C-vitamin – fantastisk antioxidant som stadig deler vandene

 citrus-2
 
 
Trods talrige forskningsresultater, en nobelpristagers livsværk og masser af evidens hos brugerne er det stadig svært at få et offentligt jubelråb over C-vitamins fantastiske egenskaber.
 
 
Af Rikke Agersted
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2016
 
  
 
Et 15 år langt projekt, RECNAC (cancer stavet bagfra), viste, at C-vitamin er selektivt celletoksisk i forhold til cancerceller. Det er ikke, fordi vitaminet bevidst udvælger cancercellerne og starter et angreb. Det lader til, at det faktisk er cancercellerne, der optager C-vitaminet helt af sig selv. Formentlig sker optagelsen, fordi cancercellerne forveksler C-vitamin med glukose, hvis molekylære form minder meget om C-vitamins. Kræftceller bruger glukose som deres primære metaboliske brændstof. Hvis kroppen får meget høje doser C-vitamin intravenøst som i RECNAC-projektet, vil cancercellerne optage en stor del af C-vitaminet, som ophobes i cellerne. Når så usædvanligt store mængder C-vitamin er til stede inde i cellerne, vil det reagere med intra cellulært kobber og jern. Den kemiske reaktion danner en lille smule hydrogenperoxid inden i cellen, som langsomt vil opløse den. På den måde kommer C-vitaminet til at virke som en proantioxidant, der rent faktisk slår kræftcellerne ihjel.
 
 
Mange tusinde liv kunne reddes
Ifølge Dr. Andrew Saul, redaktør på ”The Orthomolecular Medicine News”, kan 500 mg C-vitamin dagligt redde 216.000 liv om året. Det er noget af en påstand, men heldigvis er den ikke uden belæg. Et 10-årigt studie af Dr. James Engstrom fra UCLA konkluderede, at mænd, som tager 800 mg C-vitamin dagligt, havde mindre hjertesygdom, , og levede op til seks år længere end dem, der tog den anbefalede daglige dosis, ADT, på 80 mg pr. dag.
 
Studiet understøttes af et andet forsøg fra 1996 i the American Journal of Clinical Nutrition, hvor 11.178 ældre mennesker tog højpotent (letoptageligt) C- og E-vitamin. Studiet viste, at vitaminerne sænkede dødeligheden med 42 %, hvilket må siges at være et tankevækkende tal. Det interessante var, at det kun var de personer, der tog en højere dosis end ADT, som havde et positivt, synligt udbytte af C-vitamin. En multivitaminpille med ADT C-vitamindosis havde ikke samme effekt.
 
 
C-vitamin afgifter
De færreste kan sige sig fri for at blive påvirket af forurening, rygning, miljøgifte, tungmetaller og lignende stoffer, som findes i miljøet omkring os. C-vitamin virker afgiftende og beskytter derigennem kroppen mod de skadelige stoffer, som kan ødelægge cellerne. Ud over den antioxidante effekt gør C-vitamin et stort stykke arbejde for at passe på vores celler og holde dem sunde og stærke. Den antioxidante virkning hindrer harskning af fedtstofferne i cellerne og dermed en ødelæggelse af dem. C-vitamins vigtigste funktion er at bekæmpe frie radikaler, og de opstår netop under kemoterapi og stråling i behand-lingen af cancer. Vitaminet får derfor en dobbeltrolle i forhold til cancer og behandlingen af sygdommen.
 
 
C- og E-vitamin samarbejder
Når C-vitamin har gjort sit arbejde som antioxidant og tilintetgjort et frit radikal, mister det sin antioxidante effekt og bliver faktisk selv til et frit radikal. E-vitamin har dog evnen til at rette C-vitamin op igen, og det samme sker for E-vitaminet, når det har brug for et løft. Det er derfor væsentligt, at vi sikrer begge vitaminer i det daglige, og uagtet kosttilskuddenes relevans skal vi som udgangspunkt sikre så mange af de vitale stoffer gennem kosten som muligt, da der er langt flere samarbejder på kryds og tværs i junglen af vitaminer og mineraler end denne.
 
 
Fødevarekilder til C-vitamin
Frugt og grøntsager er de bedste kilder af C-vitamin. Her er nogle af de mest C-vitaminrige:
 • Rød og grøn peberfrugt
 • Citrusfrugter, Kiwi, Broccoli
 • Jordbær, Bønnespirer, Tomater
 • Cantaloupe- og vandmelon
 • Blomkål og anden kål
 • Spinat, Grønne ærter
 • Papaya, Mango, Squash
 • Hindbær, Blåbær, Ananas og Tranebær
 
Frugt og grønt skal være friskt eller skånsomt tilberedt for at bevare indholdet af C-vitamin, som er følsomt over for varme, lys og luft.
 
 
C-vitamins hovedfunktioner
 • Immunstimulerende
 • Antioxidant
 • Antiallergisk
 • Sårhelende
 • Opretholder øjnenes sundhed
 • God for tænder og tandkød
 • Hjælper jernoptagelsen
 • Styrker bindevævet
 • C-vitamin er både en antioxidant og en celledræber
 
Har du brug for tilskud?
Er du ryger, stresset, småtspisende eller meget kræsen, kan det være nødvendigt med et C-vitamintilskud i det daglige. C-500 + med hyben og citron fra Solaray frigiver C-vitaminet langsomt i løbet af døgnet. Produktet indeholder 500 mg ascorbinsyre samt 50 mg hyben og 25 mg citronekstrakt. Denne tablet er god til sarte maver. C-vitamin 500 mg fra Solaray er en depottablet, der frigives i to trin. Halvdelen af vitaminet frigives med det samme, og resten frigives lidt ad gangen over 12 timer. Kapslen kan opløses i løbet af 20 minutter og er derfor særlig god ved akutte tilfælde, hvor kroppen skal bruge et hurtigt tilskud af C-vitamin som ved en begyndende infektion eller forkølelse.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *