Når du vil af med dine gigtsmerter

 

 

 

Midt i Kalahari-ørkenen i den sydlige del af Afrika finder du ikke kun kilometervis af varme og tørt sand. Man skulle tro, at alle ville flygte til mildere himmelstrøg, men djævlekloen har groet der i årtusinder, og det har den tænkt sig at blive ved med. Tak for det.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2018

 

Kært barn har mange navne og således også den mærkværdige varmetålende plante. Dens latinske navn er Harpagophytum procumbens, men den er bedre kendt under navnene venustorn eller djævleklo. I Danmark er den kendt af glade brugere som Venustorn fra Natur Drogeriet, men måske er det lettere at kende den som djævleklo, fordi de overjordiske dele har små modhager, som er ganske ubehagelige at stifte bekendtskab med.

Lige så djævelsk det er med de overjordiske dele, lige så spændende er det med rødderne, for det er her, man for hundreder af år siden har opdaget den gode virkning på muskel- og ledsmerter. Det er her, moderne forskere har fundet bitterstofferne, der virker på mange forskellige gigttyper.

 

Dæmper gigtsmerter og inflammation

Det er videnskabeligt påvist, at ægte venustorn kan øge bevægeligheden og smidigheden i led og muskler, hvis der af alle mulige årsager er opstået en inflammation. Det skyldes især indholdet af iridoide glykosider, som har en inflammationshæmmende virkning, og det kan hjælpe på så forskellige problemstillinger som rygsmerter, ledbetændelse, lumbago, muskelsmerter og sågar tarm- og leverproblemer.

 

Gigtmedicin giver alvorlige bivirkninger

Sundhedsstyrelsen har i årevis opfordret lægerne til at være forsigtige med at udskrive smertestillende gigtmedicin af typen NSAID på grund af alvorlige bivirkninger som hjertesygdom, blodprop og blødende mavesår.

Alligevel fik ikke færre end 731.667 danskere medicinen på recept i 2012, viser tal fra Statens Serum Institut. Det vil sige lidt mere end hver ottende dansker. Oveni kommer alle de piller, der bliver solgt i håndkøb.

Gigtforeningens direktør, Lene Witte, har i et interview i Politiken den 21. november 2013 udtalt følgende: ”Vi mener, at alle NSAID’er burde tages ud af håndkøb. Risikoen for alvorlige bivirkninger er alt for stor. Vi råder altid vores medlemmer til at forsøge at overkomme smerterne med træning og ergonomi, før de tyer til medicin. Og hvis medicin er nødvendig, så er paracetamol, som for eksempel Panodil eller Pamol, førstevalget. Folk bør under ingen omstændigheder tage NSAID’er for generelle smerter som menstruationssmerter eller sportsskader”.
Men hvad gør man så, når smerterne er uudholdelige?

 

Du er ikke alene

Med 200.000 medlemmer i Gigtforeningen, 40.000 indlæggelser årligt med gigtpatienter og 730.000 danskere på receptpligtig gigtmedicin kan du trøste dig med, at du ikke er alene med at have smerter i led, muskler, bånd, sener og nerver. Sørg for at spise inflammationshæmmende kost med masser af grønne grøntsager, farverige frugter, og vælg lyst kød som fisk og fjerkræ frem for det tungere fordøjelige oksekød. Sørg for rigeligt med væske, gerne to liter, hvis du er sådan almindelig af bygning, og mere, hvis du pga. overgangsalder eller motion får svedt en del.

 

En opgående spiral, som du selv sætter i gang

Og motion skal der til, alle studier peger i samme retning: Du skal røre dig minimum 30 minutter om dagen, og pulsen skal op allerhelst ad flere omgange i løbet af dagen. Det kan være en prøvelse, når smerter fylder mere end lysten, og også her kan det være værd at prøve med Venustorn. Ved at blive nogenlunde smertefri får du mere lyst til sport og til at røre dig. Firmaet bag Venustorn i Danmark, Natur-Drogeriet, er også ophavsmænd til Maximum vitaminer og mineraler med ginseng i og til Super B-complex.

 

Sikker urt med langtidsvirkning

Der er så stor erfaring med brug af djævleklo, at man ved, den er sikker at bruge. Der er ingen giftvirkninger eller fare ved at tage den i lige så lang tid, som det er nødvendigt.

 

Sådan tages venustorn

Ægte Venustorn fra Natur Drogeriet findes både som te og kapsler.

Teen: 1 tsk. Ægte Venustorn kommes i ½ liter kogende vand, som tages af varmen. Lad teen trække natten over, si den, og drik 1/3 af den 10 minutter inden hvert måltid. Kold eller varm.

Teen indeholder mange bitterstoffer og smager ikke lige godt for alle. I stedet kan du tage to kapsler Ægte Venustorn tre gange dagligt.

 

Gigt er en gruppe på mere end 100 forskellige sygdomme, men det er kun én kategori af reumatiske sygdomme. Gigtsygdomme kan forårsage smerter, stivhed og hævelse i leddene, og andre støtter kroppens strukturer, såsom muskler, sener, ledbånd og knogler. Dog kan reumatiske sygdomme påvirke andre områder af kroppen, herunder indre organer. Nogle gigtsygdomme involverer bindevævet (kaldet bindevævssygdomme), mens andre kan være forårsaget af en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at kroppens immunforsvar angriber sine egne raske celler og væv.

 

Kilde: www.sund-forskning.dk 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *