Når maven svier og gør ondt

Skærmbillede 2016-04-05 kl. 11.12.18

 

Hundredtusinder af danskere har i perioder gennem deres liv oplevet store problemer med mavesæk og tarme. Det svier lige efter måltider, der opstår måske vekslende afføringer med alt for stor luftdannelse, man har det bare ikke særlig godt. Hvorfor er det så svært at holde sin fordøjelse sund, og er der nogen nemme genveje til en mere behagelig hverdag?

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt
i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2016. 

 

Da jeg blev uddannet for 32 år siden, sagde de gamle kloge koner og mænd, at al sundhed begynder i tarmen. Lægerne rystede på hovedet af os, vi var jo bare kvaksalvere, og vi havde intet at have vores påstande i. I mellemtiden blev alverdens undersøgelsesudstyr udviklet til at kunne kigge i mavesæk eller op i tarmene, alle sammen undersøgelser, som ikke ligefrem ligger først på hitlisten af behageligheder. De er et nødvendigt onde for at sikre sig, at der ikke er alvorlige årsager til ubehag i fordøjelsen. Som en læge en dag for ikke længe siden sagde til et familiemedlem, når hun spurgte: ”Hvordan kan du dog holde ud at stikke slanger op i tarmene på folk”, kom svaret prompte: ”Jeg redder menneskeliv hver dag”. Du skal derfor få undersøgt, om der er alvorlige medicinske grunde til dit problem, før du går i gang med nogle spiselige metoder til en sundere tarm og en bedre fungerende mavesæk.

I tiden, der er gået, siden jeg blev uddannet, har forskerne og de fleste læger opdaget, at vores sundhedstilstand i høj grad handler om et velfungerende tarmsystem. Det er her, store dele af vores immunsystem påbegynder deres arbejde, det er her, årsagerne til et væld af andre problemer andre steder i kroppen kan være opstået.

 

Mange ord for en irriteret fordøjelse

Vi har det jo med at hejse engelske ord ind i vores sprog, hvis vi ikke synes, at det danske dækker. Her er en liste over mulige problemstillinger. Der findes mange flere – tjek evt. på www.netdoktor.dk eller på www.sundhed.dk.

 

IBS – irritable bowel syndrome – er det engelske ord for irriteret tyktarm

Irriteret tyktarm – mikroflora og slimhinder trænger til hjælp

For lidt mavesyre – giver træthed lige efter måltiderne, og du har måske trang til at bøvse eller kan smage maden hele dagen

For meget mavesyre – svier og brænder lige efter, du har spist

Leaky gut – tarmen er utæt, og ikke helt fordøjede næringsstoffer kan trænge over i blodbanen.

 

Det er nærliggende at mene, at der er brug for kostændringer og fx et tilskud af mælkesyrebakterier til alle tilstande.

 

Det er også nærliggende at mene, at en beskyttende og nærende hinde over hele fordøjelseskanalen vil kunne lindre og hjælpe, også på længere sigt. Silicol Gel er et godt bud på en sådan støtteterapi.

Silicol Gel har klinisk dokumentation på, at den vandige opløsning af kiselsyre kan lindre og behandle mave-/tarmproblemer ved at lægge sig som en beskyttende hinde i hele fordøjelseskanalen og derved også binde toksiner, bakterier og anden irritation til sig.

 

Man ved, at Silicol Gel

  • Behandler mave-/tarmproblemer som halsbrand, sure opstød, oppustethed/luft i maven og IBS – irritabel tyktarm
  • Reducerer ophobet syre
  • Reducerer refluks, hvor syre trænger op i spiserøret
  • Binder toksiner, bakterier og anden irritation, som derefter fjernes sikkert og naturligt fra kroppen
  • Lægger en beskyttende hinde på maveslimhinden og beskytter tarmvæggen.

 

Klinisk studie viser, at en enkelt spiseskefuld Silicol Gel tre gange daglig kan normalisere mavens og tarmenes funktion. (Kilde: Medstadt Research, Lillestrøm, Norge)

 

Har du tarmkatar, kan du meget vel mærke flere symptomer som luft i tarmene, halsbrand, kvalme, diarre eller forstoppelse. Eller at det svinger mellem løs mave og forstoppelse. Ofte er det ledsaget af træthed, især hvis du har haft problemet i mange måneder.

 

Vi har det jo med at hejse engelske ord ind i vores sprog, hvis vi ikke synes, at det danske dækker godt nok over vores problemer. Irritabel Bowel Syndrom (IBS) er et meget godt eksempel på det lidt mere kedelige danske ord, tarmkatar. Man kan nærmest høre, hvordan tarmen står og koger og bobler på engelsk, mens det på dansk er lidt tørt…

 

Andre gode tips

  • Mange problemer opstår, hvis vi ikke får fibre og vand nok
  • Fibre kan du købe som kosttilskud, men sørg først af alt for at få dem gennem grove fuldkorn, frugt og grøntsager. Det kan være nødvendigt at spise let kogte grøntsager fremfor rå, så længe din fordøjelse er irriteret. Undgå også kål, porrer og løg i en periode – de skaber luft
  • Undgå frugt og grøntsager i samme måltid, og er der store problemer, kan det være værd at forsøge med skillekost, så du spiser kød uden at spise grøntsager og brød til, men spiser det med et par timers mellemrum.
  • Tyg maden grundigt
  • Find et godt mælkesyrebakterieprodukt som supplement til Silicol Gel, især hvis du ikke kun har problemer i mavesækken, men også i resten af fordøjelsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *