Bio-Gravid – også til præmenstruelt syndrom

kvinde_1

 

Ny forskning viser, at kvinder med en jernindtagelse over 20 mg dagligt havde 35% lavere risiko for at få PMS end kvinder med den laveste indtagelse. Også en daglig zink-indtagelse på mere end 15 mg dagligt er knyttet til færre PMS-tilfælde. Hvem sagde Bio-Gravid?

PMS-undersøgelsen anvendte data fra en tidligere undersøgelse ved navn Nurses’ Health Study (1991-2001), hvor der deltog 116.678 sygeplejersker i alderen 25-42 år. Deltagerne i PMS-undersøgelsen var fri for PMS ved undersøgelsens start. Efter 10 år blev 1057 kvinder diagnosticeret med PMS. 1968 kvinder fungerede som kontrolgruppe.

 

Jern og zink
Forskerne fandt, at en høj indtagelse af non-hæm-jern var knyttet til en statistisk sikker og lavere risiko for PMS. Også en høj indtagelse af zink var knyttet til en lavere PMS-risiko. Den var dog kun lige på grænsen til at være statistisk sikker. Til gengæld har en anden undersøgelse fra 1994 om zink og kobbers betydning for PMS vist, at kvinder med PMS har lavere niveauer af zink i den luterale fase, dvs. i perioden fra ægløsning til menstruation, end kvinder fri for PMS.

 

Zink og mental sundhed
Mineralet zink er vigtigt for vores hjernefunktioner. Kronisk zinkmangel vil muligvis kunne sænke zinkkoncentrationen i hjernens hippocampus-område, medføre en abnorm produktion af  binyrebarkhormoner og fremkalde neuropsykologiske symptomer så som isolationsfølelse og depression. Et lavt indhold af zink i kroppen er også knyttet til menstruelle kramper.

 

Enkelte overraskelser
Meget overraskende viste undersøgelsen, at en høj indtagelse af mineralet kalium syntes knyttet til en øget risiko for at udvikle PMS. Kvinder med den højeste indtagelse om dagen havde en 46% forøget risiko i forhold til kvinderne med den laveste indtagelse. Selv det anbefalede daglige niveau på 4.700 mg syntes at være et problem for kvinder med PMS. Dette resultat kræver yderligere undersøgelser, idet kalium findes i størst mængde i frugt og grønt.

 

Magnesium
En anden overraskelse var, at undersøgelsen ikke viste nogen særlig gavn af magnesium mod PMS, hvilket flere andre videnskabelige undersøgelser har kunnet vise.

 

Om præmenstruelt syndrom (PMS)
PMS er en række symptomer, der optræder hos 8-15% af kvinder i den reproduktive alder i perioden op til forventet menstruation. Symptomerne kan være af både psykisk og fysisk karakter. Almindelige symptomer er brystspændinger, oppustethed, ændret appetit, depression og ængstelse.

 

Refs.

  • Chocano-Bedoya P.O, et al. Intake of Selected Minerals and Risk of Premenstrual Syndrome. Am J Epidemiol. 2013. E-pub ahead of print.
  • Chuong CJ, et al. Zinc and copper levels in premenstrual syndrome. Fertil Steril. 1994;62(2):313-20.
  • Facchinetti F, et al. Oral magnesium successfully relieves premenstrual mood changes. Obstet Gynecol. 1991;78(2):177-81.
  • Abraham GE, et al. Serum and red cell magnesium levels in patients with premenstrual tension. Am J Clin Nutr. 1981;34(11):2364-6.
  • Walker AF, et al. Magnesium supplementation alleviates premenstrual symptoms of fluid retention. J Womens Health. 1998;7(9):1157-65.

 

Om tilskud af jern
Jern er et livsvigtigt mineral, hvorfor jernmangel blandt andet  kan medføre blodmangel, træthed, føleforstyrrelser, mundtørhed, negleproblemer og trang til at spise sære ting, som ikke er mad (pica). Hvis ens jerndepoter derimod er fyldt op, vil yderligere tilskud forårsage, at der dannes en stor mængde sundhedsskadelige frie radikaler. Derfor er det vigtigt kun at tage tilskud af jern, når vi mangler det.

 

Bio-Gravid – ikke kun til gravide
Bio-Gravid er et kosttilskud og kombinationspræparat primært beregnet til gravide og ammende, men som andre med tilsvarende behov også kan have gavn af. Dets indhold af blandt andet jern og zink, gør det oplagt at anvende til kvinder der matcher ovenstående beskrivelse. Bio-Gravid består af multivitamin-mineraltabletter, Calcium-tabletter med D og K-vitamin samt kapsler med fiskeolie og GLA.

 

3 thoughts on “Bio-Gravid – også til præmenstruelt syndrom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *