Det er ikke en karakterbrist

 

 

Der er en helt naturlig forklaring på, hvorfor det søde har en magnetisk tiltrækning på mange af os.

Menneskehjernen er programmeret efter forhold i urtiden, hvor der ofte ikke var mad nok til at sikre overlevelse. Vi er derfor programmeret til at fylde på med kalorierige sager, så snart de er inden for rækkevidde. Hjernen er ganske enkelt ikke designet til at forholde sig sundt til den ekstreme overflod af sukker og fastfood, vi i dag er omgivet af.

Det gode er, at hjernen kan trænes til, at nye vaner og kropskemien (blodsukker, insulin, dopamin, serotonin, betaendorfin) kan ændres, så trangen bliver mindre. 

Spiser du sunde søde sager jævnligt, mindsker du ikke kun lysten til usunde sukkersager, du mindsker også tendens til overspisning.

 

Af Lisbeth Tordendahl, kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Kage med sveske-creme og blåbær

 

Bund:

100 g mandler

40 g havregryn

50 g fuldkornsrismel eller sigtet speltmel

1 tsk stødt kanel

3/4 dl vand

35 g smør eller kokosolie 

 

Creme:

100 g svesker

1½ dl æblejuice/most

45 g mandler

 

Pynt:

Blåbær

Pistaciekerner (usaltede)

Evt. frisk mynte

 

Sådan gør du: 

Mal mandler og havregryn til mel i en elektrisk kværn. Kom det i en skål sammen med rismel/speltmel, og bland kanel i og en knivspids salt, hvis du bruger kokosolie. Lun vand og smør/olie, så det kan blandes. Vend det i melet, og saml dejen. Lad den hvile tildækket en time. Form med hænderne seks cirkler, ca. ni cm i diameter. Prik lidt huller med en gaffel. Bag dem ca. 25 minutter ved 180 graders varme.

Lad sveskerne stå i blød i juicen mindst to timer. Blend svesker og juice med mandlerne til en glat creme (mal evt. mandlerne til mel først, hvis ikke din blender er så kraftig). Fordel cremen på de afkølede sprøde bunde, og dæk med et tæt lag blåbær. Pynt med hakkede pistaciekerner og evt. mynteblade.

 

Variation:

I stedet for sveske-creme kan du bruge flødeskum eller vegansk skum, rørt med friske eller optøede frosne bær. Kagerne kan pyntes med andre bær eller med skiver af kiwi og nektarin.

Opskrift og foto fra Det søde – sundhed & nydelse.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *