En hårdnakket god te til den hårdnakkede forstoppelse

 

 

Det diskuteres altid i urtekredse, om en droge (en plantedel) må anvendes gennem mange måneder eller i ganske få dage. Langt de fleste droger må anvendes over flere uger og måneder, men her er en, som kun bør tages i ganske få dage. Til gengæld er den ekstremt effektiv.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Hører du til den ældre generation, har du med garanti hørt om en nabo, en veninde, eller måske er det ovenikøbet dig selv, som gennem 70’erne og 80’erne fik klaret hårdnakkede forstoppelser med sennesblade. Den ikke så ringe smagende te har hjulpet tusindvis af mennesker, hvor tarmene ikke længere kan give slip på affaldsstofferne uden at få hjælp fra nogle afføringsmidler. Dem kan man få ordineret af lægen, men det er også muligt at forsøge at klare problemet selv – når man altså er velundersøgt for, at der ikke kan være alvorlige årsager til problemet. Planten er tudsegammel, men eksisterer i bedste velgående, denne lille indiske sag med sin meget store effekt.

 

I det akutte husapotek til den hårdnakkede forstoppelse

Den hører til i det akutte husapotek hos ældre, hvor alle de andre sunde tiltag bare ikke er nok: vand, fibre, letkogte grøntsager, frugt til mel-lemmåltider, og hvor du aflaster fordøjelsen ved at undgå for store mængder kød, bananer og havregryn, der alle kan give forstoppelse. Der findes to Cassia arter, Cassia angustifolia og Cassia senna. Begge indeholder en pæn portion fibre, men det er de øvrige aktive stoffer fra den lille flerårige busk, som har den meget hurtige virkning på tyktarmen. Her sørger indholdsstofferne for at tilbageholde væsken i tarmen frem for at lade den passere over i blodbanen, og derfor får du en blødere og mere lind afføring. Samtidig irriterer indholdsstofferne tyktarmens slim-hinde, så den reagerer ved at lade maden passere bedre igennem, så affaldsstofferne lettere når endetarmen. Det er faktisk ikke så forskelligt fra de mest brugte afføringsmidler, men det er et naturligt virkemiddel. Du bør dog ikke bruge det mere end i 10 dage ad gangen, for ellers kan der godt opstå en afhængighed, ligesom du måske har set med andre afføringsmidler.

 

Tyg din mad og hjælp din tarm

Fordøjelsen begynder dog et helt andet sted, nemlig i evnen til at tygge sin mad. Når spyttet og tænderne får æltet maden, tilsættes et enzym, ptyalin, som sender besked til mavesækken om at danne mavesyre, for nu kommer maden, der skal spaltes korrekt, så tyndtarmen kan tage imod og fortsætte den videre bearbejdning. Det sker ved, at bugspytkirtlen tilsætter enzymer, leveren producerer galde, og de mange fordøjelsessafter fortsætter nedbrydningen i de små enheder, der skal optages gennem tarmen og danne nye celler og funktioner.

 

Cassia Senna er en flerårig busk med tynde, parvise, lysegrønne blade, guleblomster, aflang og flad frøbælg.

 

Hårde knolde og slappe tarme

Tyndtarmene sender, hvad der ikke er optaget i tyndtarmen – fibre, næringsstoffer og affaldsstoffer – videre i små enheder, der ligesom mellem mavesæk og tyndtarm bliver overdraget til tyktarmen, og så er det her, det går galt, hvis ikke den øvre fordøjelse har virket bedst muligt. Måske er der for få fibre, der skaber hårde knolde, måske er der for lidt væske, måske har dine tarme i årevis været slappe – både på grund af alder, men måske også på grund af lidt for meget af de forkerte fødevarer og lidt for lidt af de gode fibre fra grøntsager, korn og frugt. Måske er årsagen, at du er født med længere tarme end andre! Så vil maden ligge længere i tarmen, og for meget væske trænger over i blodbanen, og en hårdnakket forstoppelse er opstået.

 

Ikke kun for tarmens skyld

Uanset årsagerne kan du som regel godt vende billedet og få skabt en god tarmfunktion igen. Og hvorfor er den bare så vigtig?

 

Det er alle med en ekstrem forstoppelse ikke i tvivl om:

  • Du bliver tung og træt og måske gevaldigt oppustet. 70 år og ligne en gravid? Nej tak.
  • 25 år og konstante kommentarer om maveregionen? Nej tak.
  • Oppustethed giver i øvrigt meget ofte kolikagtige problemer, som er smertefulde.

 

Det er ubekvemt ikke at kunne følge naturens gang, men det handler egentlig også om meget andet end selve tarmen. For ligesom vi ikke sætter en klud i udstødningsrøret på vores bil og tror, det går godt, så vil kroppen heller ikke bryde sig om ikke at komme af med affaldsstofferne hver dag året rundt. Det diskuteres meget, hvordan disse affaldsstoffer vil opføre sig, men der er meget, der tyder på, at er man et ungt menneske, så ses det let i form af hudproblemer, træthed og diffuse smerter – er man af en ældre årgang, er det led og muskler, der især mærker, kan man tillade sig at sige, tyngden af affaldsstofferne. For de forsvinder jo ikke af sig selv, kroppen skal finde en måde at få dem væk på.

 

Det gør tarmen ved nogle gange at lave vekslende afføringer:

Du har to til tre dage med forstoppelse, og pludselig bliver de afløst af en stor, plumret og løs afføring. Egentlig ganske smart, for du har fået tarmen til at gøre sit arbejde – men ikke særlig sjovt. Slet ikke de dage med forstoppelse …

Hvis du har hæmorider, kan de små udposninger i og ved endetarmen meget vel skyldes en træg tarm. Her kan Thea Go gøre en forskel, da afføringen bliver mere lind og bedre kan passere området og forebygge, at nye hæmorider opstår, hvis årsagen til dem er det meget store pres på de små blodkar i området. Sørg i øvrigt for at holde området rent med kogt, koldt vand på en tot vat efter toiletbesøg, og så kan du smøre med Traumeel salve eller duppe Mucokehl dråber på. Sidstnævnte er især egnede til blødende hæmorider og fås også som stikpiller, hvor en stikpille før sengetid tre gange om ugen måske kan afhjælpe de indvendige hæmorider.

 

Hvad du også kan gøre

  • Spis mælkesyrebakterier, der hjælper din naturlige mikroflora til at nedbryde maden korrekt, så det ikke bliver til en træg tarm.
  • Suppler med fx urtete af pebermynte og kamille, især hvis du er en vaskeægte luftdanner. De to droger kan hjælpe med at åbne lukkemusklerne mellem mavesæk og tyndtarm, mellem tyndtarm og tyktarm og endda nede mellem tyktarm og endetarm. Så kan maden lettere passere, men prøv om Thea Go ikke kan gøre noget af det samme, hvis pengene er små, og du ikke lige er til urteteer.
  • Drik en kop lunken vand hver morgen på fastende hjerte. Tilsæt evt. lidt citronsaft. Citroner og andre sure fødevarer fremmer mavesækkens arbejde og hjælper på enzymdannelsen.
  • Sørg for rigeligt med vand! To liter skal du måske op på, hvis du bevæger dig meget, hvis du sveder meget eller er af en større størrelse.

 

Ellers 1,5 liter fordelt over dagen.

Sæt dig selv på væskeskema, og du kan aktivere dit center for tørst:

  • ved at sætte kander med vand rundt om i huset. Hver gang du passerer, SKAL du tage en sluk vand, også selvom du ikke er tørstig.
  • ved at sætte 1,5 liter på køkkenbordet, så det ikke er for koldt, og sørg for, at den er tømt i løbet af dagen.
  • ved at drikke mellem måltiderne, så du ikke ”fortynder dine mavesafter”. Om det sker i virkeligheden, eller det bare er en myte, diskuteres i fagkredse, men erfaringerne tæller til gengæld: drikker du vand til maden frem for mellem måltiderne, kan du lettere blive oppustet og få ubehag.
  • hvis du har tendens til at spise for meget, så drik et glas vand en halv time før måltidet. Har du tendens til at spise for lidt, så drik først en halv time efter måltidet.

 

Thea Go er et naturlægemiddel og dermed godkendt og anerkendt for sin afførende effekt af lægemiddelstyrelsen.

1 gram urtete indeholder skåren sennesbælg, svarende til 22 mg hydroxyanthracenglycosider, beregnet som sennosid B.

 

Du kan tilberede Thea Go som te eller anvende kapsler.

½ teskefuld blade overhældes med en kop kogende vand, trækker i fem minutter og drikkes – 1-2 kopper dagligt. Du kan også blande urten i din foretrukne urtete, men altså kun som en kortvarig kur! Virkningen optræder typisk efter 8-10 timer.

Teens normaliserende virkning på tarmfunktionen er helt enestående – selv den mest obsternasige cementmave vil ved regelmæssig brug fungere helt naturligt. Teen består af tørrede, findelte frugtbælge og blade fra en speciel vildtvoksende Cassia-art, der gror i Syd Indiens Nilgiri bjerge.

 

(Kilde: helsenyt.com)

One thought on “En hårdnakket god te til den hårdnakkede forstoppelse

  • Wow, amazing blog structure! How long have you ever been blogging for?

    you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent,
    let alone the content material! You can see similar here sklep internetowy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *