Host, host – vinteren er over os !

 

 

 

Det homøopatiske hjørne

Vinter og det tidlige forår er ensbetydende med meget hoste og slimdannelse. Vores immunforsvar er generelt lavere om vinteren, da de lavere temperaturer gør, at kroppen skal arbejde mere for at holde overfladen varm og kernetemperaturen konstant. Vi får mindre frisk luft, er mere indendørs og bliver derved udsat for smitte fra andre. Forkølelse og influenza er nemlig oftest betinget af luftbårne vira. Forkølelse og den ofte medfølgende hoste kan være en hård belastning. Både for den, der hoster og de nærmeste. Hosten kan også være meget forskellig. Fra den tørre ”tobakshoste” til den seje slimhoste.

 

Af Thomas Kjærsgaard, heilpraktikker og lægemiddelkonsulent
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Det er væsentligt at fastlægge, om man også har feber samtidig med hoste. Er der feber, er der en inflammation. Typisk i slimhinderne i bihuler eller i halsen. Det kan også være tegn på lungebetændelse, så en tur forbi lægen kan være en god ide for at få det undersøgt. Under alle omstændigheder er det ekstra vigtigt at sørge for at få ”vandet kroppen”, så man ikke dehydrerer. Så to til tre liter vand dagligt er især vigtigt, hvis der også er feber med ekstra svedafsondring. Sørg også for at få hvilet ud. God søvn er gratis og lader kroppen op.

Rent klinisk er hoste resultatet af reflekser fra receptorer, der sidder i luftvejene, lungehinden, hjertesækken, øregange, bihuler, mave, mellemgulv, sensoriske nerver, relevante muskler samt et “hostecenter” i centralnervesystemet. Disse receptorer kan aktiveres af en række forskellige inflammatoriske, kemiske, mekaniske og temperaturmæssige påvirkninger.

En hoste kan være et symptom på mange forskellige sygdomstilstande. De mest almindelige årsager til akut hoste er virale eller bakterielle infektioner i de øvre luftveje, efterfulgt af lungebetændelse og sekreter eller fremmedlegemer i luftrøret

At blive udsat for relativt store mængder irriterende og giftige miljømæssige stoffer som røg (tobak og andre typer), støv, rengøringsmidler, udstødningsgas, men også kold luft kan også udløse hosterefleks. Hvis man har været udsat for luftforurenende stoffer i barndommen, øger det risikoen for hoste og hvæsende vejrtrækning i voksenalderen.

Hoste, der varer i mere end tre uger, betragtes som kronisk. Årsagerne til en kronisk hoste er mange. De mest almindelige årsager er tobaksrelateret kronisk bronkitis, næseflåd, ikke-allergisk astma og refluks.

De tre sidstnævnte betingelser tegner sig for 92-100 % af de kroniske årsager til hoste hos immunsvage ikke-rygere. Vedvarende udsættelse for miljøgifte (fx svamp/mug), visse lægemidler til hjertesygdomme og visse fødevarer, som fx sødede drikkevarer, kan alle udvikle sig til en kronisk hoste hos følsomme mennesker.

Der er en velunderbygget tvivl om sikkerheden og effektiviteten ved brug af almindelige hoste- og forkølelseslægemidler til børn. Enten fordi de indeholder alkohol eller immun-undertrykkende ingredienser. Derfor er naturlige sundhedsprodukter sikre og effektive alternativer til at reducere tegn og symptomer ved hoste uden at undertrykke hosterefleksens beskyttende effekt og forårsage bivirkninger.

Som regel, når det gælder børn, anbefaler jeg det homøopatiske komplekspræparat Brocosin. Det er mere en ”forkølelsessaft” end kun en hostesaft. På grund af det brede indhold af urter lindrer den effektivt de fleste hosteformer, lige fra den slimfyldte til den mere tørre og irriterede hoste.

Indholdet af gammelkendte planter og urter som bl.a. timian, althea og solhat gør det til en bredspektret hostemikstur, som anvendes lige fra den tørre astmatiske hoste til slimfyldt tobakshoste. Den er også effektiv imod følgerne ved en forkølelse. Det kan være ømhed i luftvejene, halskatar, selve infektionen, hæshed, ondt i halsen, hovedpine og andre gener. Bærestoffet er økologisk dyrket rørsukkersirup uden alkohol, der sammen med Althea også gør, at den smager rigtigt godt. Det gør Brocosin ekstra velegnet til børn. Da indholdet er homøopatisk, er der selvfølgelig heller ingen bivirkninger.

Ved vedvarende hoste anvender jeg ofte Husteel dråber. Er der bronkitis involveret, er Bronchalis Heel tabletter gode.

Til generel immunstimulering kan Engystol og Echinacea comp være en god ide. Bihulebetændelser er som sagt ofte årsag til hoste. Her er Euphorbium comp næsespray fantastisk og udtørrer ikke slimhinden i næsen.

Ved gentagne infektioner kan det være en ide at tage en udrensende kur med fx Detox Kit engang i efteråret, før infektionssæsonen starter.

Uden for homøopatien kan B12-vitaminmangel være årsagen til kronisk hoste. Mange ældre får for lidt B12 vitamin, hvilket kan give vedvarende hoste. Derudover vil en bredspektret vitaminpille altid være en god forebyggende kur sammen med en større dosis af C- og D-vitamin.

Med disse ord vil jeg ønske jer nogle sunde og hostefrie første måneder af året.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *