C-vitaminmangel kan skade fostre

gravid kvinde

 

Danske forskere har opdaget, at mangel på C-vitamin er forbundet med øget risiko for fosterskader som færre nerveceller i centrale hjerneområder og forringet hukommelse. I første omgang er der tale om et studie udført på marsvin, men det er ifølge forskerne sandsynligt, at også menneske-fostre kan tage skade af mangel på C-vitamin.

“Vi har længe troet, at et ringe C-vitaminindtag under graviditet og amning berøver fosterets hjerne for dets vigtigste antioxidant på et tidspunkt, hvor der er mest brug for den, men først nu kan vi påvise en efterfølgende beskadigelse af den tidlige hjerneudvikling”, siger forskergruppens leder, Professor Jens Lykkesfeldt fra LIFE – Det Biovidenskabelige Fakultet.

Forskningsresultaterne understreger betydningen af C-vitamin for udviklingen af hjernen. Kroppens højeste koncentration af C-vitamin findes i hjernens nerveceller, og vitaminet synes altså at være ganske vigtigt for hjernens aktivitet.

Der findes på nuværende tidspunkt ikke præcise tal for, hvor mange danskere, der er i underskud af C-vitamin, men forskerne på LIFE skønner, at antallet af spædbørn med C-vitaminmangel ligger på 5-10 pct.

 

28.08.2009

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *