D-vitamin beskytter diabetikeres blodkar

sunshine

 

Resultatet af ny forskning i D-vitamins effekt på hjertekar-sundheden får muligvis følger for fremtidig behandling af diabetikere. Undersøgelsen viste, at et dagligt tilskud af D-vitamin i et år var i stand til at nedsætte stivheden i hjertets hovedpulsåre.

Undersøgelsen som er lavet af israelske forskere støtter tidligere forskning, som har vist at D-vitamin til personer der enten har eller er i risiko for at få sukkersyge, mindsker deres risiko for hjerte-karsygdom, hvis de får tilstrækkeligt med D-vitamin. Sukkersyge patienter har ofte lavt D-vitamin og forskerne erkender, at den anvendte dosis på 25 µg D-vitamin dagligt muligvis bør øges for at optimere virkningen, men det må afgøres af opfølgende forskning.

I den aktuelle undersøgelse, som var et dobbelt-blindet, placebokontrolleret lodtrækningsforsøg, rekrutterede forskerne 47 patienter med type-2 diabetes. Ud af disse fik 24 patienter en daglig dosis D-vitamin, mens 23 patienter fik uvirksomme kapsler i et år.

Ved undersøgelsens start og afslutning blev der fortaget en lang række analyser, herunder faste-blodsukker, mængde af fedt i blodet, glykosyleret hæmoglobin (tilstand hvor de røde blodlegemer ophober glukose), niveauet af insulin, CRP (et mål for betændelse i kroppen), niveauet af D-vitamin, Adiponectin (et protein der findes i fedtceller og som bruges som mål for graden af åreforkalkning og dermed stivhed i blodkarrene) samt leptin (et hormon der dannes i fedtvævet, som øger mæthedsfornemmelsen). Derudover blev graden af insulinresistens (hvor insulinets virkning på cellerne er nedsat) og augmentationsindekset (AI) målt. Augmentationsindekset er et mål for stivheden i hjertets hovedpulsåre og antallet af pulsbølger.

 

Resultater
Undersøgelsen viste, at de to grupper af patienter var ens i starten, men at augmentationsindekset faldt betydeligt hos gruppen der havde fået D-vitamin. Faldet var på 7 enheder, hvorimod placebogruppens værdier steg 0,4 enheder. Også indholdet af adiponectin steg i løbet af behandlingsperioden på vitamin D behandlede patienter. Lavt indhold af adiponectin er forbundet med sygdom og åreforkalkning i blodkarrene. Der var ingen væsentlige forskelle i de øvrige parametre så som blodsukker-niveauer.

 

Ref.
Breslavsky A, et al. Effect of high doses of vitamin D on arterial properties, adiponectin, leptin and glucose homeostasis in type 2 diabetic patients. Clin Nutr 2013. E-pub ahead of print.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *