Elsk din mavesyre! Også til jul

 

 

Juletid er masser af usund mad-alkohol-slappe af-tid. Vi dropper derfor svadaen om sund mad, vand og motion – det gider vi ikke høre om nu! Men prøv at snige en frisk grønkålssalat med æble og granatæble ind på julebordet. Din mave og tarme bliver så glade!  Du kan også supplere med kisel, så spoleres din hedonistiske adfærd i julen ikke af sure opstød og en brændende hals.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

 

Ja, den søde juletid er for manges vedkommende også av-min-mave-tid og min-hals-står-i-flammer-tid. Men vi hygger os, gør vi!

Halsbrand eller sur mave efter indtagelsen af måltider med fedt, sukker eller lidt for meget alkohol er ikke alvorligt, men det er irriterende.

Du hygger dig ikke, hvis du er utilpas, har ondt i maven og halsen brænder! Prøv at begrænse dit indtag af den fede, sukkerholdige mad, overspis ikke, og få rørt dig.

 

Hjertebrand i min hals

Halsbrand, også kaldet for refluks, opstår, når mavesyren løber tilbage til spiserøret og eventuelt helt op i svælg og mund. Det føles som en sviende eller brændende fornemmelse i mellemgulvet og bag brystbenet. På engelsk hedder halsbrand netop heartburn. Men ubehaget kan stråle helt op mod halsen, og din hals føles, som om den er ved at brænde op.

Føler du, at du går glip af julehyggen, fordi du konstant generes af ondt i maven og sviende hals, så kan du gøre mange, men små ting, for at lindre det:

 

Tips til hvad du kan gøre for at forebygge halsbrand og sur mave:

 • Spis langsomt, og tyg maden grundigt
 • Reducer mængden af store og fedtrige måltider
 • Spis ikke tre timer før sengetid (juleaften – ja, den er svær)
 • Undgå alkohol (også en af de svære i juletiden)
 • Hold dig fra smertestillende medicin, især med acetylsalicylsyre eller ibuprofen
 • Hæv sengens hovedgærde 15-20 centimeter
 • Undgå stramt tøj
 • Undgå tobak. Tobak hæmmer lukkemusklens funktion, så mavesyren får frit løb
 • Vi er kede af det, men chokolade har samme virkning som tobak
 • Vær opmærksom på, om du har fået forstoppelse. Forstoppelse giver øget tendens til mavesyrerefluks
 • Snupper du en ”morfar” efter maden, så tag den siddende i en lænestol

 

Små ting i juledagene kan gøre den store forskel. Prøv en frisk rødkålssalat på julebordet i stedet for den sukkerholdige rødkål, du køber på glas.

 

Din mavesyre vil dig kun det bedste

Syrehæmmende medicin, som nedsætter produktionen af mavesyre, vælter den naturlige balance. Mavesyre er nødvendigt for din fordøjelse og er kroppens naturlige våben mod skadelige bakterier i maden. Mangel på mavesyre øger dermed risikoen for parasitter og infektion med bakterier. Bremser du den naturlige mavesyreproduktion, vil kroppen reagere ved at øge produktionen. Desuden indeholder syreneutrali-serende midler aluminium, og tager du det i længere tid, kan det være skadeligt for blandt andet hjernen.

Midler til at bekæmpe mavesyren er misforstået. Mavesyren er din ven og hjælper med at holde dig fri for blandt andet bakterier i maven. Du skal hverken have for meget eller for lidt mavesyre.

 

Få en god jul på naturlig vis

Kisel er på mange måder med til at holde kroppen sund. Også ved problemer med fordøjelsen kan kisel have en god virkning. Silicea mave-tarm Direkt, der er baseret på kiselsyre, bringer orden i sarte og problematiske maver, men det giver også øjeblikkelig lindring ved halsbrand. Det er kisels evne til at binde giftstoffer og transportere dem ud, der får maven til at fungere normalt igen. En mave med tendens til at gå i stå eller danne for meget mavesyre kan stabiliseres med tilskud af kisel.

Silicea Gel indeholder ren, naturlig kiselsyre (siliciumdioxid), der har vist sig at være meget virksomt inden for flere kliniske områder, bl.a. halsbrand, sure opstød, mavekatar, oppustethed og luft i maven. Silicea Gel er det foretrukne middel mod det hurtigtvoksende antal tilfælde af mavekatar, der skyldes fx stress, forkert levevis, tobak, spiritus. Kiselgelen virker som en svamp, som ganske enkelt suger giftstoffer til sig og lægger en beskyttende hinde i maveslimhinden. Gelen virker ved at neutralisere syreoverskuddet og genoprette syre-base-balancen. Silicea mave-tarm Direkt er 100 % naturlig og ikke nok med det, den er også egnet til veganere og godkendt af den svenske dyreværnsforening, Djurens rätt. God samvittighed giver rolig mave.

Kiselgel er svampen, som suger alle uvelkomne gæster op fra din mave-tarm, genopretter syre-base-balancen og lægger en beskyttende hinde på din maveslimhinde.

 

Behold dine gode vaner, også i juletiden

Du har brugt hele året på at opbygge gode vaner. Hvorfor smide den daglige motion, at spise grønt til alle måltider og ikke at overspise, væk, bare fordi det er jul. Tænk kreativt, og få din motion ved at gå en lang tur sammen med familien, skift den sukkerholdige rødkålssalat ud med frisk rødkål. Der er rigtig mange små ting, du kan gøre for at få en smertefri jul.

 

Husk din gode vaner – også i julen! Spis et æble i ny og næ, og gå en lang tur sammen med familien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *