Vitamintilskud beskytter mod influenzalignende symptomer

Vitamin D
Virus
Immunforsvar

 

Risikoen for at blive smittet med influenza og influenzalignende symptomer er målbart mindre, hvis folk tager et dagligt tilskud af D3-vitamin. Det viser en klinisk undersøgelse udført på sundhedspersonale ansat ved et amerikansk universitetshospital.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

Der er mere og mere, der tyder på en sammenhæng imellem øget indhold af D-vitamin i blodet og en lavere risiko for infektionssygdomme som de luftbårne, der typisk cirkulerer i vinterhalvåret. Bunken af undersøgelser er netop blevet lidt højere efter tilføjelsen af en ny af slagsen, som viser, at folk, som dagligt igennem mindst to måneder tager et højtdoseret tilskud af D3-vitamin, har en lavere risiko for at blive smittet med influenza eller influenzalignende symptomer. D3-vitamin er den biologisk aktive form af D-vitamin, som i undersøgelser har vist at have den bedste virkning.

 

Sammenlignede smittetal

Den nye undersøgelse er udført på en stor gruppe sundhedsansatte ved et amerikansk universitetshospital. Foruden de forsøgspersoner, som fik dagligt tilskud af D3-vitamin, var der en kontrolgruppe, som ikke fik D-vitamin. Samtlige forsøgsdeltagere blev bedt om at holde øje med eventuelle symptomer, der kunne minde om influenza, og indrapportere disse. Efterfølgende kunne forskerne sammenligne forekomsten af influenza og influenzalignende sygdomstegn i de to grupper og på baggrund af dette konkludere, om det nyttede at tage ekstra D-vitamin.

 

Lavere forekomst hos de vitaminbehandlede

Det havde tilsyneladende en beskyttende effekt at tage dagligt tilskud af D3-vitamin, viste det sig. Blandt de forsøgspersoner, som tog tilskuddet, var der en målbart lavere forekomst af sygdomstegn, hvilket harmonerer ganske godt med den kendsgerning, at D-vitamin støtter immunforsvaret. I vinterperioden oplever folk desuden et fald i deres indhold af D-vitamin i blodet, fordi solen i vinterhalvåret ikke er stærk nok til at muliggøre dannelsen af D-vitamin i huden.

 

Forskning med dansk præparat

Der er lavet en del forskning i D-vitamin. Det danskfremstillede præparat D-Pearls fra Pharma Nord er blandt andet testet i en stor britisk universitetsundersøgelse med over 5.000 deltagere, hvor forskerne studerede effekten på immunforsvaret. Samme præparat er desuden blevet anvendt i to norske undersøgelser, som begge er offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. En undersøgelse så på muskelfunktion, og den anden fokuserede på kognitive evner og social adfærd blandt yngre skolebørn.

Kilde: Nutrients, januar 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *