Echinacea og forkølelse – et nyt studie

echinacea2_1

 

Virker Echinacea ikke?
Af Michael Thomsen, Phytoterapeut

 

Et nyt studie viser tilsyneladende, at echinacea (rød solhat og andre echinacea) ikke er spor bedre end placebo i forbyggelsen eller behandlingen af forkølelse. Desværre er studiet blevet opreklameret som det definitive studie, der viser, at echinacea ikke virker. Men studiet indeholder for mange fejl.

 

Den forkerte plante og den forkerte plantedel
For det første anvendte forskerne et ekstrakt, de selv havde fremstillet. De anvendte Echinacea angustifolia, som tidligere var anset for at være den mest effektive echinacea, men da den generelt indsamles, hvor den vokser vildt i naturen og er svær at dyrke kommercielt, svinger kvaliteten utrolig meget. Råvaren var ikke undersøgt og ekstrakten ikke testet for aktive indholdsstoffer. Man kan derfor ikke sige noget generelt om echinacea, kun om den ekstrakt der blev brugt i studiet. Gode echinacea præparater er i dag produceret under farmaceutisk kontrol og burde standardiseres til de aktive stoffer – alkylamider.

 

For lav dosering
Dernæst anvendte de en alt for lav dosering. Det er muligt, at en positiv effekt ville kunne vises, hvis bare de havde anvendt en større dosering og givet echinacea flere gange dagligt, som det anbefales af phytoterapeuter (behandlere, der anvender urtemedicin). Behandlingen bestod af tre doseringer af 1,5 milliliter echinacea ekstrakt, som skulle svare til 300 mg tørret rod (900 mg tørret rod dagligt). Denne dosering var baseret på den anbefalede dosering fra det tyske ekspertpanel, Kommission E, som i begyndelsen af 1990erne foretog analyser af datidens studier. Men en lang række andre ekspert grupper foreslår langt højere doseringer. For eksempel angiver Verdens Sundheds Organisationen, WHO, en dosering på 3000 mg dagligt, eller 330% højere dosering end den, der blev anvendt i det nye studie. Det ville svare til at tage en trediedel af en hovedpine pille og så undre sig over, at den ikke virker. En af forskerne, Dr David Gangemi, har siden også udtalt, at set i bakspejlet skulle de nok have brugt en dosering ti gange højere baseret på de produkter, der findes på markedet i dag.

 

Studerende på hotel med virus sprøjtet i næsen
Selve studiets metode er også blevet kritiseret. ”Man kan ikke sammenligne almindelige folk, der lider af forkølelse, med en gruppe unge, raske studerende som får en rhinovirus stukket ind i næsen og derefter spærret inde i et hotel” udtaler Bruce Barret, MD, PhD, Professor of Family Medicine (almen medicin), University of Wisconsin, School of Medicine og forfatter til en række kritiske analyser af tidligere echinacea studier. ”Gymnasieelever er immun kompetente (har som regel et velfungerende immunforsvar). Det ville have været meget mere interessant at se, om echinacea ville have en effekt hos ældre mennesker… Det ville også give et mere statistisk klarere resultat, hvis hver gruppe havde indeholdt 100 og ikke kun 50 studerende.”

 

Erfaringer fra en phytoterapeut og ekspert i immun-urter
I mine 20 år som behandler har jeg observeret, at echinacea hjælper mod en række infektioner, blandt andet mod forkølelse. Men det er absolut nødvendigt at vælge det rigtige præparat, dosere højt og flere gange dagligt, specielt i den akutte periode. (og det er specielt vigtigt at begynde behandlingen, når det første tegn viser sig.) Eftersom nyere undersøgelser har vist, at alkylamiderne er de aktive stoffer i echinacea og at alkylamiderne hovedsagligt findes i roden, anbefales echinacea rod ekstrakter standardiseret til alkylamider. Doseringen bør være 3000 mg (3 gram) eller mere dagligt – specielt i den akutte fase – og bør begyndes ligeså snart det mindste symptom viser sig. Det er også min overbevisning, at echinacea virker bedst sammen med Andrographis paniculata – en immunstyrkende urt fra Indien. (Sidstnævnte urt findes blandt andet i Kan jang)

 

 

One thought on “Echinacea og forkølelse – et nyt studie

  • Wow, fantastic blog layout! How lengthy have you ever been running
    a blog for? you made running a blog look easy.
    The full glance of your site is great, let alone the content material!
    You can see similar here najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *