Dette kan måske mindske din risiko for at udvikle demens

Viden om hypofysen

 

Et team af forskere fra Canada og England har i en stor undersøgelse fundet frem til, at risikoen for demens er markant lavere hos folk, der tager tilskud af D-vitamin.

 

Af Bjørn Falck Madsen

 

En god måde at beskytte dig selv mod at udvikle den frygtede sygdom demens er ved at tage et tilskud af D-vitamin. Jo tidligere du starter, desto bedre. Det er umiddelbart, hvad en gruppe forskere fra University of Calgary i Canada og University of Exeter i England konkluderer i en ny undersøgelse.

 

Undersøgelse med 12.300 deltagere

Forskerne kiggede på sammenhængen imellem D-vitamintilskud og forekomsten af demens hos flere end 12.300 deltagere med en gennemsnitlig alder på 71 år. Samtlige deltagere var demensfri, da de meldte sig til undersøgelsen, og 37 procent af de medvirkende tog i forvejen D-vitamintilskud.

 

Længere demensfrit liv

Ved at sammenligne deltagerne kunne forskerteamet se, at D-vitamin var forbundet med at leve længere uden at udvikle demens. Desuden var antallet af demensdiagnoser blandt dem, der tog D-vitamintilskud, 40 procent lavere end blandt dem, der ikke tog tilskud af vitaminet.

Forskerne kunne konstatere, at der over en periode på 10 år var 2.696 deltagere, som udviklede demens. Blandt disse havde størsteparten (2.017 personer) ikke taget D-vitamin på noget tidspunkt undervejs i undersøgelsens forløb.

 

Forhindrer proteinophobning i hjernen

Det viste sig interessant nok, at D-vitamin især havde en beskyttende virkning på kvinder sammenlignet med mænd. Der var også en større beskyttende virkning hos folk med normale kognitive evner sammenlignet med dem, der allerede ved undersøgelsens begyndelse havde mild kognitiv forringelse.

Tidligere forskning har blandt andet vist, at D-vitamin forebygger ophobning af amyloid-protein i hjernen. Dette protein kædes sammen med en øget risiko for at udvikle Alzheimers. D-vitamin forhindrer tilsyneladende også tau-proteinet i at samle sig i hjernen. Dette protein sættes ligeledes i forbindelse med en øget risiko for demens.

 

Bedre mentale præstationer

Der har i de senere år været en stigende interesse i at udforske D-vitamin i forbindelse med hjernesundhed. I en norsk undersøgelse, der blev offentliggjort i Scandinavian Journal of Psychology, fik en gruppe norske skoleelever enten D-vitaminkapsler (D-Pearls fra Pharma Nord) eller snydekapsler med olivenolie. Forskerne kunne herefter se, at de skoleelever, som havde fået D-vitaminkapslerne, lettere kunne løse mentalt krævende opgaver. De havde samtidig markant mindre tendens til asocial adfærd end de elever, som fik snydekapsler.

Samme D-vitaminpræparat blev anvendt i et norsk-amerikansk forsøg, hvor en gruppe deltagere fik D-vitaminkapslerne eller snydekapsler i vinterperioden, hvor mange i forvejen har mangel på vitaminet. Deltagerne blev bedt om at udføre en mentalt krævende test med stressende støj i baggrunden, og det var tydeligt, at de personer, som havde fået D-vitaminkapslerne, klarede sig bedre end dem, der havde taget snydekapsler.

 

Kilde: Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, marts 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *