hvor man ikke har professionelle fagpersoner med i diagnosen af problemerne, om den så er konventionel eller ikke-konventionel.

Med andre ord: Spis varieret, spis mangfoldige farver og former, spis dig mæt i sundhed, og dine celler vil få tilført de phyto-kemikalier, som man også kalder dem, i en mængde, der skaber liv til cellerne. Både ved at eliminere uønskede stoffer, vi selv producerer som en del af cellens stofskifte (metabolisme), men også stoffer, som måske ville trænge ind og lave ravage.

Det gør AQP’er endnu mere interessante i al deres på samme tid mangfoldighed og meget specifikke dørmekanismer: De låser op for de planteaktive stoffer, de kan genkende, og lader resten blive udenfor, uanset hvor hårdt der bankes på. Det gør de, fordi hver vandkanal er unik i sin struktur og derfor kun giver aktive stoffer, der passer ind i strukturen, lov til at slippe igennem.

Giver det mening? At hvis ikke du fylder din krop med planteaktive stoffer, vil cellerne helt droppe at fungere, mekanismerne inde i cellerne vil blive forringet og endog henfalde, vi får skabt alt for pludselig og mærkbar celledød, og nabocellen, som heller ikke får tilført de livgivende stoffer, går samme vej?

Det er måske netop denne viden om, hvad alle grøntsagerne, nødderne, kernerne og frugterne har at gøre på vores køkkenbord, der kan flytte os væk fra alverdens problemstillinger sammen med al viden om fedtsyrer, vitaminer, mineraler og co-enzymer.

Hele dette univers af hjælpende venner kan vi hente ude i naturen til at fremme celleoverlevelsen og evnen til at blive nedbrudt, når tiden er til det, for at gøre plads til nye, sunde celler.

Midt i al denne mangfoldighed har du måske allerede fortrudt, hvad du har budt din krop af alt for meget ikkemad, junk, grisesylte, brankede grøntsager, eller hvad du ellers har spist gennem livet.

Men bare rolig, det er aldrig for sent, og der findes ganske simpelt nogle koncentrerede fødevarer, i daglig tale kaldet kosttilskud, som kan hjælpe dig på vej!

Til dig, der ikke kan lide kosttilskud og måske har tænkt, om de nu også er nødvendige, du har forhåbentlig gennem artiklen her om aquaporiner og aktive stoffer fået et nyt syn på vigtigheden af cellesundheden, og det er netop hvad kosttilskud kan. De kan puffe, booste, skubbe til en proces, som gør, at du på sigt får overskud til at skabe nogle nye og sunde vaner.

Vælger du fx at spise et allround-fermenteret tilskud som Regopur fra Herrens Mark, Vita Biosa, eller Strath, støtter du kroppen med alle de planteaktive stoffer fra selve produktet, men også en hjælp til alle de øvrige fødevarer, du spiser. Alle vil blive optaget lettere og dermed nå ud til cellerne alle vide vegne.

Vælger du at finde energi gennem de såkaldte adaptogene droger, fx i Keen Mind, Super B Complex fra Natur Drogeriet eller Schisandra fra Natur Energi, støtter du binyrer, nervesystem og hele samarbejdet med hormonsystemet i at få de bedste betingelser. Du får ganske simpelt mere energi og overskud til en sundere hverdag. Læg også mærke til New Nordics produkter her på siderne, eller fx de oldgamle produkter med tibetanske opskrifter, Padma Plus, som er særligt dedikeret til kredsløbet.

Mulighederne er mangfoldige, og her i artiklen kan vi ikke gennemgå flere hundrede produkter, du må selv bevæge dig ind i det store univers fra planteriget eller få hjælp fra nogle af de bedst uddannede i Danmark til at kunne se forskel på paletten af urter. Dem finder du blandt biopater og naturopather, en uddannelse, der har specialiseret sig i kosttilskud gennem årtier.

Vælger du fedtsyrer, der er tilpasset menneskets behov, det kan være Equazen fra Novasel til hjernen, det kan være Eskio 3 eller Bio-Marin til kroppen, ja, det kan være alle rene fiskeolieprodukter, og er du ikke til fisk, kan du få de selvsamme fedtsyrer fra alger, som er protister og derfor hverken i familie med dyr, planter eller svampe. Dem finder du bl.a. i Vegetabilsk Omega-3 fra DFI.

Skemaet er måske ikke så let at forstå, her er lidt forklaringer:

Første spalte fortæller om polyphenolerne, der kan inddeles i flere undergrupper, fx curcuminoider i gurkemeje og lignende krydderier eller flavonoider, som findes i alle planter. Læg også mærke til fx stilbener, der med sit aktive stof, resveratrol, findes i røde druer eller andre rødpigmenterede planter.

I den næste spalte kan du se, hvilke organer eller cellestrukturer der har glæde af dem, netop fordi AQP’erne i de pågældende celler tillader de aktive stoffer at passere gennem cellemembranen. I fjerde spalte ser du de positive effekter af samarbejdet mellem planterne og aquaporinerne.

Konklusion:

Alt i alt er skemaet slet ikke fyldestgørende, fordi grupperne af planteaktive stoffer er enorme, og alt ikke er kortlagt endnu, men ingen tvivl om, hvorfor vi skal være farverige planteædere for at holde vores celler så sunde som muligt. Det bliver de sammen med de rette vitaminer, mineraler, fedtsyrer og proteiner.

Et sundt ungt menneske kan måske klare alle disse opgaver med stor selvfølgelighed. Andre, både børn, unge og voksne, er ikke født med genetiske og miljø- og adfærdsmæssige “selvfølgeligheder”, og derfor må vi være ekstra opmærksomme på, hvad vi får med os af muligheder fra kosten og fra kosttilskud.

 

Listen er alenlang … 

Som du forhåbentlig har opdaget gennem artiklen, handler aquaporiner om mange forskellige planteaktive stoffer, og vi kan ikke komme hele vejen rundt her. Er du til gengæld også en af dem, der har gemt alle de tidligere numre af sund-forskning, vil du kunne lægge dem i en stak og tage alle artiklerne med dig ned til supermarkedet for at købe planteaktive, celle-livgivende stoffer.

 

Et lykkeligt liv - juni 2024